UDS: UNS nije kompetentan da iznosi tvrdnje u vezi sa zahtevima Maje Pavlović

UDS: UNS nije kompetentan da iznosi tvrdnje u vezi sa zahtevima Maje Pavlović

UDS: UNS nije kompetentan da iznosi tvrdnje u vezi sa zahtevima Maje Pavlović Izvor: N1

Unija diskografa Srbije (UDS) istakla je, kao odgovor na podršku Udruženja novinara Srbije (UNS) zahtevima Maje Pavlović, da su navodi tog novinarskog udruženja netačni i paušalni, kao i da UNS nije reprezentativno udruženje emitera kompetentno da iznosi tvrdnje o visini minimalne naknade za emitovanje autorskih dela, interpretacija i fonograma.

Kako se navodi u saopštenju, visina i način obračuna minimalne naknade utvrđeni su sporazumom o tarifi koji je zaključen 2014. godine između ANEM-a, kao reprezentativnog udruženja korisnika (emitera), s jedne strane i OFPS-a i UDS-a, s druge strane, odnosno protokolom između Sokoja i ANEM-a.

"Za emitere koji imaju lokalnu ili regionalnu pokrivenost minimalna naknada po tarifi je izuzetno niska i utvrđuje se kad emiter nema ostvaren prihod ili je prihod ostvaren i prijavljen organizacijama minimalan", navodi se u saopštenju.

UDS je istakao da je u svim državama u regionu i Evropi predviđeno plaćanje minimalne naknade ukoliko emiteri ne ostvaruju prihode kao i da su najniže u poređenju sa tarifama iz zemalja u regionu, "štaviše, minimalna naknada je toliko niska da u velikom broju slučajeva poštarina za slanje računa bude veća od iznosa računa".

"Nesporazume u vezi sa minimalnom naknadom treba međusobno da reše udruženja ANEM, OFPS, PI i Sokoj. Iz ovih razloga, UDS još jednom poziva Verana Matića da, u vezi sa slučajem štrajka glađu Maje Pavlović i analizom obaveze plaćanja minimalne naknade, na zajednički sastanak pozove Maju Pavlović, predstavnike Sokoj-a, OFPS-a i PI-a, u cilju prevazilaženja nesporazuma Kanala 9 sa tim organizacijama oko plaćanja naknade, utvrđivanja svih činjenica i dogovora oko sklapanja sporazuma između organizacija i Kanala 9", dodao je UDS.

Oni su ocenili da Maja Pavlović štrajkom glađu pokušava da izbegne svoje zakonske obaveze plaćanja naknade za "iskorišćavanje nečije intelektualne svojine".

"Dugovanja Kanala 9 prema organizacijama za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava datiraju još od 2014. i 2015. godine, te su sada došle na naplatu pravnosnažne i izvršne presude kojim je potvrđeno da Kanal 9 ima zakonsku obavezu da plati naknadu utvrđenu tarifom. Maja Pavlović štrajkom glađu pokušava da izbegne svoje zakonske obaveze plaćanja naknade za iskorišćavanje nečije intelektualne svojine", istakli su oni.

UDS je naveo da su netačne informacije da Ustavni sud nije doneo ocenu o ustavnosti i zakonitosti Sporazuma o jedinstvenoj tarifi naknada za emitovanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija koji je tom sudu podneo Kanal 9 i dodao da su dva puta odbacili tu incijativu.

"Unija diskografa Srbije će pozvati međunarodna udruženja CISAC, čiji je član Sokoj kao organizacija koja ostvaruje prava autora, IFPI čiji je član OFPS koji ostvaruje prava proizvođača fonograma, kao i SCAPR čiji je član PI koji ostvaruje prava interpretatora, da podrže Sokoj, OFPS i PI u zaštiti interesa nosilaca prava od hajke, zloupotrebe i politizacije slučaja 'štrajka glađu' Maje Pavlović koju vrše pojedini mediji i udruženja novinara", naveli su oni.

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Del Boy

Postovani, Prvo nam objasnite da li i kako isplaćujete autore i/ili izvođače i/ili proizvođeče fonograma ćija kao prava čuvate od kako Vi kažete neopravdanog "iskorišćavanje nečije intelektualne svojine"! Recimo onomad kada je Bob Dylan dobio Nobelovu nagradu (2016) nije bilo radio ili TV stanice koja nije emitovala bar jednu bjegovu pesmu. Koliko ste recimo i naravno kako uplatili Dylan-u?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

UŽIVO: Nove mere za strance iz nekih zemalja, u Crnu Goru verovatno s testom 14.08.2020.

14.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Skupština Kosova završila prolećno zasedanje usvajanjem zakona o pandemiji 14.08.2020.

14.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Iguman Sava Janjić: Odnos prema Srbima i SPC na Kosovu se ne menja 14.08.2020.

14.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

RTS: Pucnjava u Jajincima, napadač uhapšen 14.08.2020.

14.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest podrške pretučenom aktivisti u Novom Sadu: Stop nasilju, za sve ljude 14.08.2020.

14.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pripadnici Kfora zajednički patrolirali sa kosovskom policijom u Kamenici 14.08.2020.

14.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uhapšen direktor Zavoda za smeštaj odraslih "Male pčelice" u Kragujevcu 14.08.2020.

14.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novi pokušaj Grenela da dovede Vučića i Hotija u Belu kuću, na stolu ekonomija 14.08.2020.

14.08.2020.  |  Vesti

loader