Timoti Les: Balkan je na ivici još jednog "reorganizovanja"

Timoti Les: Balkan je na ivici još jednog "reorganizovanja"

Balkan je verovatno na ivici još jednog "reorganizovanja", što će označiti kraj postjugoslovenskog ustrojstva, ocenio je profesor Univerziteta Kembridž Timoti Les na predavanju održanom 19. oktobra na tom univerzitetu čiju integralnu verziju prenosi Danas.

mapa zapadni balkan Izvor: Shutterstock

To bi bila posledica odluke Sjedinjenih Država da se bore u takozvanom "novom hladnom ratu" na Balkanu i naročito, da "isteraju" Rusiju iz Srbije, rekao je Les, koji je i saradnik portala Demostat.

"Navedeni proces znači da SAD odustaju od dugotrajnog protivljenja izmeni granica, što će predstavljati izazov za regionalni status kvo, uključujući otpor Albanaca, koje će SAD morati da 'slome'", ocenio je on.

Les je rekao da, iako će predstojeća "reorganizacija" Balkana približiti lokalne narode ostvarenju zajedničke želje o nacionalnim državama, to neće rešiti sva pitanja.

"Umesto toga, biće definisani problemi koji će se rešavati u narednoj fazi balkanske istorije, što uključuje i nove reorganizacije, koje će, neumitno, uslediti", zaključio je on.

Les smatra da, kada je reč o dogovoru Srbije i Kosova, postoje nekoliko mogućih scenarija, a prvi je da se Beograd i Priština zaista dogovore i regulišu odnose. "Imajući u vidu 'crvene linije' Srbije, to znači da bi se sporazum temeljio na ideji - podela u zamenu za priznanje. Ipak, minimalne su šanse da će se to dogoditi", kaže on.

Drugi mogući scenario je da ideja o podeli bude ponovo "sklonjeni sa stola", a to znači "ili pristanak Srbije da bezuslovno prizna Kosovo, ili da, u krajnjoj liniji, bude očuvan status kvo".

On kaže da "postoje minimalne šanse da bi Srbiju mogli da ubede da prihvati gubitak Kosova ukoliko joj se ponudi članstvo u EU bez ikakvog odlaganja, uz sve koristi koje bi to značilo", ali da ne postoji nikakav nagoveštaj za takvu ponudu.

Ukoliko Srbija odbije da prizna ovu teritoriju kao nezavisnu, jedina opcija je da se teži ujedinjenju sa priznatom državom Albanijom - rešenje koje bi većina kosovskih Albanaca prihvatila", rekao je Les.

O ujedinjenoj Albaniji, RS i Albancima u Severnoj Makedoniji

Les smatra da bi ovakav razvoj događaja vodio ka nekoj vrsti regionalnog potresa. "Srbija neće prihvatiti integraciju severne enklave Kosova u albansku nacionalnu državu i, bez sumnje, na takvu pretnju odgovorila bi pripajanjem ovog područja, što bi vodilo vojnom obračunu sa Albancima, progonu preostalih Srba iz južnog dela Kosova, pokušaju Albanaca u Preševskoj dolini u Srbiji da se otcepe, kao i krizi državnosti u Srbiji, koja bi išla naruku lokalnim nacionalistima", naveo je on.

"Na taj način se stvara i ogromna šansa za Srbe u Bosni da se otcepe i ponude svoju teritoriju Srbiji, kao kompenzaciju za gubitak Kosova. Istovremeno, ujedinjena Albanija bi takođe značila novu geostratešku šansu za Albance u Severnoj Makedoniji, koji bi, bez sumnje, pokušali da pripoje svoju teritoriju ovoj novoj državi", kaže Les.

