Autori idejnog rešenja za Trg Republike bili potpuno isključeni iz radova

Autori idejnog rešenja za Trg Republike bili potpuno isključeni iz radova

Autori idejnog rešenja za Trg Republike bili potpuno isključeni iz radova Izvor: N1

Arhitekta Zorica Savičić, koautorka idejnog rešenja za rekonstrukciju Trga Republike, izjavila je za Danas da je odnos predstavnika izvođača - komapnije "Štrabag" - prema autorima idejnog rešenja bio nipodaštavajuć, jer Zakon o planiranju i izgradnji ne prepoznaje mesto autora, i njihovo mišljenje nije bilo od bilo kakvog uticaja.

Rad Zorice Savičić i njenog kolege Zorana Dmitrovića pobedio je na međunarodnom konkursu za tri trga u centru Beograda, koji je organizovan 2015. godine, na kojem je učestvovalo 30 timova, odnosno više od stotinu arhitekata.

"Pošto nismo ni odgovorni projektanti niti nadzorni organ, većini nije bilo jasno ko smo uopšte i šta je pozicija autora. A usput, status arhitekture u Srbiji i odnos prema njoj je zabrinjavajući. Otuda i nelegalna gradnja, doziđivanja i mnogi drugi problemi", naglasila je Savičić u izjavi za Danas.

Istakla je da je za evropsku praksu neprihvatljivo da razradu pobedničkog projekta ne povere autorima, već se za dalji postupak raspisuje javna nabavka sa kriterijumom "najmanja cena".

"Sada se u proces uvodi odgovorni projektant – neki drugi arhitekta koji je u situaciji da razrađuje nečiji tuđi koncept sa kojim se možda i ne slaže, ili mu se jednostavno ne dopada, i da sve to radi po najmanjoj ceni i najčešće u vrlo kratkim rokovima. Tu se gubi mogućnost da autori dosledno kroz detalje i saradnju sa projektantima drugih struka razrade koncept do najboljeg rešenja", objasnila je Savičić.

Projektovanje Trga republike na javnoj nabavci dobio je Saobraćajni institut CIP iz Beograda, podseća Danas. Procenjena vrednost projektovanja, u kojem je moralo da učestvuje više od 12 odgovornih projektanata raznih struka, sa timovima saradnika i konsultanata, bila je niža od 0,75 odsto procenjene vrednosti radova, što je, prema mišljenju Savičić, nedopustivo.

"Poznato je da za najjednostavnije projekte taj procenat ne ide ispod 2,5 odsto, a za ovako složeni zadatak procenjena vrednost projekta bi trebalo da bude minimalno 4,5 odsto do maksimalnih 6 do 7 odsto investicije. Uštede na izvođenju bi bile višestruke.Potrebno je da se, kao u uređenim zemljama, projektuje nekoliko godina a gradi nekoliko meseci. U takvom vremenskom okviru projekat prolazi više nivoa usvajanja, kontrola i provera, i realizuje se uz dobre pripreme u kratkom roku", istakla je koautorka idejnog rešenja.

Ukazala je i da je na Trgu Republike realizovan samo deo rešenja, te da će tek rušenjem "Staklenca" i ostalih nadograđenih objekata u zaleđu, ukidanjem mogućnosti zadržavanja vozila javnog prevoza, i izgradnjom novog objekta kulture uz Narodno pozorište, trg dobiti svoj oblik.

POVEZANE VESTI

Komentari (18)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

arh Zvezdan Jovičić

Ja ne znam koje je konkursno rešenje poštovano. Naša struka služi samo za pokriće. Kad je napravljeno rešenje moglo bi da se počne sa izradom glavnog projekta. Ako bi želeli da se izvede po konkursnom rešenju posao bi dobio autor idejnog (konkursnog) rešenja. Međutim, pokazalo se da kad se dodeli izrada glavnog projekta drugom projektantu u pitanju je uvek izmena idejnog rešenja. Najčešće tu izmenu diktira investitor. Na konkursu učestvuju oni koji bi da ozbiljno prionu na posao, nagradu propisuje investitor da bi privukao što više i što bolja rešenja. Zašto se ta rešenja ne poštuju pitanje je za investitore, pa i za nadzorne organe. Autor se ne meša u to jer ga niko ništa i ne pita.

Klema

Pitanje za drage arhitekte. Da li je lepo uništiti tuđi rad, konkretno Olge Milićević Nikolić, a posle kukati kako vam neko nije dozvolio nadzor nad vašim "umetničkim delom"? Uništili ste DNK fontanu, breze, zelene površine, ogradu i bašte pored spomenika knezu Mihajlu. Napravili ste pravi urbicid svojim projektom. Sve ste uradili pogrešno. Trebali ste samo da popločate trg umesto delova pokrivenih asfaltom i da postavite osvetljenje koje je u duhu onog koje se nalazi oko spomenika. Ako ste već želeli kocku na saobraćajnicama, moglo je drugačije. Imali ste primere kaldrmsinih ulica gde god se okrenete (recimo Balkanska, Zmaj Jovina...ceo Beograd je bio pokriven kockama i one su bile trajne i delovale su daleko lepše od ovog vašeg kamenjara, koji uz to i ne radi posao). Niste smeli da uništavate tuđi rad. Dakle ne da vas ne žalim, već iskreno prezirem ovo što ste uradili Beogradu i beograđanima. Sramota!

Nibdeb

U, al' je rad... Tu fontanu je mogao da napravi Mika limar iz Male Moštanice. Skinuli su četiri breze i one dve ogromne užasne žardinjere, koje su samo ograničavale prostor, a bile više ispunjene blatom nego cvećem i rastinjem. Nisam oduševljen kako je rekonstruisan, ali razlozi koji ističete su besmisleni...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Olivera Jovićević: Orlić došao da minira emisiju, Tepić ponela zvonce 23.10.2019.

23.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mladić pretučen u Zemunu posle incidenta u saobraćaju 23.10.2019.

23.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pacoli i Ljimaj traže obustavu brojanja glasova iz Srbije 23.10.2019.

23.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srbinu uhapšenom na Kosovu određen pritvor, Beograd tvrdi - nema fer suđenja 23.10.2019.

23.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Falkoni: Želja Francuske je da Srbija postane članica EU 23.10.2019.

23.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ćosić: Napadi vlasti na profesionalne medije postali su "kancerogeni" 23.10.2019.

23.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Redžepovićima leci protiv N1 dati u parku, kažu da su - kolateralna šteta 23.10.2019.

23.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Viši Sud se vraća u Palatu pravde, pomeraju se zakazana suđenja 23.10.2019.

23.10.2019.  |  Vesti

loader