Ministarstvo: Roditelji obavezni da poštuju proceduru prijave vršnjačkog nasilja

Ministarstvo: Roditelji obavezni da poštuju proceduru prijave vršnjačkog nasilja

Ministarstvo: Roditelji obavezni da poštuju proceduru prijave vršnjačkog nasilja Izvor: N1

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da je obaveza roditelja je da poštuju procedure prijave sumnje na nasilje. Kako se u saopštenju navodi, to podrazumeva da se prvo obrate ustanovi, odeljenskom starešini ili Timu za zaštitu učenika od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja i/ili direktoru škole u zavisnosti od konkretne situacije.

Ministarstvo ističe da je potrebno da zaposleni i roditelji poštuju procedure kako bi se obezbedila pravovremena i sveobuhvatna zaštita učenika.

"U situacijama prvog nivoa vršnjačkog nasilja aktivnosti preduzima odeljenski starešina u saradnji sa roditeljima učenika i odeljenskom zajednicom, dok se u slučaju drugog nivoa uključuje Tim za zaštitu učenika od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Kada je reč o slučajevima trećeg nivoa vršnjačkog nasilja obavezno je i uključivanje spoljašnje zaštitne mreže kao što su Centar za socijalni rad, zdravstvo, policija", objašanjava Ministarstvo.

Procenu nivoa nasilja obavlja Tim za zaštitu učenika od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, na osnovu definisanih kriterijuma.

"Roditelji imaju obavezu da na poziv škole učestvuju u pojačanom vaspitnom radu, kao i da sarađuju sa školom u toku sprovođenja vaspitno-disciplinskog postupka. Za sve učesnike, učenike koji vrše nasilje, trpe nasilje ili posmatraju nasilje izrađuje se operativni plan zaštite u čiju realizaciju su u obavezi da se uključe i roditelji", navodi ministarstvo.

Od načina i kvaliteta saradnje porodice i škole zavisi i efekat aktivnosti pojačanog vaspitnog i društveno-korisnog rada, a koji se uzima u obzir prilikom izricanja vaspitnih i vaspitno-disciplinskih mera prema učenicima, obrazlaže se u saopštenju.

"Ukoliko roditelji ne sarađuju sa školom ili ispoljavaju neprimereno i nasilno ponašanje škola je u obavezi da obavesti i uključi druge institucije (centar za socijalni rad i/ili policiju), kao i da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka ili krivičnu prijavu radi utvrđivanja odgovornosti roditelja", upozorava Ministarstvo.

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

zunzara

"U situacijama prvog nivoa vršnjačkog nasilja aktivnosti preduzima odeljenski starešina u saradnji sa roditeljima učenika i odeljenskom zajednicom, dok se u slučaju drugog nivoa uključuje Tim za zaštitu učenika od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Kada je reč o slučajevima trećeg nivoa vršnjačkog nasilja obavezno je i uključivanje spoljašnje zaštitne mreže kao što su Centar za socijalni rad, zdravstvo, policija" Pa ovi definitivno nisu normalni. Dakle, neka siledžojska budala ti namlati dete u školi a ti onda proceniš koji je to nivo tabanja pa na osnovu toga presaviješ tabak pa ga tužiš...kome ono sve??? Pa prođe mesec -dva da oni odreaguju a ako su mama ili tata face ako uopšte reaguju. A ako ne daj bože odmah javno ukažeš na problem, oni će preduzeti mere, verovatno protiv tebe i tvog deteta....

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

United Media: Premijerka Ana Brnabić nastavlja da zastupa interese Telekoma 18:40 h

18:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jovanović: Bojim se da će bojkot biti pucanj u prazno, kao glasanje za Belog 18:29 h

18:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić o Krušiku i Branku Stefanoviću: To je posao za nadležne organe 18:17 h

18:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gojković na samitu EP: Snižavanje cenzusa daje snažan impuls pluralizmu 18:11 h

18:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Čupić: Odluka "1 od 5 miliona" o izborima nerazumna i potpuno neprihvatljiva 18:11 h

18:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Građani nastavljaju s pružanjem podrške, sve više poruka #DaSeVidiN1 17:59 h

17:59 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dačić: Javilo se petoro državljana Srbije iz Vuhana, troje žele evakuaciju 17:23 h

17:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučković: Previše se odvaja za vojsku i policiju, mnogo manje za životnu sredinu 17:17 h

17:17 h  |  Vesti

loader