BIRN: Naoružani specijalci hapsili uzbunjivača, zavera ćutanja u aferi o oružju

BIRN: Naoružani specijalci hapsili uzbunjivača, zavera ćutanja u aferi o oružju

BIRN: Naoružani specijalci hapsili uzbunjivača, zavera ćutanja u aferi o oružju Izvor: google.maps

Advokat uhapšenog uzbunjivača, u slučaju afere sa oružjem u koju je uključen otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, u izjavi za BIRN kaže da se taj radnik Krušika koji se tereti za odavanje poslovne tajne dobro oseća, piše BIRN. U sredu 18. septembra između dva i pola tri popodne naoružani specijalci u džipovima ušli su u krug fabrike namenske industrije Krušik u Valjevu i odmah se uputili u kancelariju dispečera u proizvodnji A.O, piše BIRN o detaljima hapšenja.

Na licu mesta oduzeli su mu poslovni računar, a zatim ga odveli u stan gde su zaplenili njegov privatni kompjuter kao i eksterne memorije koje su pronašli. Pretres stana trajao je do 18.30 kada je A.O. prebačen za Beograd, navodi BIRN.

Hapšenje je usledilo tri dana nakon što je specijalizovani portal "Arms Watch" objavio istraživanje o izvozu oružja u ratom zahvaćeni Jemen i dan pre nego što je BIRN objavio priču kojom je potvđeno da je firma koju je zastupao otac ministra policije Branko Stefanović po povlašćenim cenama kupovala oružje.

Iako 18. oktobra ističe mesec dana od privođenja, hapšenje radnika Krušika bilo je obavijeno velom tajne sve dok nedeljnik NIN ove nedelje nije objavio nezvanične informacije.

BIRN saznaje da Više tužilaštvo u Beogradu uhapšenom stavlja na teret krivično delo iz člana 240 Krivičnog zakonika. Reč je o odavanju poslovne tajne i to iz stava 2 u kojem se kaže da će kaznom od dve do 10 godina biti kažnjen učinilac ukoliko je delo učinjeno iz koristoljublja ili u pogledu naročito poverljivih podataka.

Zavera ćutanja bila je tolika da se do danas nije moglo saznati ni ime akvokata koji zastupa uhapšenog kao ni informacije o slučaju, ocenjuje BIRN.

Uhapšenom su dozvoljene samo tri posete mesečno od strane najbližih koji s njim mogu da komuniciraju isključivo preko slušalice kroz neprobojno staklo.

 BIRN je uspeo da dođe do pojedinih detalja u vezi sa hapšenjem, kao i da stupi u kontakt sa njegovim braniocem, advokatom Ljubisavom Radosavljevićem, poznatijim po nadimku Batan.

Upitan zbog čega se ćuti o hapšenju, čak i nakon što su mediji uspeli da saznaju da se A.O. već 20 dana nalazi u pritvoru, rekao je da nije hteo o tome da priča.

"Ja sam profesionalac, već 30 godina sam u advokaturi, a po meni tu nema ničega", rekao je Radosavljević. On tvrdi da je A.O. dobro i da se prema njemu u pritvoru "korektno odnose".

"On je u jednoj sobi sa njih troje, četvoro, ima kupatilo. Bio sam u petak kod njega, on je u korektnom stanju, svi su korektni prema njemu", kaže Radosavljević.

Oni koji poznaju uhapšenog, koji u Krušiku radi poslednjih deset godina, kažu da se nisu začudili zbog hapšenja, jer se radi o mladiću koji je jako pravdoljubiv i pošten.

"Jako dobar i pošten dečko. Bukvalno bi vam sve dao. Njega optužuju da je informacije slao iz koristoljublja. Ma kakvo koristoljublje, kada su ga uhapsili u njegovom novčaniku bilo je samo 100 dinara”, kažu oni koji ga poznaju.

Uhapšenom su dozvoljene samo tri posete mesečno od strane najbližih koji s njim mogu da komuniciraju isključivo preko slušalice kroz neprobojno staklo.

"Umesto da kao uzbunjivač uživa zaštitu policije, jer je ukazao na moguće zloupotrebe, on je u spektakularnoj akciji, kao da je u pitanju opasan kriminalac, lišen slobode. U isto vreme oni koji su ojadili državnu firmu mirno spavaju i protiv njih se ne vodi nikakva istraga”, kaže za BIRN izvor upoznat sa slučajem.

Detalji misterioznog slučaja

BIRN je iz nezvaničnih izvora uspeo da sazna još neke detalje ovog misterioznog hapšenja.

Nakon privođenja, uhapšenom je određeno zadržavanje od 48 sati, tokom kojih je on saslušan u prisustvu advokata koji mu je dodeljen po službenoj dužnosti.

Nakon saslušanja, prema navodima izvora bliskog istrazi, po isteku četrdesetosmočasovnog zadržavanja, sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu Miloš Labudović, osumnjičenom je odredio kućni pritvor.

Međutim, na ovu odluku žalilo se tužilac Aleksandar Momčilović, pa je Vanraspravno veće Višeg suda, 27. septembra preinačilo odluku o kućnom i odlučilo da A.O. treba da bude u zatvorskom pritvoru, uz obrazloženje da bi mogao da utiče na svedoke, ali i da ponovi krivično delo.

