Stručnjaci savetuju manju aktivnost napolju tokom zagađenja, maske nepotrebne

Stručnjaci savetuju manju aktivnost napolju tokom zagađenja, maske nepotrebne

Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje izjavio je u Novom danu da podaci o zagađenju vazduha u Beogradu nisu alarmantni. Dodaje da nije do kraja jasno odakle potiču podaci na sajtu AirVisual. "Jeste došlo do porasta zagađenja, tome doprinose meteorološki uslovi, odsustvo vetra, aktivacija kućnih ložišta...", kaže Šoštarić. Pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Aleksandar Vesić kaže da je ovo višedecenijski problem. "Nekad je možda zagađenje bilo i veće, ali nismo imali dovoljan broj stanica za merenje", rekao je Vesić.

Reporterka N1 Dušica Jovanović razgovarala je sa Andrejem Šoštarićem iz Gradskog zavoda za javno zdravlje koji je, povodom podataka o zagađenju koje je sajt AirVisual objavio, rekao da je taj sajt "demonstracija moći obrade velikog broja podataka u realnom vremenu".

"Nije do kraja jasno odakle ti podaci potiču i kvalitet broja podataka. Jeste došlo do porasta zagađenja, tome doprinose meteorološki uslovi da se zagađujuće materije zadržavaju u nižem delu atmosfere, odsustvo vetra, aktivacija kućnih ložišta...", kaže Šoštarić.

Kako kaže, Gradi zavod na teritoriji Beograda meri vazduh na 30 mernih mesta.

"Podaci se slivaju u centralni računar gde se vrši obrada na satnom nivou, to se sve objavljuje na sajtu Beoeko. Tu su prisutne i preporuke za ponašanje građana, zdravstvene. Ne možete kontrolisati način na koji neko obrađuje vaše podatke", kaže on.

Ističe da rezultati nisu alarmantni.

"U Beogradu je karakteristično da u određenim situacijama dođe do toga. Beograd je nekad i iznad svih po kvalitetu, ali o tome se ne piše", kaže.

Andrej Šoštarić Izvor: N1

Dodaje da će situacija biti bolja kada se polje visokog vazdušnog pritiska izmesti iz našeg područja.

"Košava je jedan od prečišćivača vazduha, kiša, sneg... Kad dođe do promene vremena, može se očekivati i poboljšanje kvaliteta vazduha", kaže.

Naglašava da treba da se preduzmu mere za poboljšanje kvaliteta vazduha.

"Važno je da mediji izveštavaju o kvalitetu vazduha, jer svako od nas može da doprinese poboljšanju", kaže.

Šoštarić ističe da treba pratiti preporuke koje su prikazane na sajtu.

"Smanjiti boravak napolju, intenzitet fizičkih aktivnosti, zaustavljanje u žutoj traci kako bi se omogućio protok saobraćaja... Maske nisu te koje bi mogle da doprinesu očuvanju javnog zdravlja, već bi podigle nivo panike na viši nivo", kaže Šoštarić.

Vesić: Hibridna vozila budućnost u prelaznom periodu

Pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Aleksandar Vesić kaže da je ovo višedecenijski problem, kao i da nije problem jutrošnjeg ili prošlogodišnjeg zagađenja.

"Ja sam više od 20 godina u ministarstvu, problem postoji više od 20 godina. Nekad je možda zagađenje bilo i veće, ali nismo imali dovoljan broj stanica za merenje. Sada ih imamo, pa je postalo transparentno, javnost je shvatila i uočila opasnost", kaže Vesić.

Kako kaže, ovde se voze stariji automobili, sa nepotpunim sagorevanjem.

Aleksandar Vesić Izvor: N1

"Upotreba fosilnih goriva, u termoelektranama, u domaćinstvima, doprinosi zagađenju vazduha praškastim materijama. PM 2,5 je najsitnija prašina koju udišemo", kaže Vesić.

Vesić kaže da je uticaj na zdravlje u rukama zdravstvenih radnika, koji treba da obaveste građane na koji način da se zaštite.

Govoreći o oslobađanju od poreza na upotrebu motornih vozila čiji je jedan od pogona električni, Vesić kaže da će mnogi reći da to nije dovoljna mera.

