Zloupotreba dece u medijima: U Srbiji je trend pogoršanje

Zloupotreba dece u medijima: U Srbiji je trend pogoršanje

Kada je reč zloupotrebi dece u medijima trend u Srbiji je pogoršanje u ovoj oblasti, upozoravaju gosti Novog dana Saša Stefanović, direktor Mreže organizacija za decu Srbije i Božidar Dimić iz organizacije Prijatelji dece Srbije.

Pre nedelju dana u Kancelariji zaštitnika građana predstavnici medija potpisali su Memorandum o razumevanju i prihvatanju Pravilnika protiv zloupotrebe dece u medijske svrhe, koji je izdalo udruženje Prijatelji dece Srbije.

Saša Stefanović, direktor Mreže organizacija za decu Srbije, kaže da su se potpisivanju ovog memoranduma nisu odazvale sve pozvane medijske kuće u Srbiji.

On je ipak najavio da će se nastaviti sa pozivima svim medijima da poštuju ovaj pravilnik u interesu dece.

"Radili smo monitoring tokom prve školske nedelje, primetili smo da je iako je tema obrazovanja važna i dominanta, ona se obuhvata u samo 28 odsto tekstova, dok su deca najzastupljenija u crnoj hronici", kaže Stefanović.

On je dodao da većina medija delimično ili potpuno otkriva identitet deteta i time krši njegova prava.

"I štampani i elektronski mediji krše odredbe o zaštiti identiteta i ugrozavanju bezbednosti svojim programima", istakao je.

Dimić je rekao da se može pretpostaviti da mediji žele da privuku pažnju publike, ali kad su u pitanju deca ipka treba da se nađe neki drugi način za to.

"U većini mediji nema loše namere, i zato je ova inicijativa dobra da se skrene pažnja novinara, urednika, na koji način da na ispravno izveštavaju o deci", kaže.

On je istakao da je problem što se o deci govori samo kao o žrtvama nasilja, a ne vodimo računa da li ćemo pogoršati položaj tog deteta, da li će biti stigmatizovano.

"Obično do nas dolaze vesti iz malih sredina, a deca su ranjiva i važno im je šta njihovi vršnjaci misle. Više puta novinari treba da razmisle kako će obraditi neku temu, da ne bi ugrozili dostojanstvo deteta, i vodeći računa o tome kako će ono da nastavi da živi u svojoj sredini", kaže Dimić.

Profesionalnost i etičnost u medijima su jako važna tema, slažu se gosti.

"Ne razmišlja se mnogo o etičnosti i kako zaštiti privatnost deteta, važno nam da vidimo suze, krv, patnju i bol, a ne razmišlja se kako će to da utiče na razvoj deteta. Jako loša poruka se šalje, odgovornost je države da brine o najsiromašnijima, najranjiivijima, a ne da vam rijaliti popravlja kuću", kazao je Dimić i upitao – na kome je odogovrnsot da se bavi ovim stvarima.

Stefanović je poručio svima onima koji pišu tekstove u koje su uključena deca, da se zapitaju da li bi voleli da se njihovo dete nađe u takvoj situaciji i znaće odmah odgovor na to pitanje.

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Stefan J.

A u svim ostalim oblastima je poboljsanje?

Greta

Zaustavite Zemlju da sidjem.

Greta

Opet greška u veštačkoj inteligenciji, ja sam Veles. Ovo za zemlju je u prenesenom značenju, kao i mene koriste. Ne vi, kao da im objasnim, niste vi krivi. Treba ovaj plus, da stisnete. Veles, je zaštitnik prirode i životinja, razumete.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Vulin: Vojska spremna i za teške uslove 14:49 h

14:49 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Varheji, Bilčik i Tanja Fajon 6. i 7. februara u Beogradu 14:44 h

14:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dan uživo: Zbog čega je N1 na udaru države? 14:31 h

14:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mladić (16) uhapšen u Beogradu dok je iskopavao heroin sakriven kod gimnazije 14:01 h

14:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vukosavljević: Delikatna pitanja rešiće se setom medijskih zakona 13:11 h

13:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sindikat traži uvođenje krivičnog dela napad na zaposlene u zdravstvu 12:52 h

12:52 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

SzS podržao zahtev akademske zajednice za promenu uređivačke politike RTS 11:32 h

11:32 h  |  Vesti

loader