Orestijević: Ima pomaka na okruglim stolovima, Vučićeva optužba je - za birače

Orestijević: Ima pomaka na okruglim stolovima, Vučićeva optužba je - za birače

Emilija Orestijević iz CeSida kaže da je na okruglim stolovima na FPN došlo do pomaka kad je u pitanju finansiranje kampanja, kao i da je postignuta i određena vrsta saglasnosti o biračkim spiskovima. O Vučićevoj poruci da su CRTA i CeSid laž, kaže da nije upućena tim organizacijama, već biračima, da bi se održala mini tenzija u društvu.

Emilija Orestijević, govoreći o "osipanju" učesnika okruglog stola na FPN, kaže da im žao što ne postoji veći broj mišljenja različitih opozicionih aktera o raznim temama, jer bi bilo zaista važno čuti sva njihova mišljenja.

Vrlo su izričite odluke bile određenih političkih partija da neće učestvovati na okruglim stolovima, nisam sigurna da oni koji su odustali od takve vrste dijaloga sada se u njega i vrate, a svakako bilo bi to dobro za potrebe čitave zajednice, jer su to pitanja koja se zaista tiču svih, navela je gošća Dana uživo.

Orestijević je rekla da treba odvojiti pitanje bojkota izbora i dolaska na okrugle stolove, jer ta dva procesa, prema njenom mišljenju, u ovom trenutku nisu povezana. "Bojkotovale ili ne, određene političke stranke će morati da funkcionišu u određenom političkom i izbornom sistemu, svi smo svesni mana tog sistema i trudimo se da ga promenimo i stoga je važno da stranke koje su već deklarativno iznele da neće učestvovati na izborima, treba da adresiraju svoje preporuke".

Čini se da prostora za suštinski napredak, ako pričamo o promenaama koje opozicija traži - da one neće moći u ovako kratkom roku da budu ostvarene, pa s te strane odluka o bojkotu nije izgledno da će biti promenjena, ali bez obzira na to, važno je promovisati ovu vrstu razgovora i dijaloga, dodala je.

Predsednik Aleksandar Vučić je u nedelju optužio CRTU i CeSID da su "laž" i tom prilikom rekao da je bio sastanak pre tri meseca na kojem su te organizacije sa vlastima i predstavnicima međunarodne zajednice postigli nešto.

Upitana o tome, Orestijević kaže da CeSid nije imao odvojene sastanke ni sa SNS, ni sa nekom drugom strankom, i podvlači da su sve preporuke predstavljali isključivo na okruglim stolovima. "Tu je tema bila parlament, a ta sama optužba - moj lični stav je da je ta poruka upućena nekom drugom... Ne nama, kao organizacijama, već biračima, pripadnicima SNS i vladajućih struktura, jer time održavate neku vrstu mini tenzije u društvu", kaže Orestijević. Ona navodi da tu nije reč o našem lošem ili neprofesionalnom radu, jer, kako ističe, sve organizacije koje učestvuju na okruglim stolovima svoje preporuke pripremaju profesionalno, stručno i u skladu s međunarodnim standardima.

U stalnom trudu da ostanemo neutralni i profesionalni, ne možemo da dozvolimo da bilo čije ocene utiču na naš rad, dodala je. Orestijević navodi da će CeSid nastaviti sa insistiranjem na dijalogu i okupljanju različitih činilaca.

Ocenjuje, posle pet susreta na FPN, da je izvesno da postoji politička volja da predstavnici različitih političkih stranaka učestvuju na okruglim stolovima. Imamo još jedan koji će se održati za desetak dana i koji će se ticati zaštite biračkog prava i čitavog tog korpusa aktivnosti koje se odnose na birače i na njihovo izborno pravo, dodala je.

"Do sada smo videli određenu vrstu pomaka kad je u pitanju finansiranje političkih kampanja, s jedne strane, i juče o biračkim spiskovima je određena vrsta saglasnosti postignuta između različitih političkih aktera, pa očekujemo da vidimo na koji način će to moći da se operacionalizuje u budućem periodu. Važno je da imamo osnivanje Radne grupe koja bi se bavila preporukama koje ODIR (Kancelarija za demkratske institucije i ljudska prava) kao posmatračka misija daje iz godine u godinu", navela je Orestijević, koja je podvukla da su te preporuke veoma slične onima za koje se zalažu organizacije koje su za stolovima na FPN.

Smatram da je važno da ta Radna grupa postavi neke dobre temelje za dalji rad u smislu ODIR-ovih preporuka ali i preporuka civilnog društva sa ovih okruglih stolova, dodala je. Ponovila je reči izvršnog direktora Fondacije za otvoreno društvo Milana Antonijević koji je rekao da postoji određena vrsta saglasnosti da se sa tom grupom sarađuje na preciznijem definisanju, normiranju, unapređenju već postojećih stvari. Ali, dodaje, ostaje da se vidi u kom obliku će ta radna grupa biti, kada će konkretne korake preduzeti...

"Izborna administracija može da bude bolja i transparentnija"

Orestijević kaže da je rano da se proceni šta može da bude konačni rezultat okruglih stolova.

Važno je su sve ovo teme po kojima treba razgovarati i nakon izbora, jer su to teme koje - ako u ovom trenutku ne budu rešene, u jednom trenutku će morati da budu. Postoje, dodaje, i sistemski problemi koje je nemoguće rešiti u ovom periodu do sledećih izbora, ali koje je važno pokrenuti i o njima razgovarati - kao napr. o RIK-u i izbornoj administraciju. Kaže da u CeSidu zagovaraju da se promeni čitav koncept funkcionisanja izborne administracije, jer smatraju da može da bude bolja i da radi transparentnije.

POVEZANE VESTI

Komentari (15)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pravdajedostižna

U ovoj zemlji se zakoni koji su na snazi ne primenjuju na SNS, a pogotovo ne na vrhušku, koja otima i vršlja kako želi. Koje preporuke, koje im inače ne odgovaraju, će nda primeniti? Sve je samo fingiranje - " dijalog, preporuke, radna grupa vlade " i ostale gluposti. Maksimalno foliranje i svakodnevno vredjanje zdravog razuma! E pa neće vam proći!

Asabajlis

U jedno sam potpuno siguran,ovakve salonske birokrate ništa dobro ovom društvu doneti neće, bar ne onom delu kome ja pripadam. Ovakvi ljudi su navikli da žive u sistemu u kome je njima manje-više dobro, tako da bilo koja preporuka koju daju neće moći da zadre u suštinu problema zbog kojih sam ja već devet meseci na ulici.

Bushmaster

On ih proziva i vredja ona ga opravdava kao nije to njima namenjeno.Sta je sa samopostovanjem?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Vozač GSP pretučen na Novom Beogradu 16:10 h

16:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zelenović: Vučić se ruga građanima izjavom da je popustljiv čovek 15:00 h

15:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić: Obradović nije uzbunjivač, nije poštovao zakonske procedure 14:39 h

14:39 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Živković: Za izborne uslove se treba boriti do raspisivanja izbora 13:57 h

13:57 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Putnički voz naleteo na automobil, vozač lakše povređen 13:38 h

13:38 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Cvijetin Milivojević i Raša Nedeljkov gosti Novog dana 13:25 h

13:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Popustljiv sam čovek, vlast opoziciji dala i više nego što je traženo 13:21 h

13:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vasić: Borba za ljudska prava dugoročno neodrživa bez pomoći institucija 13:20 h

13:20 h  |  Vesti

loader