Peti oktobar: Devetnaest godina kasnije, kakav je rezultat...

Peti oktobar: Devetnaest godina kasnije, kakav je rezultat...

Izvor: N1

Peti oktobar smatra se datumom demokratskog prevrata u Srbiji. Stručna javnost, međutim, već godinama insistira na tome da do suštinske demokratizacije društva nije došlo, odnosno da 19 godina kasnije Srbija i dalje čeka 6. oktobar, i to predvođena istim ljudima koji su i pre 2000. bili na vlasti.

Petooktobarska revolucija, za neke državni udar, za neke treće puč - u svakom slučaju, događaj koji je promenio tok srpske istorije. Mislilo se da posle tog dana više ništa neće biti isto.

Kada se 19 godina kasnije podvuče crta, kakav je rezultat?

Političke frakcije nastale iz nekadašnjeg DOS-a vrte se oko cenzusa. Većinu u republičkom parlamentu imaju upravo oni koji su tog petog oktobra 2000. ostali bez fotelje.

Jednu tog dana ukradenu, danas su svečano vratili u Skupštinu, i to čim su aktivisti Nove stranke završili proslavu godišnjice, što se njih tiče, najsvetlijeg datuma novije srpske istorije.

"Devetnarest godina kasnije smo napredovali samo utoliko što imamo 19 godina više, inače ponovo imamo autokratsku vlast u državi, nije više Milošević nego je Vučić. Da li smo uspeli da pobedimo goreg dikttora od VUčića koji je najgori diktator? Jesmo! Da li možemo to da ponovimo, da li to mogu građani Srbije, mogu", rekao je Zoran Živković, lider Nove stranke.

"Nismo ih se plašili tog 5. oktobra 2000, da li mislite da ih se plašimo danas, 19 godina nakon tog 5. oktobra? Vi jako dobro znate da Vojislav Koštunica nije pobedio na tim izborima, i da rezultati nisu prebrojani do kraja", kaže Đorđe Milićević.

N1: Ko je pobedio na tim izborima?

"Nije pobedio niko. Trebalo je da se ide u drugi krug", dodaje on.

Od stigmatizacije do glorifikacije, polemike o tome šta se zaista desilo i dalje traju.

"Ono što se očekivalo a nije urađeno, pitanje je i da li je moglo da se uradi jeste okončanje ovih podela koje danas imamo. Ako imate nekakvo revolucionarno ili kvazirevolucionarno zbivanje, da li su u stvari oni, da li je stari režim nestao sa scene. Ovde imate od hapšenja Miloševića ,pa hapšenja Karadžića, i mnogih drugih situacija, proizvodilo političku dinamiku koja je dovela do legitimizovanja odnosno vraćanja na političku scenu onih koji su bili pre 2000. godine", smatra Đorđe Pavićević, profesor Fakulteta političkih nauka.

Pavićević zaključuje - očekivalo se mnogo, a urađeno je premalo. 19. godišnjicu petooktobarskog prevrata zemlja dočekuje sa učenicima Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja na vlasti - nekadašnji generalni sekretar Srpskih radikala danas je predsednik države, a dve ključne ministarske pozicije drže bivši portparoli SPS-a i Jul-a.

POVEZANE VESTI

Komentari (43)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Verovali smo da postoji sloboda

Narod je bio divan,mocan,svi kao jedan,hrabar,pun nade i iščekivanja da se iznedri nešto dobro. Tu stravicnu energiju koja je treperila u vazduhu i taj gromoglasni vapaj za promenom na bolje osetio je samo Đinđic jer je njegova energija pratila energiju naroda.Bilo je puno entuzijazma i puno neopreznosti i mogu reci političkog neiskustva u takvim velikim promenama. Bilo je onih koji su spremno dočekali slabost nastajucih promena i zadavali su udarce gde god su mogli,čekali prilike i iskoristili ih. To su bili oni stari koji su se prerušili u "nove". Ponovo smo gde smo i bili ali sada bez entuzijazma i nade,narod je prevaren i izneveren,novi ljudi su uglavnom nestali na razno razne načine sa političke scene a oni koji su bili svo vreme tu,vratili su se kao vukovi u jagnjecoj koži,koju su brzo skinuli.

Jaca

Mnogima u ovim komentarima je proradila krečana. Zaboravili su neviđenu inflaciju, Jezdu, Dafinu, dilere deviza na ulicama, privilegovane koji su u bankama jeftino kupovali devize a prodavali na ulici znatno skuplje. Ubistva na ulicama od strane državnih službenika, pretnje motornim testerama, Bambilende, Merilende i prazne prodavnice. Točenje benzina na livadama i ulicama kroz ženske čarape. Šverc benzina i cigareta kao državne aktivnosti. Lov dece i teranje u besmislene ratove. Kakva je to suluda politika da se sukobiš sa najvećim silama sveta bez ijednog saveznika? Oduzeta stara devizna štednja, zaostale penzije, bez dečijih dodataka, smene Avramovića i Avramovića pa i Ćosića.

Sasa

Pogresno je postavljati ovo pitanje, bez da se bavimo 12.03.2003. Jer ovo danas je rezultat ubistva coveka koji je izneo 05. Oktobar, i ko je imao viziju i znanje. Trebalo mu je jos malo da se otarasi prilepaka koji su ga kocili, na zalost, nije uspeo. 12.Mart je ponistio 05.Oktobar i to je jedina istina.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Tvit Vesne Pešić okarakterisan kao poziv na ubistvo Vučića, ona negira pretnje 19:23 h

19:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na izvorištu pijaće vode u naselju Brzeće otkriveno prisustvo arsena 19:19 h

19:19 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Eko taksa godinama puni kasu, a stotine miliona evra otišle - "u dim" 19:18 h

19:18 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučićeva kategorizacija krivičnih dela - od "pa šta" do "kao ne znam šta" 19:08 h

19:08 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest posvećen Oliveru Ivanoviću, umesto govornika puštani njegovi intervjui 18:55 h

18:55 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Deca poginulih pripadnika MUP-a obišla Helikoptersku jedinicu 18:39 h

18:39 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mustafa poručio Samoopredeljenju: Nema razgovora uz logiku svršenog čina 17:51 h

17:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kosovski poslanik pozvan u Specijalni sud za ratne zločine OVK 17:32 h

17:32 h  |  Vesti

loader