MEDEL: Srbija da zaštiti sudije i tužioce koji govore o problemima u pravosuđu

MEDEL: Srbija da zaštiti sudije i tužioce koji govore o problemima u pravosuđu

MEDEL: Srbija da zaštiti sudije i tužioce koji govore o problemima u pravosuđu Izvor: Freeimages/creationc
Ilustracija

Evropsko udruženje sudija i tužilaca za slobodu i demokratije (MEDEL) izrazilo je zabrinutost jer se, kako kažu, stiče utisak da vlasti Srbije nisu preduzele efektivne mere da spreče ugrožavanje slobode izražavanja sudija i tužilaca, koje je garantovano sudskim i tužilačkim zakonima, kao i međunarodnim standardima.

"Utisak je da vlasti Srbije nisu preduzele mere da ojačaju autoritet pravosudnih institucija i omoguće slobodno odlučivanje članova Državnog veća tužilaca, saglasno propisima koji garantuju, da član Veća ne može da bude pozvan na odgovornost za mišljenje i glasanje u Veću", navodi se u saopštenju MEDEL-a koje prenosi Udruženje tužilaca Srbije.

Oni smatraju da je učestalo podnošenje krivičnih i disciplinskih prijava kao i brojni medijski napadi na sudije i tužioce koji slobodno govore o problemima u sudstvu i tužilaštvu ili imaju kritički odnos prema predloženim amandmanima za promenu Ustava obeležilo period od poslednjih nekoliko meseci.

"Sliku pritisaka na javno tužilaštvo upotpunile su i brojne krivične prijave, kao i prijave Agenciji za borbu protiv korupcije koje su podnete protiv izbornih članova Državnog veća tužilaca i čiju sadržinu redovno objavljuju pojedini mediji", navodi udruženje MEDEL.

Kako kažu, napadi su dolazili od dve provladine nevladine organizacije i od medija za koje postoji sumnja da su bliski pojednim Vladinim zvaničnicima.

Iz ovog udruženja kažu da će se obratiti vlastima Srbije radi eventualnog dolaska u monitoring misiju, tokom koje bi predstavnici MEDEL-a razgovarali o slobodi izražavanja sudija i tužilaca i slobodi odlučivanja pojednih pravosudnih institucija, kao i da će, s obzirom na to MEDEL ima status posmatača u Savetu Evrope i kontakte sa Evropskom unijom, izveštaj montoringa biti prosleđen tim institucijama.

MEDEL je, kako podseća, već sproveo jednu takvu monitoring misiju nakon reizbora sudija i tužilaca krajem 2009. godine.

Kako tvrde, rezultati te misije bili su veoma korisni radi sagledavanja proceca reizbora sudija i tužilaca i oni su poslužili Evropskoj uniji da upotpuni sliku o reizboru sudija i tužilaca i preduzme mere radi otklanjanja nedostataka u tom procesu.

Podsetimo, pre nekoliko dana jedan tabloid je na naslovnoj strani objavio da je tužilac Stanislav Dukić, koji je i član Državnog veća tužilaca (DVT), slavio 50. rođendan "sa ljudima iz kriminalnog miljea dobro poznatog policiji". Prema navodima tabloida, na Dukićevom slavlju u hotelu na Banovom brdu bio je i Goran Ilić, zamenik predsednika DVT, tela koje bira i razrešava tužioce, kao i Zoran Vidaković, disciplinski tužilac DVT.

Sve navode tabloida, pomenuti tužioci odmah su demantovali.

Ipak, republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac, koja se već godinama nije pojavila u javnosti da odgovori na brojna pitanja iz nadležnosti javnog tužilaštva, nije poverovala kolegama i pokrenula je postupak provere navoda iz tabloida. Lično ona je inicirala sastanak Etičkog odbora Državnog veća tužilaca na kome bi se razmatrali postupci tužioca koji su bili na proslavi.

U ponedeljak je Etički odbor odlučio da slučaj prosledi Disciplinskoj komisiji, a pred odborom su se izjasnili i tužioci odbacujući sve navedeno iz teksta ovog tabloida.

Provera navodnog druženja tužilaca sa ljudima iz sveta kriminala sama posebi nije sporna, ali je sporno to što je jedini osnov za to kontrukcija iz tabloida, kao i to što se dešava u toku višemesečne hajke protiv pojedinih članova Državnog veća tužilaca, piše Insajder.

MEDEL je evropsko udruženje sudija i tužilaca za slobodu i demokratije koje je osnovano 1985. godine i čine ga udruženja iz 15 evropskih zemalja uključujući Belgiju, Bugarsku, Grčku, Italiju, Nemačku, Poljsku, Portugaliju, Rumuniju Španiju i druge. Od srpskih organizacija članovi ovog udruženja su Društvo sudija Srbije i Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije.

POVEZANE VESTI

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

clan elite

Ako Zapad godinama cuti na to sto sudije i tuzioci moraju da rade po Vucicevom diktatu, onda...

Sik koji bedi

Izgleda da je Zapad pustio Vučića niz vodu, ili barem upućuje opomene. Bilo je i krajnje vreme.

ADAM

Ovo udruženje bi to saopštenje da objavi u zemljama članicama. To bi imalo veću snagu i veći uticaj na njihova političare koji podržavaju ovdašnju vlast.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Mladić (16) uhapšen u Beogradu dok je iskopavao heroin sakriven kod gimnazije 14:01 h

14:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vukosavljević: Delikatna pitanja rešiće se setom medijskih zakona 13:11 h

13:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sindikat traži uvođenje krivičnog dela napad na zaposlene u zdravstvu 12:52 h

12:52 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

SzS podržao zahtev akademske zajednice za promenu uređivačke politike RTS 11:32 h

11:32 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Trivan: Ako zagađenje opet bude visoko, deca neće ići u školu, gasimo kotlarnice 11:18 h

11:18 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

United Group: Nedolično ponašanje Telekoma, saradnja samo uz fer tržišne uslove 11:18 h

11:18 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Živković kaže da "1 od 5 miliona" ima gazdu, oni odgovaraju - nismo ničiji 11:15 h

11:15 h  |  Vesti

loader