Prinudno iseljenje na Bežaniji odloženo, vlasnik stana najavljivao "tragediju"

Prinudno iseljenje na Bežaniji odloženo, vlasnik stana najavljivao "tragediju"

Izvor: N1

Prinudno iseljenje porodice Lalović koje je pokušano jutros u Vespučijevoj ulici na Bežanijskoj kosi, odloženo je. U stanu se, tokom tog događaja, nalazila ćerka vlasnika stana, pukovnika Gojka Lalovića, Žana Lalović, koja je poručivala da će se, ukoliko dođe do prinudnog iseljenja, dan završiti "tragedijom", odnosno da njen otac neće ostati živ.

Policija i vojna policija napustili su mesto događaja, a iseljenje je odloženo, preneo je ZA krov nad glavom.

Kako je prethodno rekla ćerka Gojka Lalovića, policija je nenajavljena došla na vrata njihovog doma. Ona je kroz suze zamolila sve koji su u blizini da dođu i da im pomognu da odbrane njihov dom. 

Gojko Lalović bio je ispred ulaznih vrata, a Žana Lalović prenosila je događaj na Fejsbuku. Na jednom od snimaka vidi se i omča okačena na terasi.

"Budu li ušli, tragediju izbeći neće... Ovo je borba za njegov život, nije samo pitanje stana", rekla je ona.

Lalović je navela da se njen otac obratio svim institucijama kojima je "najavio da će ovde biti tragedija". "I da ako dođe do nasilnog upada on neće ostati živ", rekla je.

Ona je apelovala na Ministarstvo odbrane da prestane sa "brukom", poručivši da "ako se tragedija desi, isključivo oni će biti odgovorni".

Ona je zamolila aktiviste ZA krov nad glavom da pokrenu krivične prijave protiv onih koji su za ovaj slučaj odgovorni.

Kako je ranije navela organizacija ZA Krov nad glavom, pukovnik Lalović je 2005. godine nezakonito penzionisan i ni posle 14 godina uprkos presudama koje su utvrdile i potvrdile nezakonitost nije vraćen u službu. Na taj način je jedini oficir kome je ponovo prestala služba, a da nikada nije vraćen u službu.

"Zato što su ga nezakonito oterali u penziju, pukovnik Lalović nije mogao da podigne kredit i da otplaćuje učešće za stan koji je dobio od vojske, zbog čega ga sada Ministarstvo odbrane uz pomoć izvršitelja i policije izbacuje na ulicu", objašnjava se u saopštenju.

Jedina stvar za koju javni izvršitelji nisu nadležni je izvršenje sudskih presuda kojima se radnici vraćaju na posao. Izvršiteljska mašinerija je stvorena da efikasno izvršava samo volju vlasti i kapitala, dok je zaštita radnika ostavljena institucijama koje su moćnici odbacili kao "neefikasne". Porodica Lalović je jedna od brojnih koje trpe ovu nepravdu i kojima samo naša solidarnost može pomoći, zaključuje su u saopštenju i poručuje da će i u četvrtak pokušati da onemogući izbacivanje iz stana ove porodice.

Ministarstvo: Lalović bespravno koristi dva stana

Ministarstvo odbrane je saopštilo da penzionisani pukovnik Gojko Lalović bespravno koristi dva stana u Beogradu koji su vlasništvu ministarstva - garsonjeru u Pohorskoj ulici i troiposoban stan u Vespučijevoj ulici.

"Svi postupci koje je imenovani vodio su pravnosnažno okončani, i on nije u sporu sa Ministarstvom odbrane već sa nadležnim sudom koji je doneo presudu. Na osnovu te presude u obavezi je da navedene stanove vrati Ministarstvu odbrane, što uporno odbija i dalje ih bespravno koristi. Bespravnim korišćenjem oba stana Ministarstvu odbrane je učinjena šteta, zbog čega su nadležne službe protiv imenovanog pokrenule postupak za nadoknadu štete", navodi se u saopštenju.  

Reagujući na saopštenje, Lalović je naveo da je u Pohorskoj ulici nekada živeo kao podstanar i da nikada nije imao sklopljen ugovor o korišćenju tog stana sa Ministarstvom odbrane. Dodaje da je taj stan "zapečaćen" i da na vratima piše da je u vlasništvu ministarstva.

Dodaje se da je garsonjeru u Pohorskoj ulici u Beogradu dobio na privremeno korišćenje 15. novembra 2000. godine u vreme kada je bio na dužnosti zamenika predsednika Više stambene komisije.

"Gospodin Lalović je 13. marta 2002. godine lično podneo zahtev da se rešenje o dodeli te garsonjere poništi, što je i učinjeno 10. aprila 2002. godine, ali je i pored toga i dalje bespravno koristi", tvrdi Ministarstvo odbrane.  

Rešenje za triposoban stan u Vespučijevoj ulici u Beogradu doneto je 14. oktobra 2005. godine kada je obavljao dužnost načelnika prvog odseka odeljenja za stambene poslove, dodaje se.

"Naime, na osnovu ličnog zahteva i pisane izjave Gojka Lalovića da želi da učestvuje sopstvenim sredstvima u iznosu od 58 odsto od vrednosti pripadajućeg stana, dodeljen mu je stan u zakup u naselju Bežanijska kosa, u ulici Vespučijeva, površine 93,29 metara kvadratnih. Izjava o sopstvenom učešću od 58 procenata od vrednosti stana direktno mu je omogućila značajno pomeranje na rang listi i dovela ga u poziciju da mu se dodeli troiposoban stan", piše u saopštenju.  

Kako se navodi, "uslov za uvođenje u posed dodeljenog stana bila je upravo uplata 58 posto vrednosti stana, što imenovani nije učinio".

"S obzirom na to da nije uspunio obaveze iz Ugovora o regulisanju prava i obaveza u rešavanju stambenog pitanja učešćem ličnim sredstvima, navedeno rešenje o dodeli tropiosobnog stana Stambena komisija je oglasila ništavnim još 12. novembra 2008. godine. Uprkos tome, Lalović se bespravno i samoinicijativno uselio u predmetni stan", navelo je Ministarstvo odbrane.

POVEZANE VESTI

Komentari (24)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Foks

A Kopaonik?

Alisa u zemlji cuda

Shvatite Srbi ,ovo nije borba za pukovnikov život ,ovo je borba za normalan zivot svih nas.Do kada ćemo ćutati i trpeti.

Deki

A Srbijagasu se oprašta dug od milijardu i dvesta miliona evra.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Duško Knežević gost Pressinga u utorak 11:50 h

11:50 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Novom danu o ambijentu u kome novinari rade 11:45 h

11:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vulin: Vučić predsednik svih Srba, treba da stvara "srpski svet" 10:41 h

10:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gligorijević: Postaje mučno, možda bi neko trebalo da ozvaniči raspad DS 10:11 h

10:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vulin: Pronađen snimač parametara vojnog aviona koji se srušio 09:59 h

09:59 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ponoš: Impotentna vlada, prepotentan predsednik i građani bez države 09:13 h

09:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Čupić: Tužan sam kad vidim ko je sve danas profesor 08:36 h

08:36 h  |  Vesti

loader