Beograd po transparentnosti zaostaje za evropskim, ali i za gradovima u Srbiji

Beograd po transparentnosti zaostaje za evropskim, ali i za gradovima u Srbiji

Izvor: N1

Da li srpska prestonica može da ponese titulu transparentnog grada? Istraživanje globalne organizacije "Transparensi Internešnal", koje je sprovedeno u 26 evropskih gradova pokazuje da je Beograd među najmanje transparentnim glavnim gradovima.

Po kvalitetu života i uređenosti, Beograd još uvek zaostaje za mnogim evropskim gradovima. Situacija je slična i kada je u pitanju rangiranje po transparentnosti. Takav epitet srpska prestonica nosi, zbog toga što na zvaničnom sajtu ne postoje podaci o ugovorima koje gradske vlasti potpisuju, rezultatima glasanja na sednicama skupštine, ali i zbog nepoštovanja zahteva građana za pristup informacijama od javnog značaja.

"Mi često možemo da čujemo ko je dobio neki posao, čak i koliko taj posao košta, ali nemamo dovoljno informacija o tome da li je posao završen na zadovoljavajući način. Takođe nismo mogli da pronađemo ni informacije koje se tiču procesa odlučivanja u organima grada ili informacije o tome kada gradonačelnik ima sastanke i sa kim", kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Evropski gradovi su ocenjivani na osnovu 14 indikatora, među kojima su stavke koje se odnose na trošenje novca i javne nabavke. Tu je Beograd dobio neke pozitivne ocene, jer su pojedini podaci objavljeni. Međutim, istraživači kažu da je nedostatak to, što nisu lako uočljivi.

"Sam budžet da bi se našao, potrebno je neko debelo predznanje, zato što nije jasno istaknut tamo gde bi trebalo da bude na naslovnoj stranici web sajta. Netransparentnost organa vlasti bilo da je reč o lokalnim samoupravama ili centralnim organima je uvek loša poruka, jer na taj način građani ne mogu neposredno da izvrše uvid i kontrolišu one koje su izabrali", kaže Nenadić.

Beograd se u "crvenoj zoni" netransparentnosti, našao zajedno sa Sarajevom, Atinom, Stokholmom, Kišinjevom i Jerevanom. Dok u poređenju sa regionom, srpska prestonica zaostaje za Skopljem i Ljubljanom. 

"Na žalost, taj rezultat je očekivan, ukoliko uzmemo u obzir i način donošenja odluka i uključivanje građana u proces donošenja odluka. Mi smo više puta ponavljali i dalje ponavljamo da je ugovor o javno-privatnom partnerstvu za Vinču još uvek nije dostupan javnosti, to je ugovor koji je zadužio građane Beograda za preko milijardu i sto miliona evra, to je samo jedan od manira kako gradske vlasti rade", kaže Vladimir Radojičić iz Inicijative Ne davimo Beograd.

Podaci organizacije Transparentnost Srbija pokazuju da Beograd zaostaje kada je u pitanju transparentnost i u poređenju sa gradovima u Srbiji. Od ukupno 145 lokalnih samouprava, srpska prestonica se nalazi na tek 118 mestu.

POVEZANE VESTI

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gradjanin

Zaostaje u svemu!

Ap0qalypto

Veske, reaguj hahahaha

Javeca

Beograd i Stokholm! Pa to je odlicno!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Razgovori o Tešiću sa SAD na diplomatskom nivou - očigledno postoji neki problem 19:49 h

19:49 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Da li Srbija ima razloga da slavi Međunarodni dan ljudskih prava 19:48 h

19:48 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

TE Kostolac emitovala više sumpor dioksida nego što je dozvoljeno za ceo region 19:47 h

19:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ni ove godine nije saopšteno koliko će koštati doček u Novom Sadu 19:43 h

19:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić u čestitki Handkeu: Sada, uz Andrića, slavimo još jednog Nobelovca 19:40 h

19:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Varheji: Otvaranje poglavlja znak da zemlje EU žele nastavak proširivanja 19:31 h

19:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Filipović: Kurir nema kredibilitet da rasuđuje o profesionalnosti drugih medija 19:28 h

19:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bugarska novinarka: Saopštenje Agencije slično pismu koje sam dobila od GIM-a 19:20 h

19:20 h  |  Vesti

loader