Skupocene violine na podu aviona, učenici morali da plate i dodatnu taksu

Skupocene violine na podu aviona, učenici morali da plate i dodatnu taksu

Izvor: N1

Na koji način se muzički istumenti mogu prevoziti u avionu? Pred let za Rim nekoliko učenica beogradske srednje muzičke škole i njihova profesorka, kako tvrde, imale su neprijatnu situaciju na niškom aerodromu.

Naime, njima je, kako kažu, bilo rečeno da u avion Air Serbia jedino mogu da uđu ako kutije sa instrumentima stave u predat prtljag i da same violine ponesu sa sobom za šta je bilo neophodno da plate dodatnu taksu od 7.500.

Nije u pitanju koncert u vazduhu, već metoda prevoženja instrumenata sa kojom su se susrele pojedine srednjoškolke muzičke škole. Naime, one su svoje violine prevezle u Italiju na master klas tako što su ih tokom puta pridržavale nogama na podu aviona. U suprotnom im nije bilo dozvoljeno da ih u kutijama unesu u kabinu, tvrdi majka jedne od učenica.

"Nije im dozvoljeno da uđu u avion ukoliko ne plate taksu ili kartu za insrtumente. Prvo je rečeno 35.000, onda je rečeno da moraju da plate kao sedište u avionu za kutiju sa istrumentom i da ako neće da plate ne mogu da uđu u avion, znači praktično, neću da kažem ucena", kaže majka jedne od učenica Mirjana Karanović.

Sagovornica N1 kaže i da su nadležni iz avio-kompanije učenicama rekli da kutije instrumenata ne mogu da budu smeštene u ručni prtljag, jer za to prelaze propisane dimenzije. Roditelji, pak, tvrde, da kutije zadovoljavaju odgovarajuće međunarodne standarde i da im nije jasno zbog čega je traženo da se za svaku violinu plati dodatna taksa od 7.500 dinara, a da se pritom instrumenti nebezbedno unesu u avion.

"Ovo se prvi put dešava da im neko uopšte naplaćuje bilo kakvu taksu ili bilo kakav iznos za unos istumenata u kutijama u avion. Njima nije prva godina da idu na relaciji Beograd-Rim, one su putovale unazad nekoliko godina, niko im u Beogradu nije tražio da plate bilo kakvu nadokandu za to što ulaze sa istrumentima u avion", dodaje Mirjana Karanović.

Na pitanje N1 zbog čega je učenicama i po kom pravilu naplaćena taksa za prevoz instrumenata, iz kompanije Air Serbia i niškog aerodroma Konstantin Veliki nisu odgovorili. Pravilnik dostupan na sajtu srpske avio-kompanije muzičke instrumente tretira kao specijalan prtljag. Predviđeno je da se instrumenti mogu nositi kao ručni ili kao predati prtljag, kao i da se može kupiti karta za posebno sedište za muzički instrument. Neophodno je instrumente spakovati u zaštitnu foliju, kako bi tokom transporta bili zaštićeni.

Iz propisa za ručni prtljag međutim, nije jasno po kom kriterijumu je za svaku od violina naplaćena taksa od 7.500 dinara. I zbog čega nije dozvoljeno da se instrumenti vredni i do nekoliko desetina hiljada evra, prevoze u sigurnosnim kutijama.

POVEZANE VESTI

Komentari (54)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Saki

Sramota!!! Tužite ih roditelji!

N

Niko ne pominje ugrožavanje bezbednosti ove dece. U slučaju problema na letu i turbulencija moglo je doći ne samo do štete na instrumentima već bi verovatno i deca, u nastojanju da zaštite i sačuvaju svoje violine, dovela sebe u opasnost. Mislim da je tužba neophodna!

John

A ukoliko mogu da dokažu da su sa Surčina putovale sa violinama u ručnom prtljagu, a ne na podu (bilo one bilo da je putovao neko drugi), pridodati i tužbu za diskriminaciju. I dobija se "na keca" - ista kompanija, ista situacija, a drugačije postupanje "nadležnih" - školski primer diskriminacije,

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Baljak: Ako su okrugli stolovi na FPN izazvali reakciju EU, onda su imali smisla 09:23 h

09:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uhapšen osumnjičeni za ubistvo u Inđiji 09:07 h

09:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Lutovac: Učestvovanje u eventualnom dijalogu sa EU ne odlaže kampanju za bojkot 08:20 h

08:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Osnivačici Žena u crnom Staši Zajović nagrada Navare za mir 07:32 h

07:32 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ljimaj: Treba nastaviti dijalog, jer Kosovo dijalogom nikada nije izgubilo 18.09.2019.

18.09.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Palmer: Sledeća vlada Kosova mora da bude spremna da suspenduje carine 18.09.2019.

18.09.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dete u vrtiću popilo asepsol umesto vode 18.09.2019.

18.09.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Studenti: Radikalizovaćemo blokadu, ako zahtevi ne budu ispunjeni za sedam dana 18.09.2019.

18.09.2019.  |  Vesti

loader