Bivši britanski ambasador u Srbiji: Stanišić bio tajni agent CIA

Bivši britanski ambasador u Srbiji: Stanišić bio tajni agent CIA

Bivši britanski ambasador u Srbiji: Stanišić bio tajni agent CIA Izvor: Martijn Beekman / AFP
Jovica Stanišić (arhiva)

Bivši ambasador Velike Britanije u Srbiji ser Ajvor Roberts potvrdio je pred međunarodnim sudom u Hagu da je nekadašnji šef Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovica Stanišić bio "tajni agent Centralne obaveštajne agencije (CIA)" Sjedinjenih Američkih Država.

Na suđenju Stanišiću i operativcu SDB Srbije Franku Simatoviću-Frenkiju, optuženim za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH, ambasador Roberts je, kao svedok Stanišićeve odbrane, sugerisao da je pouzdana informacija da je Stanišić bio "tajni agent CIA", koju je objavio 2016. u svojoj knjizi "Razgovori s Miloševićem".

Na pitanje tužioca Daglasa Stringera o poreklu i zasnovanosti te informacije, Roberts je odgovorio da mu britanska vlada "nije dozvolila da govori o tim stvarima" i da je "nedavno" upozoren da mora poštovati zakon o službenoj tajni.

Podsećajući da je zvanični London odobrio sadržaj ambasadorove knjige pre nego što je ona objavljena, tužilac Stringer je pitao da li je ta "informacija pouzdana", na šta je svedok uzvratio: "Vi prosudite".

"Hoćete li da kažete da se ne smemo osloniti na tu informaciju?", insistirao je tužilac. "Ja bih se, sasvim sigurno, oslonio na sve što piše u knjizi", odgovorio je Roberts, koji je u Beogradu službovao od 1994. do 1997.

Upitan "šta je britanska vlada znala o Stanišiću", svedok je kazao da "ne želi da ulazi u to", budući da je uslov za njegovo svedočenje bio da ne bude pitan o "prikupljanju obaveštajnih podataka".

"Stanišić je znao gde su tela zakopana"

Roberts je, međutim, rekao da je Stanišić bio "zastrašujući šef tajne policije" tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

"Milošević mi je rekao: 'Stanišić (koga je poslao u Republiku Srpsku) će reći Radovanu Karadžiću da ću ga ubiti, ako ne oslobodi taoce. Karadžić zna da to mogu da uradim'."

Ajvor Roberts

"Stanišić je znao gde su tela zakopana", rekao je Roberts, ne precizirajući da li koristi stilsku figuru za tajnu u engleskom jeziku ili misli doslovno.

Naglasio je da je Stanišić "ukoliko bi bio primoran, mogao otkriti po Miloševića izuzetno neugodne stvari", ali je odbio da detaljnije obrazloži, pozivajući se na instrukcije Forin ofisa.

Kao dokaz za Stanišićevu moć i bliskost s Miloševićem, Roberts je ispričao šta mu je predsednik Srbije rekao 1995. tokom krize koju su izazvali bosanski Srbi uzimanjem pripadnika Unprofor za taoce.

"Milošević mi je rekao: 'Stanišić (koga je poslao u Republiku Srpsku) će reći Radovanu Karadžiću da ću ga ubiti, ako ne oslobodi taoce. Karadžić zna da to mogu da uradim'", posvedočio je britanski diplomata, dodajući da je Stanišić imao moć da tu poruku prenese.

Od kraja 1993, kada je vođstvo Republike Srpske, uprkos insistiranju Srbije, odbilo da prihvati Vens-Ovenov mirovni plan, Milošević je, po Robertsu, smatrao Karadžića "svojim Frankenštajnom" koji se otrgao kontroli.

"Na ovaj ili onaj način, Milošević je od 1994. zato pokušavao da ukloni Karadžića".

Na pitanje tužioca da li je Stanišić pomogao Miloševiću da stvori srpske "državice u Hrvatskoj i BiH", svedok je rekao da "pretpostavlja" da je tako.

Roberts je rekao da je od "obaveštajnih izvora" dobio informaciju da je Željko Ražnatović Arkan "radio za srpsku tajnu policiju". Po optužnici, Arkanova paravojska je, kao jedinica SDB Srbije, počinila mnoge zločine u Hrvatskoj i BiH.

"Milošević se do 1993. ponašao kao piroman, a potom kao vatrogasac"

Ambasador je kao "verovatno tačnu" prihvatio sugestiju tužioca Stringera da je Milošević 1991-92 "prihvatio etničko čišćenje" koje su počinile srpske snage u Hrvatskoj i BiH.

Po Robertsovom tumačenju, Milošević to nije činio iz "nacionalističkih" pobuda, već je srpski nacionalizam koristio "cinično", kao sredstvo za učvršćivanje svoje moći nad Srbima, ne samo u Srbiji, nego i van nje.

Za ratne zločine, Milošević je redovno okrivljavao "mali broj paravojski", ali nije odgovarao na Robertsovo pitanje "ko ih je opremio, obučio i poslao na ratište".

"Milošević je siguno bio uključen u omogućavanje svega toga", kazao je svedok, uz opasku da su Arkanove aktivnosti 1994. počele da izazivaju "ozbiljnu Miloševićevu zabrinutost".

Roberts je potvrdio da se Milošević do 1993. u Hrvatskoj i BiH ponašao kao "piroman", raspirujući vatru sukoba, a potom kao "vatrogasac" koji je podržavao međunarodne napore za okončanje rata.

Britanski diplomata je Miloševića nazvao "glavnim inžinjerom raspada Jugoslavije", koji je izazvao plamene nacionalizma u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH, kao i stvaranje Oslobodilačke vojske Kosova.

Roberts će svedočenje nastaviti sutra.


POVEZANE VESTI

Komentari (12)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Josarian

Pa oni su sve što du radili radili za američke interese, a na štetu naroda i nacije kome pripadaju. Danas su na vlasti sledbenici njihove politike. Njihova najveća sreća je što imaju narod koji se, istini za volju, u proseku retko kupa. Ali zato ima proprane i isprane mozgove. Ni to nije najgore po nas: najgore je da taj naš narod ispranog mozga misli za sebe da je strašno pametan...

A kako te vi

Zar to nije poznato vec vise od 10 godina?? Trebalo bi pitati o samom Milosevicu koji se skolovao i radio u bankarskom sektoru po Americi pre nego sto se pojavio “niotkuda” na politickoj sceni Sbije.

evita

prica istu pricu odobrenu od Foreign Offica.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Omladina NS ispred Megatrenda okačila transparent "Plagijati, neznanje, laži" 17:14 h

17:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jovanović kritikuje Leks specijalis u vezi s metroom, Marjanović (SNS) negira 16:29 h

16:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dejan Đorđević uhapšen zbog lažnog prijavljivanja 16:20 h

16:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đurić: Radnici pravosuđa srpske nacionalnosti žele da napuste institucije 16:00 h

16:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić o Branku Stefanoviću: Jel zabranjeno da bude pravni savetnik nekome? 15:36 h

15:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ilić i Majić: Moguće je goniti nekog iz vlasti samo ako ga ona "pusti niz vodu" 15:11 h

15:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Niški taksista povređen zapaljenom bakljom 14:47 h

14:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jerkov: Izjava vlasnika Megatrenda o studiranju Stefanovića otvara probleme 14:40 h

14:40 h  |  Vesti

loader