"Spoljni akteri, predvođeni SAD, koja je potvrdila vodeću ulogu na Balkanu, ponovo će biti prinuđeni da 'reorganizuju' ovaj region, kao što su u više navrata činili u prošlosti. Ostaje da se vidi kako će taj poredak izgledati, ali, ako je suditi po prethodnom primeru, biće to još jedan kompromis izmedju želje lokalnih naroda da formiraju nacionalne države i interesa velikih sila", rekao je on.

"Imajući u vidu podršku ideji podele, SAD se neće protiviti ujedinjenju Kosova sa Albanijom i Preševskom dolinom, niti srpskoj aneksiji severnog Kosova, ukoliko to zaživi na terenu", rekao je on. Les smatra da će SAD ipak sa podozrenjem gledati na dalje promene medjunarodnih granica, baš kao i Evropljani.

"Amerika neće želeti da se teritorija bosanskih Srba ujedini sa Srbijom, jer bi to značilo snažnu platformu za ruski uticaj na Balkanu", doda je on.

"SAD će se takođe odupreti bilo kakvim pokušajima Albanaca da se otcepe od Severne Makedonije... Umesto toga, SAD će insistirati da navedeni narodi odustanu od svojih nastojanja i zauzvrat će im garantovati samoupravu unutar postojećih država, što će značiti i ublažavanje graničnih kontrola, kako bi se ojačala prekogranična saradnja izmedju pripadnika istih naroda. Takav princip važio bi i za bosanske Hrvate", rekao je on.

"To će definisati narednu fazu u balkanskoj istoriji, kada će se Srbi i Albanci približiti ostvarenju cilja o uspostavljanju nacionalnih država, dok će se obistiniti želja velikih sila o stabilizaciji Balkana. Ali, mnoga pitanja ostaće nerešena, uključujući konačni status Srba u Bosni i Albanaca u Severnoj Makedoniji, koji će i dalje želeti da se ujedine u nacionalnim državama", rekao je Las.

POVEZANE VESTI

Komentari (14)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dex

U zamenu za presevsku dolinu dobijaju kosovsko pomoravlje, s tim sto selo veliki trnovac koji je uz granicu i kod gnjilana moze u kosovo. Sever kosova sa pola trepce i gazivoda. Takodje gracanica, pecka patrijarsija i sar planina, kao srpske enklave u kosovu. A veliko srpsko pitanje je i reforma spc, od placanja poreza do izbora duhovnih vodja, tj. Njihova samoproklamovanja u zavisnosti od teritorija, tj patrijarsije, eparhije, mitropolije, odnosno i njihovih uredjenja granica. Moze li se promeniti od naziva spc u naziv pravoslavna crkva srpske patrijarsije tj beogradske, a u cg da bude pravoslavna crkva mitropolija crnogorska ili cetinjska. Verovatno bi se slicno trebale urediti i ostale vere, tj mislim da one vec jesu tako uredjene.

Reorganizacija 21

Izvršiti humani pristup preseljenju ljudi a koji žele da žive npr, u Srbiji. Isto omogućiti i drugima da žive tamo gdje žele na humani način. Time se završava sva priča u vezi: priznavanja, promjene granica, budućih sukoba, uticaja svjetskih sila....a time bi se završila i priča onih koji na konto svega toga drže sebe vlastodržcima

SSSS

Mnogo si ti pametan

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Baner s Vučićem prepravili banerom uzbunjivača Obradovića koji je potom sklonjen 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

"Hrabri" - film o novinarima u Srbiji, četvrtak u 21h 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Murati: Samoopredeljenje i DSK će ove nedelje potpisati koalicioni sporazum 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

SAD: Tešić i dalje tihi partner, sankcije njegovim saradnicima 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dejan Đorđević osuđen: Nesuđeni kupac Megatrenda priznao krivicu 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Optužnica za ubistvo Ivanovića u kosovskim medijima 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šarćević: Studenti i profesori na Megatrendu ne smeju da trpe velike lomove 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jedan događaj, dva viđenja - u opoziciji različito o incidentu ispred Skupštine 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

loader