Ministarstvo uputilo dopis svim školama o zaštiti od svih oblika nasilja

Ministarstvo uputilo dopis svim školama o zaštiti od svih oblika nasilja

Ministarstvo uputilo dopis svim školama o zaštiti od svih oblika nasilja Izvor: Shutterstock

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da je svim predškolskim i školskim ustanovama u Srbiji uputilo dopis sa usvojenim nizom sistemskih zakona, podzakonskih akata i javnih politika koji na "neposredan ili posredan način utiču na sprečavanje diskriminacije i zaštitu od svih oblika nasilja u celokupnom sistemu i na svim nivoima obrazovanja i vaspitanja".

Reagujući na poslednje slučajeve vršnjačkog nasilja u školama, iz tog resora su naveli da sve ustanove obrazovanja i vaspitanja imaju obavezu da osiguraju za sve učenike obrazovanje, kao i podsticajno i bezbedno okruženje, da sprovode aktivnosti na razvijanju nenasilnog ponašanja i uspostavljanja nulte tolerancije prema nasilju.

"Osnove na kojima se zasniva koncept obrazovanja su inkluzivni principi koji obezbeđuju pravo na obrazovanje za svu decu i učenike. Razvijen je i čitav set mera kroz različite vidove edukacija zaposlenih u sistemu obrazovanja i vaspitanja sa ciljem razvijanja kompetencija za prepoznavanje otvorene i prikrivene diskriminacije u obrazovanju i vaspitanju, prevenciju i postupanje u situacijama nasilja", navodi se u saopštenju.

Navodi se i da je za "treći nivo nasilja i zlostavljanja, direktor ustanove u obavezi da podnese prijavu nadležnim organima, organizacijama i službama i obavesti Ministarstvo prosvete, odnosno nadležnu školsku upravu, u roku od 24 časa".

"Ako postoji sumnja da nasilni događaj može da ima elemente krivičnog dela ili prekršaja, direktor obaveštava roditelje i podnosi krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, odnosno zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom prekršajnom sudu", saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Resorni ministar Mladen Šarčević upozorio je da nije dozvoljeno prikrivanje vršnjačkog nasilja i dodao da u takvim slučajevima, odgovorni moraju da snose posledice.

"Pored škole koja ima obavezu da prijavi svako nasilje, postoji potreba da se i porodica uključi kao stub društva i na taj način zajedno možemo da učinimo mnogo za decu i njihovu budućnost", naveo je ministar.

Na društvenim mrežama prošle nedelje osvanuo je snimak vršnjačkog nasilja na kojem se vidi kako dve petnaestogodišnje učenice u dvorištu srednje škole u Barajevu tuku i šamaraju svoju vršnjakinju, dok se za to vreme druga deca smeju.

POVEZANE VESTI

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

gordana

Profesor sam u penziji. Bila sam svedok uličnog nasilja nad devojčicom od strane dve druge devojčice. Uzrast 13-14 godina. Pokušala sam razgovorom da smirim tenziju. Nije uspelo, pa sam pozvala novobeogradsku policiju. Pitanja na koja sam morala da odgovorim policiji su me dovela u stanje da sledeći put prođem i ne mešam se. Dok smo čekale patrolu, nasilje se nastavljlo, ali u manjem obimu. Nasilne devojčice su mi se smejala i govorile da se ja samo blamiram jer one imaju 13 godina i niko im ništa ne može! Devojčice su sa policijom, koji nisu ni izašli iz auta razgovarale vrlo cinično i nekulturno. Uzeti su im brojevi mobilnih telefona roditelja (verovatno lažnih) i puštene su. Na pitanje šta će uraditi, policajci odgovoriše - ništa. Imaju 13 godina, ruke su nam vezane. NIKADA više neću ništa prijaviti, verujte mi!

moca

ovde je sve jasno, ukinuti su policajci pozornici ili rejonci koji su na terenu celu svoju smenu. sve vide, svi ih znaju i svi ih se plase. prosetaju, obidju, stanu, raspitaju se. Tako je bilo kad sam ja isao u skolu. Gde danas zive policajci, svi znamo. Zato imamo na ulici svasta, a policija samo izvrsi uvidjaj i napravi zapisnik, a narodu ostaje samo kuku lele.

Max

A da se cenzurišu korovi našeg društva - parovi i zadruga?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

7 na N1: Poštari nisu dolazili na vrata, ali jeste opozicija 14.12.2019.

14.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Miloš Jovanović: Bojkot je legitiman, ali pitanje je da li je svrsishodan 14.12.2019.

14.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Savez studenata iz Kragujevca: Presuda za aferu Indeks - sramna 14.12.2019.

14.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bastać tvrdi da je uhapšen, Stefanović da je sam tražio prevoz do SBPOK-a 14.12.2019.

14.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sa protesta "1 od 5 miliona" zatraženo oslobađanje Aleksandra Obradovića 14.12.2019.

14.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Haradinaj: Vučić ne može da poriče da ga je sa Kosova oterala OVK 14.12.2019.

14.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Višemesečni radovi, ulice bez trotoara, pešačenje postalo ekstremni sport 14.12.2019.

14.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Picula: Politika proširenja EU ponovo u centru političke debate 14.12.2019.

14.12.2019.  |  Vesti

loader