Istraživanje: Političko nasleđe jedan od razloga sve većih etničkih distanci

Istraživanje: Političko nasleđe jedan od razloga sve većih etničkih distanci

Istraživanje: Političko nasleđe jedan od razloga sve većih etničkih distanci Izvor: Medija centar

Najčeće prepreke za interkulturalizam u Srbiji treba tražiti u teškom istorijskom nasleđu srpskog društva, ali i u nacionalizmu, zaključci su koji su proistekli iz istraživanja Centra za istraživanje etniciteta koje se bavilo etničkim razlikama u Srbiji.

Kada je reč o nasleđu, istraživanje je pokazalo da su narodi koji žive na ovim prostorima proizašli iz dve paradigme, osmanske i austrougarske, kojima je zajednička osobina autoritarizam.

"Ako se govori o dobrom i lošem nacionalizmu, oba kocepta su doprinela da se razvije sistem i politička kultura u kojoj je različitost nepropustiva, a ne dozvoljava se ni interakcija etničkih zajednica", navedeno je.

Goran Bašić direktor Centra za proučavanje etniciteta rekao je da je istraživanje potvrdilo početnu pretpostavku da u Srbiji ne postoji politika multikulturalnosti, odnosno da mere koje se sprovode ne odgovaraju multietničkoj prirodi zemlje.

"Srbija se svela na zbir etničkih zajednica koje imaju sve manje i manje prilika za međusobnu komunikaciju", rekao je on.

Bašić dodaje da je politika prema nacionalnim manjinama formulisana u ekskluzivnom društvu političkih stranaka.

"Usvojeni su brojni zakoni i to je dobar znak. Međutim, iz rasprave o položaju nacionalnih manjina u Srbiji isključeni su svi, akademski krugovi i nevladine organizacije, koji nisu ili deo stranke na vlasti ili ne dolaze iz saveta nacionalnih manjina", rekao je Bašić.

goran bašić Izvor: Medija centar

Fahrudin Kladničanin iz organizacije FORUM 10 iz Novog Pazara u okviru istraživanja analizirao je nastavu na bosanskom jeziku u Sandžaku da li je model nastave interkulturalan ili je deo segregativne politike.

"Tamo gde su Bošnjaci u većini, ni prosvetni radnici ni roditelji ne prepoznaju segregaciju u procesu obrazovanja na bosanskom jeziku. U opštinama u kojima su manjina, prisutan je strah, obrazovanje na bosanskom jeziku vidi se kao opasnost zbog segregativnog potencijala", rekao je on.

Tokom sporovođenja istraživanja uočeno je i da na etničke distance u Srbiji utiču i globalne političke promene, tačnije populizam, koji je definisan kao proces koji od blagog nacionalizma, patriotizma, pravi opasan nacionalizam.

Milena Dragićević Šešić sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu navela je da srpskom društvu interkulturalnost treba u praksi, jer je politika usmerena na to da ja Srbija zemlja srpskog naroda.

"Pravi interkulturalni dijalog zavisi od nas, od većine. Da li ćemo mi kao većina hteti da uđemo u dijalog zavisi od nas i na takav nas dijalog ništa ne može naterati", rekla je ona.

Istraživanje je pokazalo i da institucionalne prepreke postoje u nekim formulacijama u zakonima, odnosno potvrđuje tezu da je politički sistem većinski, odnosno nije prilagođen multietničkoj zemlji.

Aleksandra Šanjević iz Fonda za otvoreno društvo navodi da zakonodavstvo ispunjava dosta visoke standarde, ali da je primena odredbi na znatno nižem nivou.

"Ovakav sistem je doveo do izolacije i samoizolacije manjinskih i etničkih zajednica. Sistem i zakoni ne doprinose prevazilaženju podela, već upućuju nacionalne zajednice da se brinu isključivo o svom statutus", navela je.

Projekat "Šta su glavne prepreke interkulturalizma u Srbiji" sproveden je pod pokroviteljstvom Fondacije za otvoreno društvo u Beogradu.

Tagovi:

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Matić: Napad advokata odbrane na ročištu za paljenje Jovanovićeve kuće 00:00 h

00:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Rojters: Sedam tela u pošiljci iz Srbije pronađeno u luci u Paragvaju 23.10.2020.

23.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Skupština slobodne Srbije predstavila mere za poljoprivredu i selo 23.10.2020.

23.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vujačić: Kada bi danas bili održani izbori, Bajden bi pobedio 23.10.2020.

23.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Lazarević: Izveštaji EK o kandidatima nemaju značaj koji su imali ranije 23.10.2020.

23.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Majić: Ako čekamo dokaze od novinara, to je raspad sistema 23.10.2020.

23.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Milojević: Uticaji na pravosuđe perfidni, pritisci preko društvenih mreža 23.10.2020.

23.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ponoš: Opozicija će vršiti pritisak da izbori budu održani pod fer uslovima 23.10.2020.

23.10.2020.  |  Vesti

loader