Medvedev u Beogradu: Bilateralni sporazumi, ekonomija, Kosovo, EU i vojna vežba

22:18

Vučić i Medvedev na svečanoj akademiji u centru Sava

Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Na svečanoj akademiji povodom ovodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, Vučić je poručio da Srbija neće dati svoju slobodu, neće se odreći svojih nacionalnih interesa i biće uvek uz svoj narod na Kosovu i Metohiji, kao i na svakom drugom mestu gde su mu prava ugrožena.

Medvedev je istakao neophodnost očuvanja sećanja na pobedu protiv fašizma i na one koji su je izvojevali i za nju položili svoje živote.

On je uputio čestitke povodom Dana oslobođenja Beograda, koji je, kako je napomenuo, praznik koji svi zajedno slavimo. Najavio je i da će tim povodom sutra u Moskvi biti upriličen vatromet.

21:04

Vučić i Medvedev razmenili poklone

Predsednik Vučić i premijer Medvedev razmenili su poklone, u čast njihovog sastanka povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda.

Kako je prenela agencija Sputnjik, Vučić je Medvedevu poklonio ikonu Svetog Arhanđela Mihajla. Ikona je naslikana temperom na dasci, a na njoj je lik Arhanđela Mihajla Pobedonosca koji kopljem ubija zlo.

Vučić je na poklon dobio knjigu, kao i ruska vina.

Medvedev je srpskom predsedniku poklonio knjigu "Jugoslavija: Istorija, politika, kultura", iz 1930. godine.

Reč je o zbirci članaka koje su napisali istaknuti predstavnici jugoslovenskog društva, nauke i umetnosti na ruskom jeziku, za ruski auditorijum, dovoljno širok u to vreme zbog emigracije posle Oktobarske revolucije.

20:42

Medvedev završio posetu Srbiji

Ruski premijer Dmitrij Medvedev prisustvovao je svečanoj akademiji povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, u centru Sava, nakon čega je zvanično završio jednodnevnu posetu Srbiji.

20:40

Vulin: Uvek na istoj strani

Ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin, u okviru posete predsednika ruske Vlade, sastao se sa zamenikom ministra odbrane Ruske Federacije general potpukovnikom Junus Bek Jevkurovim.

Tom prilikom, sagovornici su konstatovali da je zajedničko obeležavanje 75. godišnjice oslobođenja Beograda pokazatelj da smo uvek bili na istoj strani pravde i istine, saopštilo je večeras Ministarstvo odbrane Srbije.

20:33

Dačić i Borisov o nastavku bilateralne saradnje

borisov dačić Izvor: MSP

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić razgovarao je sa potpredsednikom ruske vlade Jurijem Borisovom o nastavku bilateralne saradnje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Zvaničnici su razgovarali "o predstojećim aktivnostima i zasedanjima u okviru Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, čiji su oni kopredsedavajući", navodi se u saopštenju.

Dačić je informisao sagovornika o situaciji na Кosovu nakon nedavno održanih izbora, kao i o perspektivama nastavka dijaloga.

Srpski ministar je još jednom izrazio zahvalnost Rusiji na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, kao i na podršci u rešavanju pitanja Кosova i Metohije putem dijaloga.

19:22

Medvedev: Prisna saradnja u različitim sferama

medvedev Izvor: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Ruski pemijer Medvedev naglasio je, posle sastanka sa predsednikom Vučićem, da niz potpisanih sporazuma, kao i oni koji se tek očekuju, dokazuju poverenje između dve zemlje.

"To su konkretni dogovori, dogovori koji će doneti zaposlenje", rekao je Medvedev.

On je dodao da Srbija i Rusija jako prisno sarađuju u različitim sferama.

Rusija, kako je rekao, s mirom posmatra postupke koje Srbija sprovodi u procesu evopskih integracija.

Ponovio je i da njegova zemlja misli da kosovski problem treba rešiti na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Istakao je da Rusija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i da će uvek polaziti od toga.

Medvedev je dodao da Rusija Srbiju vidi kao prijatelja sa kojim ima iste poglede i na istoriju i da je na dve zemlje odgovornost očuvanja istorijskog pamćenja.

Naglasio je da je, kada je odavao poštu borcima za oslobođenje Beograda, video mlade ljude i mu je drago da mladi razumeju važnost mira.

Medvedev je rekao da je s Vučićem razgovarao o energetici i da je ubeđrn da će Turski tok početi da radi i stvoriti priliku za nova radna mesta.

19:20

Vučić: Najjači odnosi u poslednjih nekoliko decenija

Aleksandar Vučić Izvor: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije Aleksakadnar Vučić ocenio je, nakon susreta sa Medvedevim, da su odnosi Srbije i Rusije najjači u poslednjih nekoliko decenija i da se ta saradnja razvija u svim oblastima, pre svega u trgovini, kao i da Srbija u političkom smislu uvek može da računa na Rusiju.

