Knežević: Ne možete merama populacione politike da smatrate renoviranje škole

Knežević: Ne možete merama populacione politike da smatrate renoviranje škole

"Kod nas se poistovećuju mere socijalne politike sa merama populacione politike. Ne možete merama populacione politike da smatrate asfaltiranje ulice ili renoviranje škole, to je civilizacijska stvar", smatra Aleksandar Knežević, glavni urednik časopisa Demografija, vanredni profesor na Odseku za demografiju Geografskog fakulteta u Beogradu.

Knežević kaže da su demografski problemi Srbije počeli mnogo ranije nego što su evidentirani.

"U Srbiji je prvo opadanje nataliteta vezano za kraj 19 veka. Šezdesetih godina se osnovao Centar za demografska istraživanja i rađena su istraživanja vezana za demografske pojave. U poslednje vreme ima značajnih pomaka, jer su političke elite shvatile da je vrag odneo šalu i da ako se nastave ovakvi trendovi ništa neće imati smisla. Ne spadam u pesimiste, ali mislim da je bilo kasno i pre 20-30 godinda, imamo galopirajuće negativne trendove koji su nezaustavljivi. Nemamo nivo reprodukcije koji zamenjuje stanovništvo".

On poručuje da su nam potreme stimulativne demografske mere.

"Mislim da je populaciona politika privilegija bogatih zemalja, zahteva zatvaranje svih rupa u sistemu, ciljanu populacionu politiku mogu da sprovedu zemlje sa uređenim društvima, poput skandinavskih zemalja ili Holandije. Kod nas se poistovećuju mere socijalne politike sa merama populacione politike. Ne možete za mere populacione politike da smatrate asfaltiranje ulice ili renoviranje škole, to je civilizacijska stvar. Populaciona politika je ciljana, usmerena ili na fertilitet ili na politiku o migracijama, s obzirom na trenutne trendove mi nemamo jasnu migracionu politiku kroz populacionu politiku. Ono što radi ministarka Slavica Đukić Dejanović primetili smo da je posvećena i da je ušla u materiju, da se duže vreme nije pojavio neko ko se iskreno bavi tim problemom".

On je objasnio da se promene ne dešavaju preko noći kao ni da mere populacione politike ne mogu dati rezultate na kratke staze.

"Od 2011, od poslednjeg popisa, imamo nastavak negativnih trendova, negativni prirodni priraštaj u 2018 ta stopa iznosila je minus 5,3. Centralna Srbija je u negativnom prirodnom priraštaju još od 1992, a Vojvodina od 1989".

POVEZANE VESTI

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ana

Nezaposlena sam. Nema konkursa zbog zabrane zapošljavanja u prosvetti koja nije zakonita. Ne mogu da planiram proširenje porodice a nema ni jednog adfvokata koji bi pokrenuo tužbu protiv države da nama nezaposlenim se prizna radni staž i plus isplate zarade jer Vlada krši Ustav- na dan da radimo. Molimo Vaše novinare da izvrše pritisak na Vladu sa svojim pitanjima na raznim konferencijama

Nikola

Isti slucaj.... Da li neko od vasih novinara moze da postavi pitanje, sta je potrebno da bi se radnik koji, recimo vec 4 godine radi na odredjeno, predje na neodredjeno, obzirom da nam uporno govore da ne postoji zabrana zaposljavanja. Kako npr da podignem stambeni kredit u zemlji koje se javno deklarise da radi na populacijskim merama.... Unapred Hvala!

Jana

Ustav Srbije član 60 sve govori da je zabrana nezakonita. Slažem se sa Vama i opozicija ili pozicija ako misli na narod neka odredi advokata da besplatno pomognu nezaposlenima. Ne mogu da shvatim da neko glasa protiv ovog stava gde je 250000 oštećeno.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Srpski državljanin u karantinu u Indiji zbog sumnje na koronavirus 12:13 h

12:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na suđenju Jeličiću advokati odbrane zatražili izuzeće sudije 12:01 h

12:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Građani, organizacije i javne ličnosti i danas poručuju #DaSeVidiN1 11:54 h

11:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić u Mrkonjić Gradu: Subvencije za privrednike, novac za škole i mamograf 11:14 h

11:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Slobodan Petrović podneo ostavku na mesto predsednika SLS 11:10 h

11:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zelenović: Napad na N1 predvodi Brnabić, nalogodavac Vučić 11:07 h

11:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uhapšen osumnjičeni za eksploziju kod Prizrena 11:00 h

11:00 h  |  Vesti

loader