Profesor Sinani najnovija meta medijske torture na nacionalnoj frekvenciji

Profesor Sinani najnovija meta medijske torture na nacionalnoj frekvenciji

Izvor: N1

Povodom omalovažavanja profesora Danijela Sinanija i izazivanja nacionalne mržnje na televiziji Hepi, profesor Filozofskog fakulteta kaže da očekuje reakciju nadležnih organa. Ministarstvo kulture i informisanja pozvalo je medije na striktno poštovanje Kodeksa novinara Srbije i opšteprihvaćenih moralnih normi.

"Dobro jutro Srbijo" - sumnjivog prezimena. Onaj koji je poželeo dobro jutro Srbiji na televiziji Hepi, osporio je pravo profesora Sinanija da učestvuje u rešavanju problema na beogradskom Univerzitetu, jer, kako je to objasnio Milomir Marić, onaj ko predaje albanski jezik ne može da bude moralni sudija.

Na Kosovu bi, pojašnjava dalje urednik Hepi televizije, Tači i Haradinaj streljali Srbina koji bi to pokušao.

Sinani kaže da se u komentarisanje takvih reči neće upustiti, ali je za list Danas izjavio da bi možda bilo uputno samo demantovati niz neistina koje su tom prilikom plasirane.

"Nikada se nisam izjašnjavao o doktoratu Siniše Malog, isključivo zato što smatram da time treba da se bave odgovorna tela Univerziteta. Ako to bilo koga uopšte interesuje (a ne mislim da bi trebalo), moje državljanstvo je srpsko i nikada se nisam drugačije izjašnjavao. Konačno, albanski jezik se predaje na Filološkom fakultetu a ja sam profesor Filozofskog fakulteta, prema tome, ne predajem albanski jezik niti 'roka mandoljina' šta god to značilo, već predajem Narodnu religiju Srba i još nekoliko predmeta iz oblasti Antropologije religije", objasnio je Sinani.

I dok Marić za list Danas tvrdi da nema ništa protiv Albanaca i da ne smatra da je ikoga uvredio, širi se broj pojedinaca, organizacija i institucija koje najoštrije osuđuju ponašanje tog novinara.

Profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović ocenio je za N1 da je to "samo jedan, ali najdrastičniji, najbezobzirniji akt osporavanja i napada na one koji su se drznuli da kažu svoje mišljenje u celoj stvari o spornom doktoratu Siniše Malog".

"I to još dolazi od nekoga ko sebe smatra tobože novinarom, a ko bi trebalo da razotkriva i utvrđuje činjenice, a on zamenjuje teze na najbezočniji način", istakao je.

Reagovalo je i Ministarstvo kulture i informisanja pozivom medija na striktno poštovanje Kodeksa novinara Srbije i opšteprihvaćenih moralnih normi.

"U vezi sa sve češćom pojačanom neprimerenom retorikom u sredstvima javnog informisanja, Ministarstvo smatra neprihvatljivim stavljanje bilo koje ličnosti s javne scene u pejorativan, netačan i inkriminišući kontekst", poručilo je Ministarstvo u saopštenju.

Filozofski fakultet podvlači da je profesor Danijel Sinani dugogodišnji predsednik Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, za čijeg su mandata na Uneskovu listu reprezentativnog svetskog kulturnog nasleđa upisana trenutno jedina tri kulturna elementa poreklom iz Srbije – porodična slava, kolo i pevanje uz gusle.

Dobro jutro Srbijo!

Komentari (49)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gazim

Mariću nesrećo, prestani da se brukaš!

Kasno

On više i ne može da se bruka . Od ovog stanja nema niže . Nikada i nije bio moralna gromada ali od kako se crveno - crni vratiše baš se srozao : Kao poslednja propalica .

Ivan

Uvedite da uz svaki + ili - mora da se reši malčice složeniji matematički zadatak. Potrebno je vežbati stalno um, a gde bolje no ovde :)

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Radna grupa Vlade Srbije: Strategija za zaštitu dece od nasilja u februaru 19:44 h

19:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ispred Crkve Svetog Marka skup podrške vernicima SPC u Crnoj Gori 19:28 h

19:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest ispred Skupštine Beograda, građani zahtevaju mere u borbi sa zagađenjem 19:22 h

19:22 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stanari tražili SBB, komunalni inspektor naložio uklanjanje zbog kućnog reda 19:19 h

19:19 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stručnjaci o zagađenju: Odsumporavanje može da pomogne, ali ne i da reši problem 19:09 h

19:09 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sud u Londonu se proglasio nenadležnim za tužbu za pedofiliju u SPC 18:51 h

18:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gosti N1 o cenzusu: Smanjilo bi broj bačenih glasova, ali ima važnijih tema 18:47 h

18:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nova naplatna rampa bez struje, kolone vozila čekaju na ulaz i izlaz s autoputa 18:28 h

18:28 h  |  Vesti

loader