Firma oca ministra policije "proizvođač oružja", nadležni ćute o dozvolama

Firma oca ministra policije "proizvođač oružja", nadležni ćute o dozvolama

Izvor: N1

Posle tekstova i dokaza istraživačkih novinara koji su oca ministra unutrašnjih poslova Branka Stefanovića povezivali sa trgovinom oružjem, javno dostupni podaci sa sajta Ministarstva odbrane pokazuju da je 9. aprila ove godine Branko Stefanović zaveden u registru Ministarstva odbrane kao proizvođač oružja i vojne opreme. Uz dozvolu, ministrov otac ima pristup i tajnim i osetljivim bezbednosnim podacima države. A kako je baš on dobio dozvole i sertifikate, uprkos pitanjima N1 - svi nadležni ćute.

Među pedeset proizvođača naoružanja i vojne opreme u registru Ministarstva odbrane pod rednim brojem 47 i firma United BG u stopostotnom vlasništvu oca ministra policije - Branka Stefanovića. Firma koja zapošljava samo dvoje ljudi i koja je, od osnivanja 2015. tek prošle godine prihodovala samo 10.000 dinara.

Za šta je ministrov otac dobio dozvolu, da li i šta proizvodi, N1 je prvo pitala Ministarstvo odbrane, ali resor Aleksandra Vulina ne odgovara. Pitali smo i Branka Stefanovića lično koji je, pre nego što je ekspresno spustio slušalicu, poručio: "Nemojte me zamarati, pišete gluposti. Neću ništa da kometarišem za N1, pitajte nekog ko zna".

Novinar Nedeljnika koji je objavio priču o ministrovom ocu kao registrovanom proizvođaču oružja skreće pažnju da bi po važećem pravilniku Ministarstva odbrane firma morala da ima bar pet zaposlenih i da mora proći bezbednosnu proveru zbog uvida u podatke sa oznakom "poverljivo" i "tajna".

United BG DOO, međutim, dobija dozvolu mesec dana pre usvajanja Pravilnika, ali ih to, smatraju u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku (BCBP), ne osobađa bezbednosnih provera.

"Da bi neko pravno lice uopšte moglo da se prijavi za dozvolu za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, ono mora da priloži bezbednosni sertifikat... Zakon je vrlo temeljan u smislu bezbednosnih provera i ono što je takođe važno je da bezbednosne sertifikate izdaje Kancelarija Saveta za nacionalnu bezbednost, a ne sam Savet za nacionalnu bezbednost, a opet kancelarija Saveta bi, po prirodi stvari, trebalo da bude jedno birokratsko, profesionalno, nepristrasno telo, koje odlučuje na osnovu objektivnh kriterijuma, a ne na osnovu političkih merila", kaže Katarina Đokić iz BCBP.

Ima li sukoba interesa - MUP ne odgovara

A da li je zaista tako ako se uzme u obzir da je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost upravo ministar policije Nebojša Stefanović?

U potrazi za tim odgovorom, N1 je upit poslala i Kancelariji Saveta, o kriterijumima za izdavanje bezbednosnog sertifikata firmi Branka Stefanovića - ali i tamo tajac. A kako je prethodno za N1 Stefanović poručio... "Pokušajte preko mog kabineta, ne želim više da odgovaram na ovu temu..."

Pitanja o mogućem sukobu interesa otišla su i kabinetu MUP-a. Ali su i tamo vrata za N1 ostala zatvorena.

U Beogradskom centru za bezbednosnu politiku upozoravaju na još jedan aspekt mogućeg sukoba interesa.

"MUP je jedan od naručilaca koji nabavljaju naoružanje i vojnu opremu za potrebe poslova. Dakle, tu može da se javi slučaj sukoba interesa. Ukoliko posmatramo Zakon o javnim nabavkama, on vrlo jasno kaže da ugovori ne mogu biti zaključeni ukoliko postoji uopšte sumnja u sukob interesa u postupku javne nabavke. Sukob interesa je i ukoliko je predstavnik naručioca ili sa njim povezano lice, član porodice, suvlasnik nekog ponuđača", ističe Đokićeva.

Posle ćutanja svih nadležnih, a tragom poznatih informacija, N1 je proveravala šta se nalazi u Rakovici na adresi firme ministrovog oca, dostupnoj na sajtu APR-a. Kako smo se uverili - tamo su magacini koji, ako čuvaju, čuvaju robu koja je javnosti nepoznanica.

POVEZANE VESTI

Komentari (75)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nikola

Koja mafija od države... Svaka čast hrabrim novinarima istražiteljima!

Ups

Reče AV da su ga Ameri pitali za oružje, pa da vidimo dalje šta će biti u ovoj saputnici...

Djole

Ovi su drcniji od svih predhodnika

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Ivanović: Orlić izjavio da ne radi na VMŠ, a prvi na akreditaciji master studija 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vikiliks: Priznanje Maldiva obezbedile SAD, za povlačenje lobirao Srđa Popović 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šapić: Zamolio sam omladinu da pišu komentare, možemo da ih zovemo botovi... 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pametni video nadzor - svi mogu biti praćeni u svako vreme, rizici su ogromni 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tone i tone uginule ribe u Velikom bačkom kanalu, a ko je odgovoran za pomor... 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šapić "igra na rezultat" i razgovarao bi sa svima, iz SZS kažu - pomaže režimu 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Član Lokalnog fronta, posle kampanje tabloida, i saslušan zbog tvita 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mladić ubijen u naselju Beverli Hils u Nišu 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Vesti

loader