Panel ministarstva o reemitovanju kao "gorućem problemu" u srpskim medijima

Panel ministarstva o reemitovanju kao "gorućem problemu" u srpskim medijima

Izvor: N1

Ono što već danima radi u Skupštini poslanik vladajuće većine Marijan Rističević nastavio je i u Ministarstvu kulture i informisanja. On je bio jedan od uvodničara na panelu o reemitovanju. Poslanik Rističević ponovio je stav da televizije koje posluju u okviru United grupe, uključujući i N1, rade nezakonito u Srbiji. Demantovao ga je generalni sekretar REM koji je objasnio da pomenute televizije poseduju validne dozvole da reemituju svoj program u Srbiji u skladu sa evropskim pravilima o slobodi prijema i reemitovanja.

Ako je suditi po resornom ministarstvu, gorući problem srpskih medija je rad prekograničnih TV kanala.

Toliko je dogorelo da su organizovali i regionalni panel.

"Baš mi je drago da o ovom pitanju diskutujemo na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja koje je u prethodnom periodu dobijalo više poslaničkih pitanja, ali i pitanja građana Republike Srbije", rekao je Aleksandar Gajović, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja.

"Mislim da će diskusija biti plodotovorna", rekao je ministar kulture Vladan Vukosavljević.

Da diskusiju učini plodotvornom, pre medijskih eksperata, priliku je dobio najzabrinutiji - poslanik kome mesecima unazad od svih prekograničnih kanala smetaju samo oni u sastavu United grupe.

"Mogu da emituju što god hoće, program koji god hoće, ali ih ja molim da se registruju, jer na ovaj način oni rade na crno", rekao je poslanik Marijan Rističević.

Poslanikovo tumačenje propisa osporio je generalni sekretar Regulatornog tela za elektronske medije.

"Oni imaju dozvolu da emituju program u Srbiji", rekao je generalni sekretar REM Milan Todorović.

U pitanju su dozvole koje emiteri pribavljaju u zemlji u kojoj im je sedište, objašnjava predstavnik REM, pozivajući se na Evropsku konvenciju o prekograničnoj televiziji, koju je Srbija ratifikovala.

"Dozvoljeno je u Srbiji emitovati program na srpskom jeziku koristeći deo radne snage u Srbiji, emitovati srpske reklame domaćih kompanija, jer oni svi posluju u skadu sa dozvolama koje su pribavilli na teritoriji Evropske unije, a mi kao država smo preuzeli obavezu da takve programe ne sankcionišemo", kaže Todorović.

"Ja sam iznenađen nastupom predstavnika regulatora", rekao je Rističević.

Dok je predstavnika regulatora kudio, bilo je mišljenja koja su zaslužila Rističevićevu pohvalu.

"Nismo prihvatili deo da zemlja članica EU može izdati dozvolu da se neki program direktno prikazuje kod nas bez prikazivanja kod njih", rekla je Snežana Pečenčić iz Ministarstva kulture i informisanja, na šta je Rističević rekao "Svaka čast".

To što Srbija nije članica Evropske unije, na primenu Konvencije o prekograničnoj televiziji Saveta Evrope ne utiče, tumačenje je advokata Miloša Stojkovića. Sloboda prijema i reemitovanja je garantovana i može se ograničiti samo u dva slučaja. 

"Samo ako se kriši zabrana govora mržnje i ako se emituju sadržaji koji mogu štetiti razvoju maloletnika", kaže Stojković.

POVEZANE VESTI

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

E, Pa

Rističević iznenadjen što se u regulatornom telu našao neko ko poznaje pravila I zakone. Kad bi se ovaj poslednji pasus, o zabrani govora mržnje I emitovanju programa koji šteti razvoju mladih, 90 posto srpskih medija koji emituju program, moralo bi biti ukinuto. Na stranu što bi govori predsednika često morali biti na bip, upravo zbog mržnje I podela.

Dušan

Da li je problem što država tj sns ne može da kupi i N1 pa tako ućutka svaku opoziciju u Srbiji 100%? Stamota je da u slobodarskoj Srbiji koja se prva na balkanu oslobodila Turaka i habsburga sada treba neka Evropa okolo da nam pomaže u demokratiji jer jelte Rističevićeva vlast ne da mikrofon opoziciji. Pitamo se čemu su onolike žrtve za oslobodjene od stranaca da bi sada ovakvi domaći gasili svetlo u Srbiji.

Dragan

Ha,ha,ha koje ne poznavanje istorije.Srbija se nikada nije oslobodila Turaka ni hasburga.Hvala AU što su nam izgradili ono što će vekovima trajati,što su nas industrijalizovali.Daj Bože da nas AU uzme.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Portparol EU za N1: Restriktivne mere ne smeju da ugroze osnovna prava 11:50 h

11:50 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Hajrić: Provala kolektivnog gneva otkrila - tačka pucanja postoji čak i u Srbiji 11:43 h

11:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Preminule još četiri osobe u Novom Pazaru 11:41 h

11:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

UŽIVO: Preminule četiri osobe u Novom Pazaru, najavljene nove mere za Beograd 11:38 h

11:38 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nemački javni servis: Neredi na protestima u Beogradu 11:25 h

11:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Rebić: Skandalozno ponašanje nekih građana, suzavca ispaljeno koliko je trebalo 11:15 h

11:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kisić Tepavčević: Korišćenje maski nije "samo", pokazalo se kao efektivna mera 11:06 h

11:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Majić: Policija se nikada ne sme ponašati kao navijačka horda 11:00 h

11:00 h  |  Vesti

loader