Pašalić: Starijim osobama potrebna podrška i razumevanje

Pašalić: Starijim osobama potrebna podrška i razumevanje

Pašalić: Starijim osobama potrebna podrška i razumevanje Izvor: N1

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da je starijim osobama potrebna podrška i razumevanje kako bi očuvali dostojanstvo i ostvarili svoja prava, kao i da je neophodno boriti se protiv socijalnog isključivanja i izolacije starijih, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Navodi se da je Pašalić, povodom Međunarodnog dana starijih, istakao da treba preduzimati mere posvećene aktivnom učešću starijih osoba u društvu, u sprečavanju siromaštva i poboljšanju materijalnog položaja starijih osoba, "u oblasti pružanja usluga u zajednici, zdravstvene i socijalne zaštite, ličnog i porodičnog života".

"Najčešći problemi sa kojima se susreću stara lica jesu siromaštvo i zanemarivanje unutar porodice, uključujući raspolaganje imovinom bez njihovog pristanka, nezadovoljstvo ostvarivanjem prava na materijalnu podršku kada se nađu u stanju teške materijalne i životne situacije usled nedostatka primanja ili nedovoljne visine primanja, a kada su lošeg zdravstvenog stanja, otežano je ostvarivanje prava na pomoć i negu drugog lica", kazao je Pašalić.

On je ocenio da, iako je nasilje u porodici prestalo da bude "privatna stvar porodice" i tabu tema, nasilje nad starijima je nedovoljno prepoznato i vidljivo.

Pašalić je dodao da stariji ređe prijavljuju nasilje, posebno kada su izvršioci nasilja njihova deca, a da u takvim situacijama, pre svega zbog lojalnosti prema sopstvenoj deci, stariji i nemoćniji roditelji "spremniji su da trpe i najokrutnije oblike nasilja, nego da zatraže zaštitu sistema".

Pašalić je naveo da u jednom slučaju koji je, "po sopstvenoj inicijativi ispitivao", starija žena bila je dugogodišnja žrtva nasilja sina.

"Bila je šutirana, šamarana, udarana pesnicama, vređana i omalovažavana. Ipak, ona nije želela da podnosi prijavu protiv sina, kako bi ga zaštitila od krivičnog gonjenja. Iako žrtva nije podnosila prijave, policija, organ starateljstva i zdravstvene ustanove imale su saznanja o nasilju, ali su propustile da preduzmu mere radi zaštite žrtve i sprečavanja ponavljanja nasilja", istakao je Pašalić. 

On je takođe dodao da "i pored istorije nasilja nad starijom osobom od strane njenog sina, policijski službenici nisu procenili da postoji rizik od nasilja", a organ starateljstva se, umesto nasiljem, bavio "saniranjem porodičnih odnosa izmedju majke i sina". 

"Koliko su procene policije, zdravstvene ustanove i organa starateljstva bile pogrešne, a aktivnosti neadekvatne, pokazala je nažalost tragična smrt žrtve, koja je preminula od ruke sopstvenog sina, što je nedopustivo", kazao je Pašalić. 

On je kazao da je i dalje prisutno nepostojanje usluga i servisa podrške, "naročito usluge pomoći u kući koje su često neophodne ovoj populaciji, imajući u vidu da neretko stariji žive sami i nemaju srodnike da brinu o njima". 

"Ovi problemi su naročito izraženi u ruralnim krajevima, u kojima su u posebno teškom položaju starije žene koje žive u samačkim domaćinstvima", istakao je Pašalić. 

POVEZANE VESTI

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sara

A meni treba prevodilac kada pročitam šta je ovaj kao rekao. Dosta je. Bruka. Srbija nema Zaštitnika građana i tačka.

Peđa 03

Bravo, Pašalić znači TRAŽI DA ALEKSANDAR VUČIĆ VRATI DIVLJAČKI OTETE I UKRADENE PENZIJE STARIM LJUDIMA, BRAVO, TAKO SE BRANI NAROD!

Vagar

Ovaj zbori kao i moja pokojna baka:"nije lepo biti nevaljao,treba biti dobar'.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Aleksandar Vučić pušten kući posle lečenja na VMA 08:22 h

08:22 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Temperatura do 20 stepeni uz olujni vetar 07:45 h

07:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mihajlović: Komentari opozicije o zdravlju Vučića - Srbija kakvu građani ne žele 07:34 h

07:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Radulović: Vučić kreira priče koje nemaju veze s realnošću da odvuče pažnju 07:27 h

07:27 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ćulibrk pozvao na solidarnost novinara, da pitaju dok se ne dobije odgovor 17.11.2019.

17.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Socijalisti glasali za Dražinu ulicu pa se predomislili, sada "u klinču" s POKS 17.11.2019.

17.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vasiljević: Vučić dva dana proveo na aparatima, sada mu je malo bolje 17.11.2019.

17.11.2019.  |  Vesti

loader