Nastavno-naučno veće FON-a: Javna osuda Siniše Malog zbog doktorata

Vesti 28. okt 201916:26 > 17:10
N1

Nastavno-naučno veće Fakulteta organizacionih nauka (FON) usvojilo je izveštaj Etičke komisije FON-a o doktoratu ministra finansija Siniše Malog, ali je umesto predloga da se Malom izrekne mera javne opomone, i predložilo meru izricanja javne osude za sporni doktorat.

Članovi Nastavno-naučnog izjasnili su se o izveštaju Etičke komisije FON-a i kako je saopšteno sa tog fakulteta, doneli sledeću odluku:

„Usvaja se izveštaj Etičke komisije FON-a, kojim se utvrđuje postojanje neakademskog ponašanja, a Nastavno-naučno veće predlaže meru izricanja javne osude.“

U razgovoru sa pojedinim članovima Nastavno-naučnog veća rečeno nam je da samo izglasavanje javne osude upućuje na to da je preporuka FON-a da se ministru Malom zbog plagiranja poništi doktorat.

Za opciju javne opomene glasao je 21 član Nastavno-naučnog veća, dok su za pooštrenu meru javne osude glasala 83 člana.

Javna osuda je najteža mera koju Nastavno-naučno veće, posle izveštaja Etičke komisije, može da izrekne.

N1

Predstavnik studenata u Nastavno-naučnom veću FON-a Moma Kovačević je posle sednice za N1 objasnio da je današnja odluka poruka Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu da se Siniši Malom poništi doktorat.

POVEZANE VESTI

 „Očekujemo da Etički odbor, ako ide u smeru odluke Nastavno-naučnog veća FON-a oduzme zvanje doktora Siniši Malom“, kazao je Kovačević za N1.

Podsetimo, u izvetštaju Etičke komisije, u koji je uvid imao CINS, navodi se da Komisija nije imala dovoljno činjenica na osnovu kojih bi mogla doneti nedvosmisleno mišljenje o doktoratu ministra finansija Siniše Malog i predložila je da se Malom izrekne mera javne opomene.

Odluka Nastavno-naučnog veća FON-a prosleđena je dekanu tog fakulteta koji će je, bez izmena, proslediti na konačno odlučivanje Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu.

Podsetimo, rektorka Univerziteta Ivanka Popović ranije je obećala da će Odbor za profesionalnu etiku do 4. novembra doneti konačnu odluku da li će Malom dodeliti doktorsku titulu ili disertaciju proglasiti plagijatom.