Novim izmenama propisa o dostupnosti informacija neke postaju - nedostupnije

Novim izmenama propisa o dostupnosti informacija neke postaju - nedostupnije

Izvor: N1

Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja koji je ocenjen kao najbolji, pretrpeće izmene. Državna preduzeća bi bila, kako kažu, u Ministarstvu pravde "relativno izuzeta" od njegove primene. Iz civilnog sektora poručuju da su to preduzeća gde ima najviše državnog novca i osnova za korupciju. Informacije od javnog značaja najteže se dobijaju od ministarstava, ali i od Vlade i predsednika Srbije.

"Molimo vas da nam na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja..." - ovako protiče svaki novinarski dan u pokušaju da se ništa ne sakrije od javnosti.

Tako je bilo i u avgustu.

Naime, novinar N1 Đorđe Nasković uputio je Zahtev Generalnom sekretarijatu Predsednika Republike da mu se na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja dostavi kopija odluke predsednika Srbije o opozivu oznake tajnosti sa dokumenata koje je predsednik Aleksandar Vučić čitao u jutarnjem programu televizije Pink čitao 1. avgusta 2019. godine.

Usledio je ubrzo i odgovor.

"A rok je od 15 dana da moram to da vam dostavim, požuriću", rekao je Vučić 7. septembra.

Put do ovakve informacije dalje nije nimalo lak i nimalo kratak.

"Tu ne postoji mogućnost žalbe Povereniku, mora se ići težim putem, mora se ponoviti zahtev, čekati sedam dana i tek posle toga dozvoljeno je pokretanje upravnog spora pred Upravnim sudom koji u takvim situacijama rešava", kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

N1: Koliko to može da traje?

"Pa može da traje veoma dugo, imali smo nekoliko slučajeva gde je Vlada bila tuženi organ i čekali smo na odluku duže od godinu dana", kaže Nenadić.

"Bez obzira na to što ni Predsednik, ni Vlada nisu u nadležnosti Poverenika za informacije od javnog značaja i ti državni organi su dužni da daju informaciju koja je javna, koja je od javnog značaja", kaže Miodrag Milosavljević iz Fondacije za otvoreno društvo.

Upravo novim izmenama propisa o dostupnosti informacija neke će biti još nedostupnije. Na primer, detalji poslovanja javnih preduzeća.

"Ukoliko vam se neko obrati za informaciju koja bi mogla da ih dovede u nepovoljniji položaj na tržištu, to bude jasan osnov za odbijanje takvog zahteva", kaže Ivana Antić iz Ministarstva pravde.

To su, kako objašnjava izvršna direktorka organizacije Partneri Srbije Ana Toskić Cvetinović, sva ona preduzeća koja imaju najveće budžete i gde postoji najveći upliv politike.

"Potpuno je jasno da takvo jedno rešenje može biti vrlo koruptivno, zato smo i reagovali i ne samo mi već i mnoge međunarodne organizacije koje napominju da takav Zakon ne postoji nigde u uporednom pravu i da jedan zakon koji je bio dobar, sada unazađujemo ovakvim rešenjem", kaže Toskić.

Iako svi hvale zakon koji se sada menja, njegovu primenu mnogi su ignorisali.

"To su organi na republičkom nivou, skoro 50 odsto neizvršenih rešenja se odnosi na te organe, a 50 odsto od njih su ministarstva, dakle oni organi koji imaju najosetljivije informacije koje najviše interesuju građane, a to su informacije najčešće tamo gde je novac", kaže zamenica Poverenika Stanojla Mandić.

Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja je, može se slobodno reći, prvi Zakon za koji se mnogi zalažu da ostane takav kakav jeste, jer bi ga izmene unazadile. 

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Radoje

Tamo gde država odgovorno vrši vlast, svesna u svakom trenutku u čije ime je vrši, transparentno trošeći novac tih istih u čije ime vrši vlast, uz proaktivan pristup objavljivanju informacija od javnog zanačaja, na veb prezentacijama organa javne vlasti, medijima i slično, zakon o slobodnom pristupu nužno ne bi morao da postoji. U našoj državi, njegovo postojanje je imperativ. Nekada, najbolji zakon na svetu (proverljivo na vebu), u svom novom izdanju iskeziće se sam sebi u ogledalu.

pojačivač za zamrzivač

Znači da bi neko sa profesijom, koja po "defaultu" treba da ima određenu specifičnu težinu u društvu, došao do informacije od javnog značaja, potrebni su mu meseci za tako nešto. Ostalim smrtnicima je to praktično neizvodljivo. I to ne samo po pitanju informacija od javnog značaja. Kada je državi potreban neki od njenih građana, naći će te direktnom putanjom u roku od odma'. Uz lako dostupne sveobuhvatne informacije o svakome od nas. U obrnutoj situaciji se koristi drugi mehanizam. Kada je nekome od nas potrebna sopstvena država, tada mehanizam krene da se razgranava. Ne upuštati se u takvu avanturu bez advokata i spremnosti da investiraš par godina svog života u ceo poduhvat. Osmislili smo ovako loš mehanizam i sebe ubedili da je to najbolje što ljudska vrsta trenutno može. I da ne može drugačije. Korpa nam je trulava. Zato nam trule jabuke.

MakaDam

Nazadnjaci mogu samo to... Da unazade sve

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Stotine članova CarGo na Novom Beogradu, sprečavali oduzimanje vozila 23:25 h

23:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ivanji: Politika klackalice između Istoka i Zapada - to ne može večno 21:15 h

21:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vladimir Bilčik novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju 20:23 h

20:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nuklearni centar u Srbiji: Naučni objekat ili uvod u atomsku budućnost Srbije 20:09 h

20:09 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sećanja na "krvavi oktobar" duboko urezana u svest Kragujevčana 19:45 h

19:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Serija požara u Grockoj, gorele uglavnom kuće, meštani uplašeni 19:41 h

19:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić o paljenju knjige: Kad svi budu identifikovani, javnost će biti obaveštena 19:34 h

19:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novaković: Uzbunjivač otkrio koruptivne poslove gradonačelnika Novog Sada 19:21 h

19:21 h  |  Vesti

loader