Ispravljanje krive Morave zbog novog autoputa, inženjer upozorava na posledice

Ispravljanje krive Morave zbog novog autoputa, inženjer upozorava na posledice

Izvor: N1

Moravski koridor dužine od 110 kilometara bi trebalo da poveže sva veća naseljena mesta od Ćićevca do Čačka. Najava da ovog leta može početi gradnja autoputa Pojate - Preljina nameće pitanje kuda će proći trasa budućeg koridora, a zanimljivo je da gradnja podrazumeva i promenu toka Zapadne Morave u blizini Kraljeva na četiri lokacije.

U zgradi gradske uprave u Kraljevu na javni uvid izložen je prostorni plan budućeg autoputa Pojate - Preljina. A najinteresantniji deo ovog nacrta jeste izmena toka Zapadne Morave, duž koje će autoput i prolaziti. Na potezu u dužini od oko desetak kilometara u blizini Kraljeva, gde Morava meandrira, predviđeno je da se ona "ispravlja".

"U tom potezu od mesta Oplanići do Sirče, gde se ispravljaju ti meandri, ne verujem da će se javiti neka bitnija odstupanja i promene Morave", rekao je za N1 Aleksandar Nestorović, direktor Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljevo.

Međutim, da će određenih promena biti, kaže za N1 građevinski inženjer Vasko Nikolov iz Kraljeva. Prema njegovim rečima, sigurno će se povećati brzina i protok reke.

"To sa sobom nosi određene probleme vezane za postojeće objekte, odnosno mostove na Moravi. U kojoj meri će oni biti ugroženi povećanjem brzine toka reke. Povećanjem protoka, sigurno će doći do produbljivanja korita i u postojećem delu Morave", rekao je Nikolov.

On kaže da će se menjanjem toka Zapadne Morave, smanjiti biološki sloj reke, i to će uticati na biljni i životinjski svet u reci.

"Bilo je potrebno uraditi hidrostatičku studiju procene uticaja. Ne znam da li je urađena", kaže Nikolov. 

"To mi nije poznato, tako da ne znam oko toga ništa", kaže i direktor Aleksandar Nestorović.

Iz ministarstva saobraćaja su saopštili da će saobraćajnica imati i zaštitnu funkciju od poplava, i radovi će biti na takozvanoj obaloutvrdi. Završetak se očekuje za dve i po godine, a za njegovu realizaciju planirano je kreditno zaduženje "kod stranih investicionih korporacija i fondova" na iznos od 800 miliona evra.

POVEZANE VESTI

Komentari (181)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sirča Kraljevo

Ako se ispravi korito Zapadne Morave kod Sirče, preciznije kod Magnohroma, nisam siguran da, ako se ponovi 03.06.2019. , neće biti i ljudskih žrtava. Gde će otići voda od bujičnih poplava koja se sa brda slije preko sela i dospe do novoutvrđene obale ispravljenog korita Zapadne Morave?

Sredoje

Tako su se nosili mišlju da "preseku" najveću "omega" krivinu Velike Morave kod Ćuprije krajem 50-tih prošlog veka, jer su poplave plavile grad... Srećom bilo je pametnih ljudi, pa je rešenje nadjeno izgradnjom brana koje i danas štite grad! Još tada se zaključilo da bi ispravljanjem, reka, tj. rečni tok, dobio na brzini koju ne bi bilo moguće ni izračunati, a ni sprečiti da napravi nepredvidive posledice u daljem toku...

Zaklina.

Dosta je ona krivudanjem lagala serbski narod😂

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Pomoć za malu Lanu: Humanost daje rezultate, ali vremena nema na pretek 19:43 h

19:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Slučaj vojnika - kažnjen "iako je radio časnu stvar", ali propisi su propisi 19:23 h

19:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nasim Haradinaj traži da bude pušten, ne priznaje sud u Hagu 19:12 h

19:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jovanović: Nadam se da neće postati praksa da i opozicija ima svoju Udbu 19:04 h

19:04 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Grbović: PSG će biti sledeći domaćin sastanka opozicije, tema - izborni uslovi 18:10 h

18:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Profesor Kostić: Zakon o utvrđivanju porekla imovine loše rešenje 17:24 h

17:24 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ambasador Austrije: Uzajamna solidarnost dve zemlje u vreme pandemije 17:01 h

17:01 h  |  Vesti

loader