Borska reka i reke u Vojvodini najzagađenije vode u Srbiji

Borska reka i reke u Vojvodini najzagađenije vode u Srbiji

Borska reka i reke u Vojvodini najzagađenije vode u Srbiji Izvor: Pixabay (ilustracija)

Vode u Srbiji ima dovoljno, ali ne znamo da je koristimo i čuvamo, navodi se u izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine.

Nakon monitoringa koji je trajao 20 godina, kao najčistije se navode rečice u brdskoplaninskim predelima istočne, jugoistočne i zapadne Srbije, prenosi RTS.

Najčistija je Kozaračka reka, pritoka Južne Morave, a najzagađenije su vode u Vojvodini. Analizom 25 hiljada uzoraka sa 248 mernih mesta, od onih koji su okarakterisani kao veoma loši, 79 odsto je u Vojvodini.

"U najgorih deset ubedljivo najzastupljeniji su profili i reke sa teritorije Vojvodine. Tome se pridružuje i Borska reka. Taj kvalitet pripada kvalitetu otvorenog kolektora kanalske otpadne vode", ističe načelnik Odeljenja za monitoring kvaliteta vode u Agenciji Nebojša Veljković.

Najveće greške koje se prave su često nekontrolisani procesi zagađenja voda, kaže dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić i navodi gradnju malih hidro-elektrana derivacionog tipa i nekontrolisanu urbanizaciju, kao neprimerene načine korišćenja akvatičnih ekosistema u brdskom-planinskom regionu.

Kanalizacionom mrežom je obuhvaćeno tek nešto više od polovine stanovništva, dok je manje od 10 odsto stanovništva obuhvaćeno nekim stepenom prečišćavanja otpadnih voda. Srbija je preuzela obavezu da do 2040. godine izgradi sva postrojenja za prečišćavanje komunalnih otpadnih voda za naselja sa više od dve hiljade stanovnika.

"Za izgradnju uređaja za prečišćavanje to je nekih četiri, operišemo sa nekih 4,3 milijarde evra, zatim tu je vodosnabdevanje, obezbeđivanje dovoljnih količina zdrave pijaće vode, zatim zaštitni objekti od poplava", napominje direktorka Republičke direkcije za vode Nataša Milić.

Strategijom upravljanja vodama, predviđeno je da je za dobro funkcionisanje i razvoj sektora voda u naredne dve decenije potrebno obezbediti 20 milijardi evra.

POVEZANE VESTI

Komentari (9)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bojan

Ja mislim da je vodji vaznije da kupuje oruzje i da se svadja sa komsijama nego da gradi postrojenja za preciscavanje vode!

Zoran V

Hvala bogu da je pomenuta i Borska reka. U njoj nema ni mikroorganizama, prolazi kroz tri naselja i uliva se u Timok. Ali Timočka krajina je i inače skoro prazna, pa možda onima koji vode ovu državu, to i nije toliko važno!

Marko NS

U Novom Sadu se komplet kanalizacija ispušta kroz dve cevi na 150-200 m od centra grada i u istoj razdaljini od čuvene plaže Štrand ili Oficirac.Tu su i cevi iz kojih se uzima radi prerade i voda za gradski vodovod. Zatim tu je,na 20-30m,i lepo šetalište pored Dunava.A ‘mirisi’ se šire do 6-7 km ili do Novog Naselja.Povremeno klanice ispuste krv u cevi i tako decenijama.Gradske vlasti to uopšte ne interesuje.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Srpske zastave i skandiranje na utakmici Češke sa Kosovom 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đorđević: Obradović uhapšen, kakva je to tajna na papirima kojima ministar maše 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Suđenje aktivistima Dveri i Narodne stranke zbog događaja na izborima u Lučanima 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uoči dijaloga: Ima li napretka u primeni mera za bolje izborne uslove 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Afera "Krušik" otvorila i pitanje stradanja službenika ambasade u Libiji 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Suprotstavljene izjave Vučića i Stefanovića o vezama ministrovog oca sa GIM-om 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Podrška meštana Ravnog Sela Caričiću, traže raskidanje ugovora s JKP Komunalac 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Biciklisti paradajzom protiv parkiranja na stazi u Vasinoj ulici 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Vesti

loader