Kako srpske opštine troše novac i koliko građani znaju o tome?

Kako srpske opštine troše novac i koliko građani znaju o tome?

Izvor: N1

Koliko transparentno lokalne samouprave u Srbiji troše novac građana i koliko građani imaju uvid u njihov rad? Istraživanje koje je sprovela Transparentnost Srbija pokazuje da poboljšanja ima, ali da su mala. Ukazuju da je nepostojanje nacionalne politike najveći izazov u povećanju transparentnosti.

Transparentnost na lokalu. Takvo pravilo za pojedine lokalne samouprave ne važi. Jer građani ostaju uskraćeni za podatke gde se troši budžetski novac, kako se raspolaže javnom imovinom, koji dokumenti se usvajaju na skupštinskim zasedanjima i šta se dešava sa javnim konkursima.

"Ono što je glavni nalaz je da se stanje transparentnosti lokalnih samouprava nije u značajnoj meri promenilo u odnosu na prethodni snimak stanja iz 2015. jer imamo praktično istu prosečnu ocenu 40 od mogućih 100 poena", kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Istraživanje koje je sprovedeno u 145 lokalnih samouprava i 25 gradskih opština pokazuje da je politička volja za transparentnošću najčvršća bila u Plandištu, gde građani na sajtu u velikoj meri imaju uvid u rad predstavnika opštine. Takvu priliku imaju i oni koji žive u Novom Pazaru, Velikom Gradištu, Užicu, Leskovcu i Vranju.

"Lokalna samouprava je samo uprava koja je tu zbog građana, zbog javnosti i to mora biti vidljivo svakom ko se za to interesuje", kaže zamenik predsednika opštine Plandište Goran Donevski.

"Mi smo dobili i nagradu za uvođenje elektronske pisarnice gde svaki građanin može da prati svoj predmet, dokle je stigao, kod koga je, na taj način ima potpuni uvid i uvođenjem elektronske skupštine gde je dostupan materijal kako odbronicima, tako i građanima", kaže gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Lokalne samouprave su uglavnom najbolje ocenjene u oblastima gde zakoni propisuju obavezu objavljivanja podataka kao što je slučaj sa javnim nabavkama. Međutim, zakonske obaveze nisu bile od pomoći u slučaju Smederevske Palanke, Svilajnca, Bogatića i Jagodine, jer su ocenjeni kao najmanje transparentni. Bolji rezultat nemaju ni najveći gradovi kao što su Novi Sad, Beograd i Niš, jer za građane na zvaničnim sajtovima izostaju brojne informacije.

"Beograd ima sajt koji je izuzetno informativan za turiste ili za nekoga koga zanimaju servisne informacije ili koga zanimaju aktivnosti funkcionera, međutim tamo nema zapisnika sa sednica, nema materijala sa sednica, budžet se izuzetno teško nalazi, nema linka ka budžetu", kaže Zlatko Minić iz TS.

Opština koja se već nekoliko godina nalazi u vrhu otvorenosti je Paraćin. To je inače jedno od mesta, gde je na vlasti opozicija. Čelnici kažu da neće odustati od toga da građanima pružaju uvid u njihov rad, ali ukazuju da im prepreke u tome često predstavljaju pritisci predstavnika SNS na lokalu.

"Sa opstrukcijom svakog vida - bez saglasnosti za novo zapošljavanje, bez mogućnosti da rade naše ustanove, bez saglasnosti republičkog nivoa za druge neke naše poslove dakle sa te strane imamo jasnu opstrukciju u mnogim poslovima", kaže predsednik opštine Paraćin Saša Paunović.

Kako bi rad lokalnih samouprava bio vidljiviji, stručnjaci apeluju da izrađuju godišnje planove rada, da se podaci o nepokretnostima učine javnim, a da informacije od javnog značaja budu dostupnije građanima.

POVEZANE VESTI

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Znamo vas od ranije...

Pa drzava srbija 7 godina nema zavrsni racun... Sta se krije od naroda?! Isto je i na opstinskom nivou....

gaga

Nikad manje informacija o trosenju budzetskog novca. Od glave do repa riba smrdi...

bojkot izbora prvi korak

El Dorado - kratko i jasno!!!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Rektorka o slučaju Malog: Postupiti po pravilniku o poništavanju doktorata 13:30 h

13:30 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Odbor preinačio odluku FON-a i jednoglasno utvrdio neakademsko ponašanje Malog 13:08 h

13:08 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šešelj: Istražiti po kom osnovu je otac Nebojše Stefanovića bio u Krušiku 13:06 h

13:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, Vučić se obraća po završetku 12:30 h

12:30 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đilas: Mali pokušao da objasni da je 23 manje od 18 12:29 h

12:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Antić: Za malverzacije u trgovini oružjem odgovorno Ministarstvo odbrane 12:09 h

12:09 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dete sedam puta opisivalo uznemiravanje, prijava ipak odbačena - ko je zakazao 11:44 h

11:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Arms voč: Minobacačke mine iz Krušika korišćene protiv proruskih snaga u Donbasu 11:39 h

11:39 h  |  Vesti

loader