Šajn: Umesto na sudije, prst uperiti na one koji rukovode integracijom Roma

Šajn: Umesto na sudije, prst uperiti na one koji rukovode integracijom Roma

Šajn: Umesto na sudije, prst uperiti na one koji rukovode integracijom Roma Izvor: Fonet

Predsednik Romske partije Srđan Šajn izjavio je, reagujući na emisiju N1 u kojoj se govorilo o oslobađajućoj presudi za obljubu 14-godišnje devojčice, da je presuda koju je donelo sudsko veće u kojem je bio i sudija Miodrag Majić "u potpunosti u skladu sa našim zakonodavstvom", i naglasio da nikada ne bi trebalo da se "radi na štetu deteta".

"Sa izuzetnom pažnjom sam pratio diskusiju koja se vodila u emisiji u kojoj su učestvolali Vanja Macanović i Veljko Milić. U prvoj liniji mislim da treba da se uradi sve da se ne radi na štetu deteta i u tom smislu kao roditelj dve ćerke apsolutno podržavam svaku aktivnost koja ima za cilj zaštitu dece. S druge strane, apsolutno podržavam presudu sudije koju je doneo, jer smatram da je ona u potpunosti u skladu s našim zakonodavstvom. Suštinsko pitanje nije odgovornost sudija koje su donele odluku, suštinsko pitanje jeste da danas posle toliko utrošenih godina, novčanih i drugih sredstava još uvek govorimo da se u nekim segmentima nalazimo na početku sprovođenja procesa intergacije Roma, a da za to niko ne odgovara. Da li je moguće da je uvek kriv učenik a da za to ne odgovara učitelj", naveo je Šajn u saopštenju.

Prema njegovim rečima, rešenje nije u tome da sudija, kažnjava ljude do kojih nije stigla ni jedna reč procesa integracije Roma i Romkinja.

"Žalosno je da upravo neki malobrojni predstavnici civilnog društva u saradnji sa nekim centrima moći i vlasti već desetinama godina zloupotrebljavaju ceo proces integracije Roma. Podsećamo da smo protiv zloupotreba u tom procesu podneli krivične prijave, da smo naveli konkretna lica koja su odgovorna za takvu situaciju i da se jedan broj nas politički progonjen, jer ukazujemo da ovu pojavu. Među navedenim licima koje smo prijavili su i vrlo visoki funkcioneri u Vladi Srbije koji su bili odgovorni za sprovođenje procesa intergracije Roma i Romkinja, a u skladu s međunarodnim preporukama koje su imale za cilj upravo da se stvori odgovarajuća društvena klima da se ne bi dešavali slučajevi poput ovog. Očekujemo da po našoj prijavi tužilac završi svoj posao i otpočne radnje koje će da rezultiraju sudskim postupkom", naglasio je Šajn.

Šajn kaže i da "niko ne treba da opominje sudiju koji je doneo presudu u skladu sa zakonom", već da "nadležni treba da stave prst na čelo i upitaju se da li su uradili sve što treba ili ni ovo neće da skine slepilo sa njihovih očiju" koje je, kako kaže, "izazvano pohlepom da čerupaju tzv. romske fondove i predstavljaju se kao mame i tate Roma, kao i da tobože naiskrenije vole ovu zajednicu".

"Umesto na sudije, prst treba da se uperi na one koji rukovode procesom integracije Roma. Zašto civilne organizacije iza kojih stoje visoki državni funkcioneri ne kažu jasno ko je odgovoran u državi, već koriste ekscesne situacije da opravdavaju sredstva koja uzimaju od donatora", kazao je Šajn.

On je rekao i da nije pristalica ranih brakova.

"Ali nisam ni pristalica da se pitanje integracija Roma i Romkinja posmatra samo kao velika vreća para za pojedince u vlasti i neke civilne organizacije a da se osuđuju oni kojima je potrebna podrška da se uključe u društvo iz koga su stotinama godina unazad bili odstranjivani. Ipak smo svi zajedno deo istog društva, sude nam isti sudovi, deca nam idu u ište škole, žalosno je da je nekima sve to nebitno i da imaju isključivi cilj da i ovu oblast za koju dobijamo ogromnu podršku i međunarodne zajednice, a izdvajaju se i ozbiljna sredstva iz budžeta Srbije, odgovorni vide kao sredstvo da svoj privatan biznis a situacija u konkretnom životu je katastrofalna. Vaša emisija jasno govori da ne postoji pitanje koje je deo jedne zajednice u drugom društvu jer je samo pitanje načina kako će on da utiče na zajednicu u celini", zaključio je Šajn.

Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra rekla je nedavno u Novom danu da ne možete štiti prava okrivljenog u krivičnom postupku, a kršiti prava deteta. Ona je kazala da je obrazloženje presude bilo takvo da se rani i ugovoreni brakovi devojčica pravdaju kao uobičajeni u jednoj etničkoj zajednici, a da su presudom poništene i preokrenute sve međunarodne obaveze koje je država preuzela, kao i uključenost celokupnog sistema u ovaj slučaj - od lekara koji je slučaj prijavio, do tužilaštva koje se trudilo da dokaze prikupi.

Advokat Veljko Milić je u istoj emisiji rekao da ne smatra da se presudom šalje poruka javnosti da je dozvoljeno imati seksualne odnose sa detetom mlađim od 14 godina i dodao da to ne znači da će sud u svakom sledećem slučaju doneti istu presudu i prihvatiti odbranu.

POVEZANE VESTI

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

John

" Prema njegovim rečima, rešenje nije u tome da sudija, kažnjava ljude do kojih nije stigla ni jedna reč procesa integracije Roma i Romkinja." To. Suština cele presude.

Zeljko NS

Da li se zakon za sve primenjuje jednako? Ukoliko drugi sudija u nekom eventualnom budućem procesu sa sličnim okolnostima donese osuđujuću presudu, šta je poruka? Ja mogu npr da izjavim da je u meni bliskom okruženju uobičajena norma uživanje narkotika. Da li me to oslobađa na sudu ukoliko sam optužen za trgovinu istim? Besmislica... Nisam za diskriminaciju bilo koje etničke zajednice ali ne mogu ni Romi da budu iznad zakona a posebno iznad prava deteta!

Ivana

A da li Vi, @Željko NS, kad vidite trudnu maloletnu romkinju prijavite policiji? Ili kad samo dete Rom šeta ulicom i prosi, da li ga odvedete u policiju i prijavite da se dete izgubilo? Svakako ne. Onda su ovi komentari ili licemerni, ili niste dobro promislili o svemu. Ova presuda je donesena na osnovu mišljenja veštaka, i potpisale su je tri sudije, od toga dve žene. Da li su svi oni u zabludi, i podržavaju "silovatelje"? Što je najvažnije, da li Vi, ili bilo ko ko zdušno komentariše i ovo, i da li je Goran Jevtić zaslužio smrtnu ili koju već kaznu, uopšte znate po kom zakonu se sudi u ovom slučaju, da li je roditelj nadležan za dete od 14 godina, šta je veštak cenio kada je davao mišljenje itd. Svi smo stručnjaci za sve, a mišljenja zasnivamo na tekstovima iz novina (najčešće kvaliteta kao što je "Alo" ili "Telegraf"). Za mišljenje o ovakvom slučaju morate imati mnogo znanja, i biti direktno uključeni u postupak, pa eventualno tada to mišljenje nešto znači. O dvostrukim aršinima s početka mog komentara da ne govorimo!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Goste "Utiska" nije iznenadio sekretar, Rakić Vodinelić smatra - inicirao Vučić 23:21 h

23:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Društvo sudija: VSS, DVT i RJT da reaguju na neprimerene napade vlasti i medija 23:05 h

23:05 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Državni sekretar: Uvesti eksternu kontrolu pravosuđa, npr. da Vučić bira sudije 21:51 h

21:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novosađani već godinu i po dana bez doma: Zidovi porušeni, a imovina pokradena 19:29 h

19:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Građani zabrinuti zbog požara na deponiji, Vesić uverava - to je uobičajeno 19:24 h

19:24 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dijalog o Kosovu teško da će biti nastavljen uz takse i jedne i druge izbore 19:18 h

19:18 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kome je namenjena najava o "velikim promenama" u SNS, funkcionerima ili biračima 19:16 h

19:16 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pešić: Ne mogu da se branim od besmislenih optužbi, neka me obese na Terazijama 19:04 h

19:04 h  |  Vesti

loader