Rasprava o zabrani diskriminacije u Skupštini Niša, do sale ni lifta, ni rampe

Rasprava o zabrani diskriminacije u Skupštini Niša, do sale ni lifta, ni rampe

Rasprava o zabrani diskriminacije u Skupštini Niša, do sale ni lifta, ni rampe Izvor: Freeimages.com

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja organizovalo je javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona o zabrani diskriminacije, ali njoj nisu mogle da prisustvuju osobe koje koriste invalidska kolica jer je rasprava održana u sali Skupštine grada do koje nema lifta, niti rampe za invalidna lica.

Predsednik Fondacije PONS Ivan Novković jedina je osoba u invalidskim kolicima koja je prisustvovala javnoj raspravi, ali tek nakon što su ga radnici obezbeđenja odneli do sale koja se nalazi na prvom spratu.

Novković je rekao da je to što mu se danas dogodilo "više od skandala", naročito što je Ministarstvo bilo upozoreno da prostor u Skupštini grada nije adekvatan i da osobe sa invaliditetom ne mogu da dođu na raspravu.

"Kako je moguće da se neko bavi temom diskriminacije, a da isključuje iz rasprave celu jednu zajednicu. Stekli smo utisak da su u sali ljudi koji apsolutno ne razumeju čime se bave. Nije rešenje da imenujete neke ljude da se bave temom za koju nisu senzibilisani", rekao je Novković.

Predstavnik Odbora za ljudska prava Niš Dragan Đorđević rekao je da je Ministarstvu rada ukazano na činjenicu da prostor u Skupštini grada nije adekvatan, ali da je uprkos tome javna rasprava tu održana što je "jako" loša poruka koju kao društvo šaljemo onim našim sugradjanima kojih se zakon najviše tiče.

"Dostojanstvo naših sugrađana je na ovaj način grubo urušeno", istakao je Đorđević.

On je rekao da u Nacrtu koji je bio na javnoj raspravi postoje određeni dobri predlozi, naročito oni koji se tiču kaznenih odredbi, ali da nije dovoljna samo kaznena politika već da se pre svega oni koji su zaduženi za primenu striktno pridržavaju propisanih pravila.

"Kada bi krenuli da primenjujemo odredbe zakona samo u ovom organu javne vlasti, za svaki javni dogadjaj, odgovorno lice bi moglo da plaća kazne. Sada bi ministarstvo trebalo da plati kaznu", izjavio je Đorđević.

On je rekao da je Koalicija protiv diskriminacije, koju čini više od 50 nevladinih organizacija, početkom marta zahtevala da se Nacrt povuče iz procedure zbog uočenih nedostataka.

"Ključni nedostaci su nejasne jezičke konstrukcije koje mogu da dovedu do pogrešnog tumačenja zakona, pravno-sistemski nedostaci koji onemogućavaju adekvatnu primenu zakona i nedostaci koji imaju pravno-politički karakter i koji dovode u sumnju stvarnu nameru zakonodavca da ovim izmenama želi da unapred zakonodavstvo. Osim toga, sam Nacrt nije urađen u skladu sa pisanjem zakona", rekao je Đorđević.

Problem nije u zakonima, već u njihovoj primeni

Predsednik Saveta grada Niša za pitanja osoba sa invaliditetom Jordan Ivanović rekao je da su pozitivne promene koje donosi Nacrt zakona, ali da smo mi i do sada imali zakone usklađene sa zakonodavstvom Evropske unije i da problem nije u zakonima već u njihovoj primeni.

Ivanović je rekao da su za primenu odgovorne pre svega državne institucije, pravosuđe i policija.

"Osobe sa invaliditetom su suočene sa nepristupačnošću institucija u okruženju. Zato se pravi taj neki oblik diskriminacije koji se neće dugo iskoreniti", izjavio je Ivanović.

On je istakao da država i institucije treba da štite pojedinca, a ne da svaki pojedinac štiti sam sebe.

Ivanović je rekao da je dobro što su kazne za diskriminaciju povećane deset puta, sa sadašnjih 10 do 100.000, sa 100.000 do milion dinara.

Predstavnici Ministarstva za rad koji su učestvovali na Javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona o zabrani diskriminacije nisu želeli da odgovore na pitanja novinara uz obrazloženje da će izjave podovom Nacrta dati ministar Zoran Đorđević posle održavanja svih sedam javnih rasprava.

Javna rasprava u Nišu bila je četvrta po redu, nakon što su rasprave održane u Beogradu, Novom Pazaru i Kragujevcu.

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

UŽIVO: Nove mere za strance iz nekih zemalja, u Crnu Goru verovatno s testom 14.08.2020.

14.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Skupština Kosova završila prolećno zasedanje usvajanjem zakona o pandemiji 14.08.2020.

14.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Iguman Sava Janjić: Odnos prema Srbima i SPC na Kosovu se ne menja 14.08.2020.

14.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

RTS: Pucnjava u Jajincima, napadač uhapšen 14.08.2020.

14.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest podrške pretučenom aktivisti u Novom Sadu: Stop nasilju, za sve ljude 14.08.2020.

14.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pripadnici Kfora zajednički patrolirali sa kosovskom policijom u Kamenici 14.08.2020.

14.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uhapšen direktor Zavoda za smeštaj odraslih "Male pčelice" u Kragujevcu 14.08.2020.

14.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novi pokušaj Grenela da dovede Vučića i Hotija u Belu kuću, na stolu ekonomija 14.08.2020.

14.08.2020.  |  Vesti

loader