Njegov advokat Ljubisav Radosavljević kaže da su razlozi za pritvor besmisleni.

"Besmisleni su razlozi, jer je dečko sve priznao da je to radio i tu nema razloga za pritvor. Zato se Labudović koji je odličan sudija i usmerio prema tome i odredio kućni pritvor. A tužilac Momčilović se žalio na tu odluku, ali tužilaštvo uvek to radi", kaže advokat uhapšenog.

On takođe kaže da ima problem i sa krivičnim delom koje mu se pripisuje.

Advokat: Dečko sve priznao da je to radio i tu nema razloga za pritvor.

 "Po meni nije ni krivično delo određeno dobro, to bi mogao biti stav 1, ali još nije došlo na optuženje, pa o tome nemamo sad šta da pričamo", kaže advokat.

Stav 1 koji advokat Radosavljević pominje glasi: "Ko neovlašćeno drugom saopšti, preda ili na drugi način učini dostupnim podatke koji predstavljaju poslovnu tajnu ili ko pribavlja takve podatke u nameri da ih preda nepozvanom licu, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina”.

Advokat kaže i da je obrazloženje o preinačenju odluke šturo napisano i da je on na odluku o pritvoru, podneo žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

"Ničim nije obrazloženo, vrlo šturo. Ja sam napisao žalbu i očekujem odluku. Žalbu sam podneo pre 3-4 dana, uobičajeno traje postupak. Ja očekujem odluku do polovine ili kraja sledeće nedelje. Ako bude bilo koje korektno veće uzelo taj predmet, ono će preinačiti odluku o pritvoru”, kaže advokat dodajući da očekuje da će uhapšenom biti određen kućni pritvor ili da će biti pušten na slobodu.

"Apsolutno ne postoji nijedan element i razlog za određivanje pritvora, nikakvog", izričit je Radosavljević.

Međutim, neki drugi advokati sa kojima smo razgovarali kažu da pozivanje na tačku 3 člana 211 Zakonika o krivičnom postupku, koja govori o mogućnosti ponavljanja krivičnog dela, nagoveštava da bi A.O. mogao mesecima ostati u pritvoru. Naime, uticaj na svedoke prestaće da bude razlog za zadržavanje u pritvoru čim svi eventualni svedoci budu saslušani.

Međutim, mogućnost ponavljanja krivičnog dela može ostati kao razlog njegovog zadržavanja sve dok tužilaštvo bude izražavalo sumnju da uhapšeni poseduje još neku dokumentaciju.

Nakon preinačenja odluke o pritvoru, iz stana u Valjevu, A.O. je 30. septembra prebačen u beogradski Centralni zatvor, gde se od tada nalazi u pritvoru pod strogim merama nadzora, kaže izvor za BIRN.

BIRN je o odlukama o pritvoru i postupajućim sudijama pokušao da dobije i zvanične informacije. Višem sudu u Beogradu pitanja je uputio u četvrtak 10. oktobra ali odgovor još nije stigao, a portparolka suda Tatjana Tešić je BIRN-u odgovore najavila za ponedeljak, 14. oktobar.


POVEZANE VESTI

Komentari (138)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Radmila

Čovek je priznao a u zatvoru je da ne bi uticao na svedoke?!

Kale*

Bojim se za život ovog čoveka, jer mnogo zna...

Blonde

Naoružani specijalci, profesionalci, samo rade svoj posao? Ne umeju da otkažu poslušnost? Pa da im u pomoć priteknu ostali iz MUP-a, njima vojska, pa Univezitet, prosveta, zdravstvo, radnici, pa bi se na kraju digli i mučeni seljaci kojih ima najviše, najviše rade, najviše se pate, a nemaju kome da završite? Tako se ruši režim, tako se skida jaram s vrata, tako ovo sramno hapšenje ne bi bilo uzaludno, a žrtva koju podnosi ovaj čovek imala bi smisla! Ovako, psi laju, karavani prolaze i nikom ništa! Novci se od države otimaju, u privatne džepove trpaju, "sitne duše" napreduju, prabot ministruje, a narod gladuje! Njihova parola je, osiromaši ih, podeli, zavadi, pa vladaj, beskonačno! Ima li sloge i otpora, ili da jednostavno primanja preusmerimo podobnima, poput pomenutih da ne hapse, makar!?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Redovi ispred Torlaka, u svetu obolelo više od 20 miliona ljudi 13:26 h

13:26 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ispred Torlaka veliki redovi za testiranje 13:12 h

13:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

NDMBGD: Veselinović kažnjen sa 100.000 dinara zbog organizacije skupa 12:57 h

12:57 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uprava: Osuđenici koriste Skajp i Viber tokom pandemije za kontakt sa porodicama 12:43 h

12:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Formirana Udružena opozicija, cilj - smena režima i izgradnja slobodnog društva 12:43 h

12:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sindikat: Iza optužbi Unesco o centrima za socijalni rad lični razlozi 12:35 h

12:35 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

OIS: Zaposleni u odbrambenoj industriji rade pošteno, neosnovani napadi na nas 12:18 h

12:18 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vulin: Nije bilo ilegalnog prelaza Vojske, u pitanju redovna patrola sa KFOR 12:08 h

12:08 h  |  Vesti

loader