Nove ili "dorađene" kocke na Trgu, gradonačelnik kaže - ne mogu da znam za svaku

Nove ili "dorađene" kocke na Trgu, gradonačelnik kaže - ne mogu da znam za svaku

Izvor: N1

Popravka sveže rekonstruisanog Trga Republike prema ranijim najavama trebalo bi uskoro da bude završena, ali intrige u vezi sa njom po svemu sudeći nisu pri kraju. Zapakovane kamene kocke, koje su dopremljene na gradilište, pokrenule su pitanje u javnosti: da li je reč o novom kamenu i ko ga finansira? Gradonačelnik Radojičić odgovara da nema te informacije, dok iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju poručuju - izvođač kocke nabavlja o svom trošku.

Žalili su se građani na Trg Republike samo dve nedelje otkako je rekonstruisan. Zamenik gradonačelnika čuo je njihove kritike, pa je izašao u inspekciju i izvođačima naredio:

"Imaju rok od 35 do 40 dana da preslože sve kocke na kolovozu, da ih urade tako da budu dostupne. Ovo što se bude sada radilo, neće koštati Beograd nijedan dinar", kazao je tada Goran Vesić.

Iako je u prvom planu bilo preslaganje postojećih, na gradilištu su se pojavile kocke na paletama i u celofanu. Na društvenim mrežama povela se zato diskusija da li su kupljene nove i da li se radi o novom trošku u budžetu Grada.

Ista pitanja N1 je postavio gradonačelniku.

"Izvođači i nadzor zajedno izvode radove i nadzor kontroliše, i vrlo je važno da se radovi završe na pravi način da imamo trg koji će biti dugovečan i koji će ličiti na svetske trgove", izjavio je Zoran Radojičić.

N1: A imate li podatak da li su kupljene nove kocke za popločavanje?

"Pa znate šta, stvarno ne mogu da znam za svaku kocku, morate da priznate. Znam da ovaj deo izjave može uvek da se zloupotrebi u raznoraznim pravcima, ali je suština da se trg radi, da se nadamo da će da bude završen do kraja meseca i da nadzor vodi računa da se ti radovi završe na dobar način", odgovorio je Radojičić.

Radovi na trgu su doživeli kolaps i ko zna koliko će na kraju koštati, kaže potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović i dodaje - neshvatljivo je da gradonačelnik nije informisan o tome šta se dešava u centru grada koji vodi.

"Ne radi se ovde o preslaganju kocki, ovde se radi o preko 10 miliona evra novca Beograđana. Za taj iznos su mogle da se naprave dva doma zdravlja ili tri škole. Ako njega to ne zanima, ja ne znam šta ga onda zanima i pozivam ga da, ako ga ne zanima Beograd, novac Beograđana, da podnese ostavku", rekao je Jovanović.

U gradskoj upravi kažu - popravka se odvija u okviru ugovorene cene, bez stvaranja dodatnih troškova po gradski budžet. Dodaju, kocke koje u potpunosti ispunjavaju uslove za ponovnu ugradnju bivaju presložene bez odnošenja sa gradilišta, ali...

"Kocke koje ne ispunjavaju uslove za ponovnu ugradnju bivaju transportovane u pogon izvođača na potrebnu doradu, potom se na paletama i u najlonskom pakovanju dovoze na gradilište radi ugradnje. Umesto kocki koje ni posle dorade ne ispunjavaju uslove za ugradnju, izvođač o svom trošku nabavlja nove i transportuje ih na gradilište radi ugradnje", navodi se u saopoštenju Direkcije za građevinsko zemljište.

I dok iz direkcije poručuju da budžet neće osetiti dodatna opterećenja, Jovanović u to nije siguran. Podseća, zvaničnici su govorili da će Trg biti pešačka zona, zatim da se saobraćaj neće obustavljati zbog dodatnih zahvata, ali se, ocenjuje, nisu držali obećanog. Boji se zato, da će i nabavka novih kocki ipak biti o trošku građana.

POVEZANE VESTI

Komentari (43)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Moi

Problem nisu kocke, problem je agregat koji je neadekvatan.

SRB

A ko treba da zna? Jedino se zna da građani plaćaju a niko ne odgovara za ovu ogromnu štetu!

Revilo

Da se kladimo da i posle ovog preslaganja kocki nece biti kako treba.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Andrejić: Sad je najvažnije dopreti do milion ljudi koji više ne mogu da vide N1 10:27 h

10:27 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dvojac Marka žvaka: Pokušaj zabrane N1 je ukidanje prava na izbor građana 10:25 h

10:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Lončar: U Srbiji nema korona virusa, sumnje u jednom slučaju ubrzo otklonjene 09:40 h

09:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zahtevi građana, organizacija i javnih ličnosti #DaSeVidiN1 ne jenjavaju 09:11 h

09:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Veliki broj građana zove Hitnu pomoć zbog simptoma virusnih infekcija 09:02 h

09:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Veliki broj građana i javnih ličnosti pridružio se inicijativi #DaSeVidiN1 25.01.2020.

25.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

7 na N1: Ko bojkotuje, ko ne bojkotuje izbore, ko je borac, ko Vučićevc trojanac 25.01.2020.

25.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Blic: Pucnjava na Novom Beogradu, ranjen bivši vođa navijača Partizana 25.01.2020.

25.01.2020.  |  Vesti

loader