Ministarstvo o Centru za matične ćelije: Raskinut ugovor jer je izvođač kasnio

Ministarstvo o Centru za matične ćelije: Raskinut ugovor jer je izvođač kasnio

Ministarstvo o Centru za matične ćelije: Raskinut ugovor jer je izvođač kasnio Izvor: N1

Na sva zvona najavljivana izgradnja objekta "Centri izvrsnosti Univerziteta u Кragujevcu", s bankom matičnih ćelija, trebalo je da bude završena 2017. Iz Ministarstva prosvete kažu da su ugovor sa izvođačem raskinuli 7. avgusta zbog kašnjenja i da će uraditi sve da se objekat izgradi do kraja 2020. kad ističe period raspoloživosti sredstava EIB.

Naime, posao izgradnje dobila je firma "Banković", a nakon tri propuštene građevinske sezone, s njom je raskinut ugovor, samo godinu pre krajnjeg roka za završetak. Umesto izgrađenog objekta još 2017, to mesto izgleda kao napušteno gradilište. A Evropska investiciona banka (EIB) predvidela je da posao mora da bude završen do 31.12.2020, odnosno tada se, kako potvrđuju iz Ministarstva, završava period raspoloživosti sredstava.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u odgovoru N1, kaže da je sa izvođačem radova raskinut ugovor zbog neblagovremenog izvršavanja ugovorenih obaveza.

"Izgradnja objekta se nije odvijala u skladu sa usvojenim dinamičkim planom, zbog čega je investitor zahtevao od izvođača da intenzivira radove na izgradnji i blagovremeno ispunjava ugovorene obaveze. Međutim, izvođač radova nije preduzeo odgovarajuće mere i aktivnosti kojima bi se izgradnja objekta nastavila u skladu sa prihvatljivom dinamikom, ni nakon ostavljenog dodatnog roka od strane investitora. Procenat završetka objekta je 31,78%", navode iz Ministarstva. Ugovor je, kako dodaju, raskinut 7. avgusta ove godine.

Na pitanje N1 da li je vreme pokazalo da je izbor izvođača bio pogrešan, iz Ministarstva kažu da je izvođač izabran 2015. godine nakon sprovedenog međunarodnog otvorenog postupka nabavke, na koji je saglasnost dala Evropska investiciona banka.

Kažu da je izvođač radova u postupku nabavke prikazao da poseduje i zadovoljava sve kvalifikacione uslove, kao i da je dao najpovoljniju ponudu. Međutim, kako dodaju, tokom realizacije ugovornih obaveza uočene su znatne promene kod izvođača radova -  smanjeni tehnički i personalni kapaciteti na gradilištu, kašnjenje u izvođenju planiranih radova, do potpune obustave rada.

Zajednički interes Vlade Republike Srbije i Evropske investicione banke je da se Projekat "Istraživanje i razvoj u javnom sektoru", u okviru kog se realizuje izgradnja objekta "Centri izvrsnosti", završi u navedenom roku, uveravaju iz Ministarstva prosvete.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja angažovaće maksimalno svoje kapacitete kako bi se ovaj podprojekat priveo nameni, dodaje se u odgovoru.

Podsećaju i da je uloga Jedinice za upravljanje projektima (JUP) da pomno prati i kontroliše realizaciju svih aktivnosti u okviru projekta "Istraživanje i razvoj u javnom sektoru", kao i da signalizira ako dođe do propusta.

POVEZANE VESTI

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miroslav

Znaci tek dve godine nakon sto je probijen rok, raskinut je ugovor?Ima li ista da ce biti uradjeno bez afere u ovoj zemlji

Gradjanin

Jbg, kasno sad! Doktor je otisao, tamo gde se ceni, njegov rad!

Marko

Nista niste preduzeli da se radovi nastave. Odgovornost ministarstva i vlade!!! Kakav ste ugovor potpisali sa izvodjacem tako ste i posao zavrsili. Nestrucnost ili opstrukcija!?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Ivanović: Orlić izjavio da ne radi na VMŠ, a prvi na akreditaciji master studija 20:54 h

20:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vikiliks: Priznanje Maldiva obezbedile SAD, za povlačenje lobirao Srđa Popović 20:34 h

20:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šapić: Zamolio sam omladinu da pišu komentare, možemo da ih zovemo botovi... 20:23 h

20:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pametni video nadzor - svi mogu biti praćeni u svako vreme, rizici su ogromni 20:03 h

20:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tone i tone uginule ribe u Velikom bačkom kanalu, a ko je odgovoran za pomor... 19:43 h

19:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šapić "igra na rezultat" i razgovarao bi sa svima, iz SZS kažu - pomaže režimu 19:25 h

19:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Član Lokalnog fronta, posle kampanje tabloida, i saslušan zbog tvita 19:24 h

19:24 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mladić ubijen u naselju Beverli Hils u Nišu 18:41 h

18:41 h  |  Vesti

loader