Ponovo odloženo suđenje Simonoviću za paljenje kuće novinara iz Vrčina

Ponovo odloženo suđenje Simonoviću za paljenje kuće novinara iz Vrčina

Ponovo odloženo suđenje Simonoviću za paljenje kuće novinara iz Vrčina Izvor: N1

Suđenje bivšem predsedniku opštine Dragoljubu Simonoviću koji je optužen da je podstrekivao paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, odloženo je u Drugom osnovnom sudu u Beogradu za 12. decembar, jer se na ročištu nije pojavio jedan od optuženih Igor Novaković.

Novakovićev advokat dostavio je sudu dokumentaciju da je njegov branjenik primljen bolnicu.

"Igor Novaković ima infekciju, ide na infuziju, pogledajte njegove referentne vrednosti. Smršao je 15 kilograma za 15 dana. Danas je primljen u Kliniku za infektivne bolesti. Vidite i sami, zapaljenje pluća", rekao je Novakovićev advokat Goran Pejić dok je sudiji Slavku Žugiću predavao dokumentaciju kojom potvrđuje razlog izostanka svog klijenta.

Odlaganje ovog procesa nije ništa novo – i ranije ročišta nisu održavana zbog nedolaska advokata, podseća Cenzolovka.

Sudija Žugić je konstatovao da su svi ostali prisutni, ali da zbog odsustva Novakovića ne postoje uslovi da se održi glavni pretres.

Tužilac predložio razdvajanje postupka

Zamenik tužioca Predrag Milovanović se tome suprotstavio i predložio sudiji da odvoji postupak.

"Ne vidim razlog da danas ne iznesu odbranu prvooptuženi i drugooptuženi", rekao je Milovanović.

Međutim, advokati odbrane su se jednoglasno usprotivili njegovom predlogu. Simonovićev advokat Viktor Gostiljac pozivao se na zakon, ocenjujući da "ne postoji nijedan važan razlog koji bi opravdao razdvajanje postupka". "Stoga vas molim da ostanete pri svojoj odluci i odložite glavni pretres. Odbrana je spremna, okrivljeni ništa ovim ne dobija, ali član 31 je jasan. Okrivljeni su činjenično povezani optužnicom i veoma je važno da svi budu prisutni", izjavio je Gostiljac, prenosi portal Cenzolovka.

Zora Dobričanin Nikodinović: Silovanje predmeta nema nikakvog smisla

Sa njim se saglasila i advokatica Zora Dobričanin Nikodinović, koja je i ovog puta zakasnila na početak suđenja – jer je tražila parking, navodi Cenzolovka.

"Moj klijent je apsolutno spreman i vrlo bi mi značilo da se ne odloži glavni pretres. Međutim, zakon je takav, a ne bi bilo ni ekonomično. Silovanje predmeta nema nikakvog smisla. O postupcima tužioca neću danas", poručila je advokatica Dobričanin Nikodinović.

Advokat Pejić je ponovio da su lekarski nalazi njegovog klijenta katastrofalni, kao i da ne postoji razlog da opstruišu postupak. "Razlozi su krajnje opravdani, nemamo nikakav razlog za opstrukciju", tvrdio je u sudnici advokat Igora Novakovića.

Sudija Žugić je ostao pri svojoj odluci i doneo rešenje za odlaganje glavnog pretresa. "Kako sam primio medicinsku dokumentaciju u vezi sa Igorom Novakovićem, nisam stanovišta da se radi o izbegavanju postupka. Smatram da okrivljeni treba da iznose odbranu u prisustvu svih. Glavni pretres se odlaže, sledeće ročište biće održano u Palati pravde", bio je jasan sudija.

Sledeće ročište na godišnjicu paljenja kuće

Dogovoreno je da naredno ročište bude održano 12. decembra, upravo na dan kada je Jovanoviću prošle godine zapaljena kuća. Milan Jovanović je po izlasku iz sudnice za Cenzolovku rekao da ima neke simbolike u tome što će se sa okrivljenima ponovo sresti baš na godišnjicu paljenja kuće.

Za godinu dana ništa nismo uradili, navodi Jovanović

"Za godinu dana ništa nismo uradili, nismo se pomerili s mesta. Ovo je očigledna opstrukcija i mislim da će ih još dosta biti. Sledeći put će neko drugi biti bolestan. Verujem da će ovo biti beskonačno, sve dok sud ne prelomi. Nikada sve njih neće skupiti zajedno. Nikada, ubeđen sam u to", rekao je Jovanović.

On je mišljenja da je krajnji cilj odugovlačenje, a kako je rekao za Cenzolovku, očekuje da kad dođe do saslušanja svedoka, da će oni govoriti da se ne sećaju događaja, da su zaboravili ili da ne znaju šta su ranije izjavljivali.

Jovanovićeva advokatica Ana Matić Alimpijević za Cenzolovku je rekla da suđenje može da ide unedogled.

"Četiri okrivljena i toliko advokata u jednom postupku je dosta, ide sezona gripa i tek možemo da očekujemo odlaganja", rekla je Ana Matić Alimpijević.

Prethodno ročište optuženima za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića održano je 20. septembra, kada su se okrivljeni izjašnjavali po tačkama optužnice. Tada je Simonović izjavio da se apsolutno ne oseća krivim.

Jovanoviću je u noći između 11. i 12. decembra prošle godine zapaljena kuća u Vrčinu molotovljevim koktelom koji je napadač ubacio kroz razbijeni prozor garaže.

Osim Simonovića i Novakovića, za paljenje su optuženi i Vladimir Mihailović i Aleksandar Marinković.

Na prethodnom ročištu, 20. septembra, Simonović je u potpunosti negirao optužnicu, dok su ostala trojica optuženih delimično priznala krivicu.

POVEZANE VESTI

Komentari (35)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Advokat

Sudiji stoji na raspolaganju čitav arsenal mera da obezbedi prisustvo okrivljenih na pretresu.I zdravstveno stanje je proverljivo ako se hoće.I suđenje u odsustvu i pritvor kao krajnja mera pa i branilac po službenoj dužnosti.Ali to svakako traži da tužilaštvo koje pokreće postpak i zastupa optužbu bude veoma aktivno i predlaže sudu mere a ne da u ovakvim (posebnim) slučajevima jedva čeka da se pretres odloži i ne mari za zaštitu okrivljenog.

Vihor

I dalje tvrdi pravosudje u Srbiji je najveci problem!

Naivni Srbin

Al sam se iznenadio,bas sam se iznenadio!!!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Kongres SMS preporučio predsedništvu da stranka izađe na izbore 18:14 h

18:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Počeo protest "1 od 5 miliona", tačno godinu dana od prvog skupa 18:07 h

18:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

SSP predstavila Predlog zakona o poreklu imovine 17:46 h

17:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Omladina NS ispred Megatrenda okačila transparent "Plagijati, neznanje, laži" 17:14 h

17:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jovanović kritikuje Leks specijalis u vezi s metroom, Marjanović (SNS) negira 16:29 h

16:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dejan Đorđević uhapšen zbog lažnog prijavljivanja 16:20 h

16:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đurić: Radnici pravosuđa srpske nacionalnosti žele da napuste institucije 16:00 h

16:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić o Branku Stefanoviću: Jel zabranjeno da bude pravni savetnik nekome? 15:36 h

15:36 h  |  Vesti

loader