"Ja mislim da je prvi korak najteži, da je urađen prvi korak, a to je oslobađanje poreza prilikom registracije. Možda nije dovoljno, ali je za početak dovoljno", kaže.

Dodaje da su električni automobili budućnost i Srbije i EU.

"Nemačka koja ima 45 miliona automobila ima oko 130 hiljada električnih. Mi imamo negde oko dva miliona automobila, a negde smo na 300 električnih. Siguran sam da će se i punjenje regulisati kada se poveća broj", kaže on.

Ističe da su električni automobili skupi, a da su hibridni nešto jeftniji.

"Oni na malim brzinama koriste energiju koju sami proizvode. Mislim da su budućnost u nekom prelaznom periodu hibridna vozila, a onda električna", kaže.

Govoreći o ostalim načinima zagađenja, pomenuo je i nesanitarne deponije.

"Imali smo ih 5,5 hiljada, sada ih ima oko tri hiljade. One se pale, jer se neadekvatno odlaže otpad, stvaraju se gasovi i dovode do samozapaljenja. Na novim deponijama neće biti takav slučaj", kaže on.

POVEZANE VESTI

Komentari (23)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miki

Fantastično je kako je BOTOVIMA čak i pitanje zagađenja vazduha, koje je objektivno prisutno, političko pitanje koje je usmereno na rušenje BOGOM DANOG. Po njima, u ovako prosperitetnoj zemlji, nije moguće da nešto ne valja, pa recimo i vazduh. Ovaj Šoštarić je jedan nadmeni magarac, koji svojim izjavama relativizuje sve ovo, kaže on "kako niko ne izveštava kada je vazduh čist", pa sine, normalno je da vazduh bude čist, prema tome, zašto bi trebalo neko da izveštava o nečemu što je očekivano i normalno?!?

E, Pa

Hajde neka mi neko objasni kako mi uopšte da preživimo, prvo zbog zdravlja kao najdelotvornija terapija za ogroman broj zdravstvenih problema se savetuje šetnja, čovek je stvoren da se kreće, a onda dodje vreme alergija pa ti kažu ne napolje, ne u prirodu, pa dodju vrućinčine I opet ne napolje, onda ona apokaliptična ambrozija I opet se zatvaraj, sad zagadjenje I opet sad ni na prozor ne smemo, onda će doći zima I led I glavni savet ne iz kuce, onda će vas lekar izgrditi da ste ne odgovorni prema svom zdravlju I nedovoljno ste neaktivni.

pm 2.5

Zivim u najzagadjenijem gradu u Evropi- Krakovu, tako da su mi dobro poznate sve ove price. Prvo zagadjenje se nije odjednom pojavilo nego je tako godinama, samo nisu postojale aplikacije da pokazu merenja. S druge strane oni koji kazu da maske ne treba nositi mogu to da tvrde samo dok kolicina "pm2.5" cestica nije u rangu -"opasnog po zdravlje" ili jos gore "izuzetno opasnog po zdravlje". Tako su ih precizno rangirali svetski naucnici bas zato da bi ljudi znali kako da reaguju. Najgore su te najsitnije cestice (manje od 2.5 mikro metara) zato sto ulaze duboko u kapilare u plucima jer su dovoljno sitne da prodju, i tu ostaju, ne mozete ih iskasljati. Kada kupujete masku znajte da su one dobre onoliko koliko im je dobar filter ali i koliko dobro dihtuju. Ako ih koristite svaki dan filtere menjate na svakih 14 dana. Toliko od mene.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Baner s Vučićem prepravili banerom uzbunjivača Obradovića koji je potom sklonjen 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

"Hrabri" - film o novinarima u Srbiji, četvrtak u 21h 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Murati: Samoopredeljenje i DSK će ove nedelje potpisati koalicioni sporazum 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

SAD: Tešić i dalje tihi partner, sankcije njegovim saradnicima 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dejan Đorđević osuđen: Nesuđeni kupac Megatrenda priznao krivicu 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Optužnica za ubistvo Ivanovića u kosovskim medijima 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šarćević: Studenti i profesori na Megatrendu ne smeju da trpe velike lomove 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jedan događaj, dva viđenja - u opoziciji različito o incidentu ispred Skupštine 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

loader