On je istakao da je velika čast što je premijer Rusije u Srbiji na dan proslave 75 godina od kada su Crvena armija i Partizani oslobodili Beograd.

"Danas predstavljamo snagu koja se bori protiv falsifikovanja istorije. Nećemo dozvoliti da se istorija preinači", rekao je Vučić i zahvalio Rusiji što Srbiju tretira kao ravnopravnu i prijatelja.

Posle potpsivanja međuvladinih sporazuma sa Rusijom,Vučić je istakao važnost trgovinskih odnosa i u tom kontekstu pomenuo i sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom trgovinskom unijom, koji će biti potpisan sledećeg petka.

Najavio je da će taj sporazum doneti mnogo više posla.

On je rekao da trgovinska razmena dve zemlje raste i da je ove godine razmena bila viša od dve milijarde evra, kao i da Srbija najviše poljoprivrednih proizvoda izvozi u Rusiju i da on iznosi 350 miliona evra godišnje.

Vučić je dodao da će Srbija u Rusiju izvoziti 90.000 litara vinjaka i da će od toga mnogi živeti.

"Oni će moći da probaju srpski vinjak, 90.000 litara srpskog vinjaka, a ja mislim da je taj vinjak mnogo bolji od brojnih i različith vrsta francuskog konjaka... Samo se vi meni smejte, ja sam sasvim ozbiljan kada to govorim", rekao je Vučić.

Istakao je da trgovisnki razmena Srbije i Rusije raste i da se taj trend nastavlja.

19:18

Sporazumi Rusije i Srbije

sporazum fonet Izvor: Fonet/MGSI

Vlade Srbije i Rusije razmenile su više sporazuma, među kojima je i sporazum i sporazum o vraćanju Srbiji lista Miroslavljevog jevanđelja, koje je u vlasništvu Rusije.

Ministri i predstavnici dve vlade raznenili su i sporazum o osnivanje kulturno informativnih cenatara, o modernizaciji železničke pruge ka Crnoj Gori, kao i sporazum o odobrenju državnog izvoznog kredita Srbiji.

Razmenjeni su i sporazumi u oblasti prosvete, zaštite bilja, privrede i inovacija, među kojima je i sporazum o izgradnji centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacija.

Razmenjen je i ugovor o saradnji carina dve zemlje.

18:09

Sastanak Vučića i Medvedeva

medvedev vučić Izvor: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Sastanak "u četiri oka" predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Rusije Dmitrija Medvedeva počeo je oko 17.40 sati u Palati Srbija.

Vučić i Medvedev razgovarali su na ruskom i u otvorenom delu.

Vučić je zahvalio na stavu koji Rusija ima po pitanju Kosova, dok je Medvedev rekao da je atmosfera tokom njegovog govora u Skupštini Srbije bila prijateljska.

17:37

Produbljivanje saradnje u svim oblastima

U srdačnom razgovoru Ane Brnabić i Dmitrija Medvedeva potvrđeno je čvrsto opredeljenje za dalje jačanje političkih odnosa i strateškog partnerstva dve zemlje i produbljivanje saradnje u svim oblastima, saopšteno je iz Vlade Srbije nakon sastanka dvoje premijera.

Potvrda dobrih odnosa je i to što će danas biti potpisan veliki broj važnih sporazuma o saradnji, čime se realizuju dogovori postignuti tokom posete predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Beogradu početkom godine.

"Zahvalni smo Ruskoj Federaciji na čvrstoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i na podršci protiv članstva tzv. Kosovo za članstvo u međunarodnim organizacijama", naglasila je Brnabić.

Prema njenim rečima, Srbija je posvećena nastavku dijaloga "u cilju dolaženja do kompromisnog rešenja"

Brnabić i Medvedev razgovarali su o predstojećoj poseti predsednice Vlade Srbije Moskvi, tokom koje će biti potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i Evroazijske ekonomske unije.

17:29

Mirno rešenje za Kosovo u skladu sa Rezolucijom 1244

medvedev u skupštini Izvor: Tanjug/Zoran Žestć

Premijer Medvedev izjavio je, obraćajući se poslanicima Skupštine Srbije, da Rusija podržava Srbiju i spremna je da joj pruži svaku pomoć u očuvanju njenog teritorijalnog suverentita i integriteta, napominući da je Rusija samo za mirno rešenje u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta Bezednosti.

Govoreći o Evropskoj uniji, on je rekao da ne treba zemljama nametati izbor između Istoka i Zapada, već im prepustiti da postupaju u skladu sa svojim sopstvenim interesima.

