Nedeljkov: Uloga REM-a veoma značajna, za početak popuniti tri upražnjena mesta

Nedeljkov: Uloga REM-a veoma značajna, za početak popuniti tri upražnjena mesta

Programski direktor organizacije CRTA Raša Nedeljkov izjavio je za N1 da je uloga Regulatornog tela za elektronske medije (REM) u izbornom procesu veoma značajna, i da bi učesnici dijaloga o izbornim uslovima za početak trebalo da postignu konsenzus o popunjavanju tri upražnjena mesta u Savetu REM-a.

Danas je održan još jedan okrugli sto vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka. Centralna tema bili su mediji.

Pojedine stranke iz Saveza za Srbiju napustile su sastanak jer su, kako kažu, vlasti banalizovale diskusiju. Predsedavajući SzS izjavio je, posle razgovora, da vlast ima rok do 15. septembra da izabere novi sastav Saveta REM-a ili će ta opoziciona grupacija bojkotavati izbore.

Predstavnici vladajuće koalicije, s druge strane, poručuju da nemaju ništa protiv popunjavanja upražnjenih mesta u Savetu REM-a, ali da smena svih članova Saveta i izbor novih, ne može da se obavlja "hajdučki", već po zakonu.

Raša Nedeljkov iz organizacije CRTA, koji je bio učesnik današnjeg dijaloga, istakao je u Danu uživo TV N1 da je uloga REM-a u izbornom procesu veoma značajna, jer bi to telo trebalo da štiti javni interes u radu elektronskih medija.

"Oni su ta brana koja treba da bude stub razvoja demokratije. Ukoliko ne rade tu funkciju, mediji rade ono što im je volja i šta im je ekonomski interes", kazao je Nedeljkov uz konstataciju da je siguran da bi bilo osnova za smenu članova Saveta REM-a, ukoliko bi se ocenjivao njihov rad.

"Kad se REM proglasio nenadležnim da obavesti javnost na koji način izveštavaju mediji u kampanji, tog trenutka su se članovi Saveta REM-a stavili u političku funkciju", upozorio je Nedeljkov.

Dodao je, međutim, da bi za početak bilo dobro da akteri dijaloga postignu konsenzus o izboru nedostajućih stavova REM-a, a zatim da se krene sa implementacijom drugih preporuka koje bi omogućile REM-u da radi svoj posao.

Nedeljkov je istakao i da sam sastav Saveta REM-a nije od presudnog značaja, koliko je važan način na koji rade svoj posao. Stoga CRTA traži da stručna služba uvek izmeri da li je neko prekršio zakon ili ne, a da Savet REM-a na osnovu toga donosi odluke.

Komentarišući insistiranje vladajuće koalicije na poštivanju zakona, Nedeljkov je ukazao da se ovde zakon nekada selektivno primenjuje.

"Ne možemo se pozivati na zakon samo kad nama odgovara. Kako je moguće da svi članovi Saveta od 2017. nisu izabrani? (...) Jedan od ovlašćenih predlagača su organizacije civilnog društva koje su izglasale predlog za dva kandidata. Skupštinski odbor je u obavezi da te predloge izlgasa i prosledi plenumu, ali Narodna skupština je odbila da glasa o kandidatima zato što im se nisu dopadali, bez obzira što su bili nominovani po zakonskoj proceduri. Trenutno se o tome vodi upravni spor. Kandidat civilnog društva bio je Milan Antonijević, danas izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo", podsetio je Nedeljkov.

Upozorio je i da su sve nezavisne institucije u Srbiji, od svog nastanka, pod ogromnim pritiskom izvršne vlasti, jer je reč o institucijama koje ograničavaju moć političara.

Nedeljkov je ocenio i da današnji razgovor na FPN-u nije bio dijalog, već plejada razmišljanja, razmatranja i monologa različitih aktera.

"Ovakva slika nije dobra. Dijalog nema alternativu. Moraće da postoji kad tad, ali ove stvari koje i CRTA i druge organizacije ponavljaju iz izbormog ciklusa u izborni ciklus, će jednom morati da se reše", uveren je on.

stojan marković nuns Izvor: N1

Gost Dana uživo bio je i Stojan Marković iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) koji je takođe bio učesnik današnjeg okruglog stola na FPN.

