Predlog SPS o sprečavanju "preletača" i "kupovine mandata" u Skupštini Srbije

Predlog SPS o sprečavanju "preletača" i "kupovine mandata" u Skupštini Srbije

Predlog SPS o sprečavanju "preletača" i "kupovine mandata" u Skupštini Srbije Izvor: N1
(arhiva)

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) Đorđe Milićević podneo je predlog o izmeni Zakona o Narodnoj skupštini, koji bi trebalo da precizira zakonske norme kako bi se onemogućila "trgovina mandatima" i ulazak u parlament putem kupovine mandata nekih, koji na izborima nisu osvojili nijedan mandat, ili uopšte nisu učestvovali.

U predlogu izmena Zakona o Narodnoj skupštini navodi se da se u Narodnoj skupštini obrazuju poslaničke grupe iz reda poslanika izabranih sa izborne liste, a da ako je reč o koaliciji, članovi koalicije mogu formirati samostalne poslaničke grupe u skladu sa Poslovnikom, da poslanik može imati status samostalnog poslanika, odnosno ne mora biti član poslaničke grupe, ali ne može biti predstavnik političkih stranaka, koalicija ili grupa građana koje nisu osvojile poslaničke mandate u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslika.

"U Narodnoj skupštini ne mogu se formirati poslaničke grupe stranaka koaliciji ili grupa građana koje nisu osvojile poslaničke mandate u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika", navodi se u predlogu.

U obrazloženju stoji i da "preletači" i "kupovina mandata" mogu dovesti do političke nestabilnosti parlamenta i urušavanja ugleda te institucije, ali i do nepoštovanja volje građana koji su glas na izborima poverili određenoj izbornoj listi.

"Danas se građani koji redovno ispunjavaju svoju građansku dužnost izlazeći na izbore, pitaju otkud u parlamentu predstavnici nekih vanparlamentarnih opcija koje nisu osvojile poslaničke mandate, a neke nisu ni učestvovale na izborima", navodi se u obrazloženju.

Milićević je u obrazloženju istakao da česte promene u sastavu poslaničkih grupa, a posbno u formiranju novih, od koji su "neke nastale voljom lidera, pa i finansijskim sredstvima vanparlamentarnih stranaka ili drugih otuđenih centara moći, još više mogu da naruše ugled i rad Narodne skupštine" i dodao da je posledica svega toga poništavanje regularnih izbornih rezultata.

"Da li je Narodnoj skupštini i strankama koje su osvojile poslaničke mandate tako nešto potrebno? Sigurno da nije. Zato je radi vraćanja ugleda izborima kao neposrednom izjašnjavanju građana, izbornom postupku i izbornim rezultatima u celini, radi zaštite izbornog prava građana, ali i reafirmaciji Narodne skupštine potrebno na nešto drugačiji način urediti unutrašnju organizaciju u delu koji se odnosi na formiranje poslaničkih grupa", naveo je Milićević u obrazloženju.

On je istakao i da ne spori pravo poslaniku da je vlasnik svog mandata, ali da zakon i praksa ne smeju dozvoliti da dođe do izigravanja izborne volje građana.

Izmene Poslovnika

Milićević je podneo 30. septembra, uoči početka Drugog redovnog zasedanja Skupštine Srbije, i predlog izmene Poslovnika Narodne skupštine.

U izmenama Poslovnika, prema predlgu koji je Milićević podneo, dodali bi se novi članovi prema kojima bi poslanik preuzeo odgovornost zbog "neopravdanog odsustva sa sednice", za svako takvo odsustvo poslaniku se umanjuje osnovna plata u visini do 10 odsto, a ako u Skupštini ne može da se obezbedi najmanje 84 poslanika na početku radnog dana takvom poslaniku se oduzima do 20 odsto od osnovne plate, dok se poslaniku na stanim radu iznos umanjuje od primanja za tekući mesec.

Prema članovima koji se dodaju poslaniku koji je neopravdano odsutan u danu za glasanje i ukoliko sednici ne prisustvuje broj poslanika predviđen Ustavom, zakonom i poslovnikom, poslaniku se umanjuje osnovna plata narodnog poslanika za 30 odsto.

"Pojedini poslanici, pa i čitave poslaničke grupe, već duže vreme ne učestvuju u radu Narodne skupštine, ali se istovremeno ne odriču ni plata, putnih troškova, ni putovanja (delagacija, poseta stranim parlamentima, manifestacije), ne razmišljajući o tome da moraju biti odgovorni prema građanima Srbije", navodi se u obrazloženju.

U obrazloženju se ističe da odustvo pojedinih poslanika sa sednica nije slučajno, već "predstavlja vrstu bojkota, ali bez posledica".

"Može li neki zaposleni građanin da ne ide na posao, a da za to prima platu, gde god da je zaposlen? U tom smislu poslanik mora da snosi materijalne posledice nedolaska na svoje radno mesto, a to je Narodna skupština", naveo je Milićević.

Milićević je u Skupštini Srbije odgovarao i na pitanja novinara o izbornim uslovima.

Izvor: N1

POVEZANE VESTI

Komentari (9)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

strah od letenja

Hahahaha, sad se setili ! BOJKOT, BOJKOT, BOJKOT !

Чудак

Па цео СНас је прелетео

Branka

Čemu ono služi Skupština?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Otvorena izložba naslovnih strana NIN koje su osmislili i oslikali čitaoci 21:25 h

21:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Arsić: Isključivanje N1 iz ponude dodatno sužava ograničen medijski prostor 20:06 h

20:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pešić: U Srbiji uveden politički monopol, kao da smo pod Enverom Hodžom 20:04 h

20:04 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Grenel doneo iste poruke Prištini i Beogradu, o sporazumu kaže - ne treba žuriti 19:58 h

19:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Telekomovo isključivanje N1 za SPS poslovna odluka, za opoziciju gušenje kritike 19:51 h

19:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ponovo odloženo suđenje Darku Šariću i grupi saradnika za slučaj pranja novca 19:51 h

19:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pomen žrtvama Novosadske racije: Dok se sećamo, ne može se ponoviti 19:46 h

19:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bez N1 kod državnih operatora: Milion građana uskraćeno za objektivne vesti 19:32 h

19:32 h  |  Vesti

loader