Struka o novom zakonu: Nejasno ko će moći da pruža računovodstvene usluge

Struka o novom zakonu: Nejasno ko će moći da pruža računovodstvene usluge

Skupština Srbije usvojila je Zakon o računovodstvu koji stupa na snagu 1. januara 2020. godine. Ministar finansija Siniša Mali rekao je da taj zakon, uz ostale finansijske zakone, treba da doprinese kvalitetnijem finansijskom izveštavanju i privuče nove investicije. Deo struke smatra, međutim, da je ostalo nejasno ko će i pod kojim uslovima moći da pruža računovodstvene usluge.

O dobrim i lošim stranama novog zakonskog rešenja u Danu uživo govorili su Slađana Đurišić iz Udruženja računovođa i knjigovođa Srbije i Zoran Škobić iz Saveza računovođa i revizora Srbije. Pogledajte snimak gostovanja.

POVEZANE VESTI

Komentari (8)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SRB

Jedino se zna da je ovo postala banana - republika!

Aco

Zbog ignorisanja mišljenja struke, opravdano se postavlja pitanje koji su razlozi uticali na davanje neograničenih ovlašćenja jednom udruženju građana, da bez ikakvih uslova dodeljuje „profesionalna zvanja“ uz naknadu koju to udruženje samostalno određuje. Pošto je glavni zagovornik usvojenog zakonskog rešenja bio ministar finansija, odgovor se nalazi u činjenici da tim rešenjem ministar „plaća uslugu“ članovima komisije za ocenu njegove doktorske disertacije, koji su u „stručnom mišljenju“ iz marta ove godine osporili tvrdnje prof. dr Raše Karapandže sa Univerziteta u Visbadenu, da je doktorska disertacija ministra finasija plagijat u obimu od 40% napisanog teksta. Zaključak komisije glasi: „Stručna komisija smatra da je Kandidat ispunio sve zakonski propisane uslove (Republike Srbije i Univerzitete u Beogradu) i predlaže da se Kandidat dr Siniša Mali promoviše u zvanje doktora nauka, kako bi mogao koristiti sva prava koja mu po tim propisima pripadaju“. Prethodna konstatacija zasniva se na činjenici da je jedan od članova te komisije (koji je nakndno upisan kao član) dr Dragan Mikerević, profesor Ekonomskog fakulteta u Banja Luci i predsednik Upravnog odbora Saveza računovođa i revizora Republike Srpske, koji je lični prijatelj generalnog sekretara SRRS sa kojim Savez računovođa i revizora Republike Srpske ima zaključen sporazum o saradnji i međusobnim priznanjima „profesionalnih zvanja“ u računovodstvu. Ta okolnost i usvojeno zakonsko rešenje daju mogućnost i Savezu RR Republike Srpske (kao članu Međunarodne federacije računovođa) da, pored Saveza RR Srbije, može izdavati „profesionalna zvanja“ računovođama u Republici Srbiji, bez akreditacije i ograničenja u pogledu visine naknade za izdavanje tih zvanja. Iz tako ostvarenih prihoda članovi komisije koji osporavaju plagijat ministrove doktorske disertacije biće dobro nagrađivani, jer će na različite načine biti angažovani u komisijama za polaganje ispita za „profesionalna zvanja“ koja će izdavati ta dva saveza osnovani kao „neprofitna“ udruženja građana. Troškove takve zakonske ujdurme snosiće najugroženiji korisnici računovodstvenih usluga u Republici Srbiji, a to su preduzetnici, mikro i mala pravna lica.

Olgica

Ako ste u pravu, Aco, a verujem da jeste, sve je ovo skupa veoma žalosno! Nije onda ni čudno što je u Srbiji donet "zakon" po osnovu koga je jača literatura, kvalifikovaniji su predavači, ozbiljniji su ispiti i stručniji su sticaoci licence kod udruženja građana od profesora i diplominarih ekonomista sa ekonomskih i drugih fakulteta univerziteta u Srbiji!!! I nije ni čudo što ovi prvi imaju pravo na rad, a ovi drugi nemaju...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Apaturaj: Treba obaveštavati građane koliko je Zapad pomogao Srbiji 08:42 h

08:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obustavljena proizvodnja pirotehnike u kineskom gradu, posle nesreće u fabrici 08:15 h

08:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stojanović: Pokloniti pušku usred afere s oružjem vrlo je znakovito 07:33 h

07:33 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Od Nove godine manje tarife za javne izvršitelje 06:58 h

06:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Majić i Komlen Nikolić saglasni o pritiscima na pravosuđe, ali ne i o "Krušiku" 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bivši komandant OVK Nehat Baša dobio poziv iz Haga 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brankica Stanković: Nije reč o aferama vlasti, već o činjenicama 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Lutovac se sastao s obe grupe omladine, kaže da će razmotriti sve činjenice 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

loader