Bojkot TV N1: Za UNS i NUNS kršenje Ustava, Ministarstvo tvrdi - bez ingerencija

Bojkot TV N1: Za UNS i NUNS kršenje Ustava, Ministarstvo tvrdi - bez ingerencija

Izvor: N1

Dok deo opozicije bojkotuje izbore, vlast bojkotuje medije - one, koje označava kao nepodobne. Nije tajna da je u toj grupi i televizija N1, čijim ekipama je u prethodna dva dana u dva navrata onemogućeno da rade svoj posao. Televizija N1 nije jedina koja nailazi na zatvorena vrata, pa se postavlja pitanje ko određuje granice slobode medija u Srbiji - ustav i zakoni, ili volja domaćih zvaničnika i stranih investitora?

Kada su u petak ekipe N1 i Al Džazire sprečene da isprate otvaranje najvećeg vetroparka na Balkanu, predsednik Aleksandar Vučić je izjavio: "Ja vas puštam svuda i najviše volim da odgovaram na vaša pitanja".

Ipak samo dan kasnije, prilikom polaganja kamena temeljca fabrike namenske industrije u Kuršumliji, reporteru N1 je onemogućeno da predsedniku postavi pitanje, i to po već ustaljenom principu - mikrofon prvo odlazi u ruke novinara koji su bliski vlasti.

U istom društvu sa N1 našao se i dnevni list Danas, koji je u dva navrata, u avgustu i u septembru dobio embargo na izeštavanje sa stadiona Crvene zvezde.

"Činjenica da se tako nešto događa je u suštini značajnija vest od svakog od ovih događaja pojedinačno i to se događa po volji nekog investitora, uprave nekog sportskog kluba ili neke ambasade na našoj teritoriji, a uz saglsnost naših autoriteta koji se i sami često selektivno odnose prema medijima", upozorava Dragana Pejović, predsednica Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije (UNS).

Pejović dodaje da je u pitanju kršenje ustavnih kategorija, kao što su slobooda medija i pravo građana na obaveštenost.

I pored toga, iz resornog ministarstva za N1 kažu da nemaju ingerencije da reaguju u ovakvim slučajevima, iako su, kažu, i sami radoznali.

"Neophodno je da saznamo koji su uzroci za jednu takvu odluku i za sprečavanje medija da izveštavaju sa jendog takovog događaja. U svakom slučaju, ja kao državni sekretar sa jedne strane mogu da osudim svako sprečavanje medija da izveštavaju sa događaja koji su od javnog interesa za građane Republike Srbije, a sa druge strane, voleo bih zaista da čujem razloge zašto se to desilo", kaže državni sekretar Aleksandar Gajović.

Bez obzira na razloge, zakon je prekršen - uvereni su u Nezavisnom udruženju novinara Srbije.

"Ja sam razmišljala da mi tražimo tumačenje Zakona od Ministarstva koje je zaduženo za Zakon o javnom informisanju, Zvanično tumačenje tog člana 10, da nam pojasni, mislim, da bismo eto svi bili na kraju uvereni da li je to zaista diskriminacija ili nije, a ako jeste, zašto onda nadležni organi ne reaguju po tom pitanju, kaže Tamara Filipović Stevanović iz NUNS-a.

A slučaja je više prema NUNS-ovoj bazi podataka o napadima i pritiscima na novinare. Od početka godine do kraja septembra desilo se 88 incidenata.

"Što se N1 tiče, vi ste negde bili izloženi nekih 16 puta što smo mi uspeli da zabeležimo, što ste nam vi javili, što smo saznali iz medija i to se nekako dešava čini mi se u nekim pravilnim vremenskim razmacima, imamo nekoliko pritisaka pa onda dođe fitzički napad, pa opet nekoliko pritisaka, pa onda neka ozbiljnija verbalna pretnja koja podleže, koja je krivično delo", navodi Filipovć Stevanović.

Drugim rečima, zaključuje, pritisci su po pravilu ti koji prethode ozbiljnijim krivičnim delima.

Komentari (11)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Danko

N1 ne bi trebala da favorizuje ni vlast ali ni opoziciju.

istina

N1 je trenutno jedini spas za ovu zemlju. Ali bukvalno je tako.

Rubikon

Stalno pišem i nikada ne objavite ovaj komentar. N1 treba da se bori onako kako može. Istinom i vestima. Treba da napravite serijal o tome kako se vlada u Srbiji i iznesete sve laži sistema. Tvrdim da je to jedini način borbe koji može da vam pomogne, isto kao što je profesor Jovo Bakić kazao kako će ovaj sistem da ode.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Holandija zatvorila granice za državljane Srbije i Crne Gore 12:41 h

12:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stranke opozicije osudile postupanje policije, traže smene i istragu 12:27 h

12:27 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

UŽIVO: Preminule četiri osobe u Novom Pazaru, najavljene nove mere za Beograd 12:26 h

12:26 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Državni vrh osudio upad u Skupštinu Srbije i nerede 12:12 h

12:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Portparol EU za N1: Restriktivne mere ne smeju da ugroze osnovna prava 11:50 h

11:50 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Hajrić: Provala kolektivnog gneva otkrila - tačka pucanja postoji čak i u Srbiji 11:43 h

11:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Preminule još četiri osobe u Novom Pazaru 11:41 h

11:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nemački javni servis: Neredi na protestima u Beogradu 11:25 h

11:25 h  |  Vesti

loader