On je rekao i da je Rusija zainteresovana za partnerski odnos sa EU, zasnovan na obostranom poštovanju.

17:20

Premijeri položili cveće

venci medvedev brnabić Izvor: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Dmitrij Medvedev i Ana Brnabić položili su vence na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

17:07

AP: Poseta Medvedeva Beogradu potvrda bliskih veza Srbije i Rusije

Američka agencija AP ocenila je da poseta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji predstavlja "ilustraciju bliskih kulturnih, istorijskih i verskih odnosa Srbije i Rusije".

Američka agencija podsetila je na stav Srbije da ne ulazi u NATO, jednim delom zbog toga što je Alijansa bombardovala zemlju 1999. godine kako bi se okončao sukob na Kosovu i citira današnju poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića posle vojng prikaza, da će Srbija znati "kako da zaštiti svoje nebo, zemlju i ljude". 

"Rusija pomaže Srbiji da ojača vojsku, iako Beograd formalno teži članstvu u EU", dodao je AP, navodeći da je Moskva nedavno pojačala napore da obnovi svoj uticaj među nekadašnjim komunističkim državama istočne Evrope. 

16:59

Dodik: Vežba u Batajnici pokazala da je Srbija garnat bezbednosti svih Srba

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Srbija postaje garant za bezbednost svih Srba gde god da se nalaze i da je današnja vojna vežba u Batajnici pokazala da je vojska dobro organizovana, opremljena i pod čvrstom upravom.

Sastanak sa Medvedevim u Beogradu Dodik je okarakterisao kao saradnju u kontinuitetu, te dodao da će današnji razgovori biti usmereni razvoju za pristup gasovodu "Turski tok".

16:31

Medvedev u parlamentu

dmitrij medvedev maja gojković Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Ruski premijer stigao je u Dom narodne Skupštine, gde se obraća narodnim poslanicima.

16:09

Detalje posete Mevedeva Srbiji donosi naš reporter Dušan Mlađenović:

Izvor: N1

15:11

Medvedev: Oslobađanje Beograda - zajednički praznik

Dmitrij Medvedev, Ana Brnabić Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev rekao je na početku razgovora sa premijerkom Anom Brnabić da je njegova poseta prilika da se razmotri kako se odvijaju odnosi dve zemlje. "Veoma mi je drago da posle deset godina ponovo posetim vašu prijateljsku zemlju na naš zajednički praznik - 75 godina od oslobođenja Beograda", rekao je Medvedev. 

Brnabić je gostu poželela dobrodošlicu. "Nama je velika čast što smo ove godine ugostili predsednika Vladimira Putina i vaša poseta samo potvrđuje nivo odnosa koji imaju Srbija i Rusija", navela je Brnabić.

15:06

Sastanak premijera Rusije i Srbije, Dmitrija Medvedeva i Ane Brnabić, počeo je u Palati "Srbija". Očekuje se da će tema razgovora biti bilateralni odnosi.

14:52

Premijerka Srbije Ana Brnabić svečano, uz Gardu Vojske Srbije, dočekala ruskog kolegu ispred Palate Srbija uz intonirane himni dve zemlje.

Rusku delgaciju dočekali su i ministri u Vladi Srbije i drugi visoki državni predstavnici. Sa premijerom Rusije u posetu su doputovali i ministar kulture Vladimir Rostislavovič Medinski, zamenik premijera Juri Borisov i ministar energetike Aleksandar Valentinovič Novak.

14:01

Vučić: Srbija će umeti da sama čuva svoje nebo, zemlju i ljude

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle prikaza sposobnosti Vojske Srbije povodom 75. godišnjice oslobodjenja Beograda u Drugom svetskom ratu, da će Srbija nastaviti da štiti svoje slobodarske tradicije i umeti "sama da čuva svoje nebo, zemlju i ljude".

13:54

Završen vojni prikaz "Sloboda 2019"

 Prikaz "Sloboda 2019",,povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda održan je u Batajnici. Vojsku Srbije predstavilo je više od 2.400 pripadnika VS, 100 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 25 vazduhoplova. Vežbi je prisustvovao državni vrh, ruski premijer Dmitrij Medvedev, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

13:06

Počeo prikaz "Sloboda 2019"

medvedev vučić dodik Izvor: TANJUG / ZORAN ZESTIC

Dolaskom ruskog premijera Dimitrija Medvedeva, koga je sačekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na vojnom aerodromu u Batajnici počeo je prikaz sposobnosti Vojske Srbije "Sloboda 2019", povodom 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

U prikazu učestvuje više od 2.400 pripadnika Vojske Srbije, više od 100 borbenih sistema i 25 vazduhoplova.