Podsetio je da je NUNS i ranije upozoravao da je REM "rak rana" srpske medijske scene i da su propušteni svi zakonski rokovi da se ti problemi reše.

"Goran Vesić ne kaže da REM ne funkcioniše u punom sastavu. Ova skupštinska većina propustila je da imenuje ljude da bi mogao da radi u punom kapacitetu (...) Vlas je pokazala volju da se dopuni Savet REM-a, a opozicija traži da se smene svi. Kako da date ljudima koji odbijaju da rade posao za koji su izabrani? Ne možete ostaviti većinu neradnika sa troje ljudi koji bi radili, ali bi ostajali uvek u manjini", kazao je Marković.

Utisak mu je da su na današnjem sastanku svi ostali ukopani u nekim svojim idejama, zahtevima i kontrazahtevima, a zabrinulo ga je, kako je rekao, to što niko nije govorio o realnim problemima medija koje su predstavnici medijskih udruženja i organizacija civilnog društva izneli u uvodnom delu.

"Jedino se govorilo o zabrinutosti o odnosu medija prema njima (političarima) i kako će zauzeti što bolju poziciju u medijima. Stanje ih ne zanima, naročito ne lokalni mediji", konstatovao je predstavnik NUNS-a.

POVEZANE VESTI

Komentari (12)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

DEDA NS

I šta će se promeniti NIŠTA. Sve dok nas zastupaju sve te nazovi političke stranke. Nama pomoći nema to je činjenica i zato ko može pod hitno iz SRBIJE za nas starije je kasno

Takozvani Vlaja

REM nema svrhu postojanja. Ako neki medij prekrši zakon, tu je tužilaštvo da reaguje. Ali ako je jedan čovek vlasnik 30-ak kanala s nacionalnom frekvencijom, a pri tom programski i finansijski podržava aktuelnu vlast, ako je tužilaštvo pod neformalnom kontrolom izvršne vlasti i ako na konkursima za državne subvencije najveća sredstva dobijaju tabloidi koji na taj način mogu da budu najjeftiniji, "dijalog" je samo još jedan cirkus na srpskoj političkoj sceni. Teško ostvariv uspešan i sveobuhvatan bojkot bio bi u ovom trenutku najrazumniji potez. Ali vrlo teško ostvariv s obzirom da će čak i neistomišljenici vlasti izaći na glasanje jer su ucenjeni radnim mestom ili perspektivom dobijanja radnog mesta. "Niko ne može da zabrani građanima da ostvaruju svoje biračko pravo", to je tačno, ali svako ima pravo da utiče na politički stav građana na zakonite dostupne načine. Ne samo na društvenim mrežama čija je dostupnost ograničena generacijski i socijalno, već i jednostavnijim a oprobanim sredstvima: distribucijom letaka, na primer, korišćenjem bilborda (imao bi u opoziciji ko to da plati), podizanjem svesti u privatnoj komunikaciji. Smena ove, do sad najgore, vlasti ne može biti samo događaj (kao 5. oktobar), već aktivan proces koji zahteva vreme, posvećenost i političku inteligenciju.

Micha

Da li stvarno neko veruje da će izbor članova rema bilo šta promeniti. SNS je za 9 godina ( Vozdovac 2010) na vlasti izmestio svo odlučivanje izvan institucija . Politički komesari uredjuju medije , izdaju dozvole , odlučuju o lečenju, upisuju u školu . Jedino rešenje je bojkot .

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Vulinu zlatna spomenica Komesarijata za izbeglice 16:28 h

16:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vozač GSP pretučen na Novom Beogradu 16:10 h

16:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zelenović: Vučić se ruga građanima izjavom da je popustljiv čovek 15:00 h

15:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić: Obradović nije uzbunjivač, nije poštovao zakonske procedure 14:39 h

14:39 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Živković: Za izborne uslove se treba boriti do raspisivanja izbora 13:57 h

13:57 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Putnički voz naleteo na automobil, vozač lakše povređen 13:38 h

13:38 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Cvijetin Milivojević i Raša Nedeljkov gosti Novog dana 13:25 h

13:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Popustljiv sam čovek, vlast opoziciji dala i više nego što je traženo 13:21 h

13:21 h  |  Vesti

loader