Na pisti ispred svečane bine su izložena i tri helikoptera Mi-17V i jedan Erbasov H-145M, koji su novopristigli u Vojsku Srbije, ali oni neće leteti.

Svečanosti prisustvuje državni vrh Srbije, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predstavnici diplomatskog kora i verskih zajednica, kao i veterani koji su učestovali u borbama za oslobođenje Beograda.

12:27

Sastanak i sa Dodikom

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik sastaće se u Beogradu sa predsednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Medvedovim, pre Svečane akademije povodom obležavanja 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Dodik će zajedno sa srpskim državnim vrhom prisustvovati prikazu sposobnosti Vojske Srbije na vojnom aerodromu u Batajnici.

12:20

Medvedev je na beogradski aerodrom sleteo oko 12 sati, a dočekala ga je premijerka Srbije Ana Brnabić. Kako su objavili mediji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pripremio je za ruskog premijera poklon - ikonu Svetog arhangela Mihaila.

12:02

Đukić: Srbija tačka oslonca Rusije na Balkanu, Moskva drži do jakog prisustva

Očito je da Rusija drži ruku na odnosima sa Srbijom i da drži do jakog prisustva u Srbiji, to je tačka oslonca Rusije na Balkanu, rekao je Srećko Đukić, diplomata i bivši ambasador Srbije u Belorusiji, govoreći o poseti Dimitrija Medvedeva Beogradu.

11:53

Poslednje pripreme na aerodromu u Batajnici

Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Na Vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlovic" u Batajnici obavljaju se poslednje pripreme za prikaz sposobnosti Vojske Srbije povodom Dana oslobođenja Beograda "Sloboda 2019" I dolaska ruskog premijera Dmitrija Medvedeva.

10:33

Er Srbija pregovara o suhojima, Rusija spremna da gradi nuklearku u Srbiji

Visoki zvaničnik Vlade Rusije Sergej Prihotko rekao je da srpska aviokompanija "Er Srbija" pregovara s ruskom civilnom aviokompanijom "Suhoj" o kupovini aviona "Suhoj Superdžet 100".

On je uoči dolaska premijera Rusije u Beograd kazao i da je Rusija spremna da bude partner Srbiji u izgradnji nuklearne elektrane, ako se ona odluči da pokrene nuklearni energetski program, da učestvuje u izgradnji Centra za nuklearnu energiju, tehnologiju i inovacije, o čemu vlade dve zemlje pripremaju sporazum.

POVEZANE VESTI

Komentari (277)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nenad

Evo nama shut karte iz E.U. Zavrnuce nam sve slavine fondova koje mi nesretnici koristimo za vojne parade, vatromet dobrodoslice od 50.000 €, novogodisnju rasvetu i prekopavanje gradova iz supljeg u prazno! Kada Ameri cuju za S-300 slede nam sankcije i od njih! Ali zato su Rusi tu da nas tese kako je to sve zbog zlog zapada.Nazalost oni sami bi prodali i sebe i nas za samo jedan jedini prijateljski mig Trampa. Samo da ovaj hoce. Rusi su veci Amerikanofili nego mi Rusofili, oni su im uzor, ali zato Srbiju konstantno pujdaju kroz desetine propagandnih agencija cak i preko nasih drzavnih medija.Sve to pod formom prijateljstva i bratstva. Okrecu nas protiv naseg prirodnog okruzenja, protiv Zapada, a narocito protiv NATO. Nase insistiranje da budemo skvazi "neutralni" vodi nas u sukobe! Oni to vesto potenciraju i lukavo hrane nas tvrdoglavi srpski mentalitet. Za to smo im bez razmisljanja ustupili sve medije, cak i drzavne.

e-krem

Sto ne obidje Kosovo vec jednom.

Prijateljstvo bazirano na interesima

Kako reče gospodin Medvedev.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

Najnovije vesti

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Ministarka: Trećina studenata po završetku školovanja planira da ode iz Srbije 12:43 h

12:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Fabrici: Pomoći uzbunjivačima, ključni za detekciju korupcije 12:40 h

12:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Međak: Otvaranjem poglavlja, EU pokazala dobru volju na osnovu najmanjeg troška 12:38 h

12:38 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dokumentarni film "CORAX – Crtanje istorije" u subotu u 20h 11:45 h

11:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pavićević i Đurović: Vlast igra na kartu stabilnosti, ne i na demokratiju 11:40 h

11:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest radnika Pošte u Novom Sadu: Većina kažnjenih roditelji, ali nema straha 11:39 h

11:39 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Koliko plaćaju nemačke klinike za medicinske radnike s Balkana? 11:10 h

11:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Optuženi nije došao na suđenje za paljenje kuće Jovanovića, raspisana poternica 11:08 h

11:08 h  |  Vesti

loader