Stručnjaci o odlaganju suđenja Jeličiću i Simonoviću: Očigledna opstrukcija

Stručnjaci o odlaganju suđenja Jeličiću i Simonoviću: Očigledna opstrukcija

Izvor: N1

Suđenje Milutinu Jeličiću Jutki, bivšem predsedniku opštine Brus, zbog polnog uznemiravanja Marije Lukić, koje se sada održava u Osnovnom sudu u Kruševcu, odloženo je. Odlaganje je treće do sada. Stručnjaci i profesori prava za N1 kažu da se radi o očiglednim opstrukcijama sudskih postupaka. Pitanje je samo, zbog čega sudovi to tolerišu.

Od pet ročišta u slučaju protiv Milutina Jeličića Jutke, do sada su održana samo dva. Ostala tri odložena su, jer u sudnicu nisu došli njegovi advokati. Punomoćnik oštećene, advokat Borivoje Borović, podseća na odredbe zakona da svaka stranka u postupku ima pravo na suđenje u razumnom roku.

"Ovo je, ipak, suđenje u nerazumnom roku, bez obzira na ova opravdanja formalna koji ima sudija da ide na godišnji odmor i sami branioci. A sa druge strane, ako je javnost toliko uznemirena, onda nećemo dozvoliti da kao u slučaju predsednika opštine Grocka Simonovića, da ne dolaze branioci, to je uvek pojava koja predstavlja ruganje pravosuđu Srbije", kazao je advokat Borović.

Postupak koji Borović pominje protiv nekadašnjeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića, optuženog da je naložio paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića, praktično nije odmaklo dalje od početka.

- Početkom aprila početak sudjenje je odloženo sa obrazloženjem da Simonoviću i njegovom braniocu nije uručen poziv ni optužnica.

- Na sledećem ročištu krajem maja, jedino je pročitana optužnica a uvodnih reči nije bilo, jer je advokatica Zora Dobričanin rekla da žuri na drugo suđenje.

- Sledeće ročište krajem jula je odloženo, jer se u sudnici nisu pojavili advokati Dragoljuba Simonovića i Igora Novakovića, kao ni optuženi Aleksandar Marinković. Advokati su zbog toga kažnjeni sa po 80.000 dinara.

Iako nije došao na suđenje sa obrazloženjem da je na odmoru, advokat Viktor Gostiljac tog dana učestvovao je na konferenciji povodom godišnjice ubistva Miše Ognjanovića.

"Ništa od onoga o čemu sam obavestio sud nije netačno. Ja jesam na odmoru. Čak je i Advokatska komora Srbije o ovoj konferenciji obavestila zvaničnim putem sud o neophodnosti...Jer smatramo ovo pitanje opštijim i važnijim od jednog sudskog postupka", kazao je Gostiljac 26. jula ove godine.

Na pitanje da li mu je konferencija za novinare važnija od jednog sudskog postupka, Gostiljac je odgovorio: "Ovo je stvar koja se tiče cele advokature".

Profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić, međutim, ocenjuje da se u oba ova slučaja radi o opstrukciji postupka i da sud ima mehanizme kojima bi to mogao sprečiti - od kažnjavanja, održavanja ročišta bez advokata, ili postavljanja branioca po službenoj dužnosti.

"A zašto nisu iskorišćeni, pa iz istih onih razloga zbog kojih je zastareo postupak u aferi 'Indeks' - to je zato što mi nemamo nezavisno pravosuđe. Pravosuđe se ponaša prema povlašćenima na jedan način, a prema onim optuženim koji nisu povlašćeni, na sasvim drugi način. Ta povlašćenost dolazi od toga što mi imamo samodržačku državu - ko se divi samodršcu, taj će biti povlašćen. Radi se u oba slučaja o onima koji su članovi i to vrlo visoko pozicionirani vladajuće političke partije", kaže Rakić Vodinelić.

I u Komitetu pravnika za ljudska prava ocenjuju da se radi o opstrukciji sudskih postupaka i navode da je ključno pitanje šta se ovakvim odlaganjem procesa dobija.

"Vi vidite da žrtve ovih krivičnih dela i svedoci nisu zaštićeni i da će se kroz ovu kupovinu vremena omogućiti dodatni uticaj na njihove iskaze. Sa druge strane, čak i da nema ovog uticaja, ono što se dobija jeste da će iskazi vremenom bledeti i odbrana će svakako imati mnogo više argumenata da njihove iskaze pobija i kasnije dobije oslobađajuću presudu", kaže Katarina Golubović iz Komiteta za ljudska prava.

Naredno ročište u slučaju Simonovića zakazano je za 20-ti, a protiv Jeličića za 23. septembar.

Komentari (18)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ivan78

Botovima koji podrzavaju Jutku zelim da im se cerke,sestre,zene zaposle kod njega.Da vam i ja pozelim nesto lepo.Aj uzdravlje

belka

Svako ko je zaposlen kod njega slobodno će reći kakav je on čovek i slobodno se mogu ispitati svi građani Brusa jer oni najbolje poznaju gospodina Jeličića, a i dotičnu osobu Mariju koja postade heroina... .. žalosno je samo što se sudi čoveku van suda i što ga osudiše raznorazni mediji pre sudske presude i dokaznih materijala,,, zemljo Srbijo...

ivan78bg

Lako bi se pohapsili odgovorni za korupciju u sudstvu kad bi nekad dosli na vlast koliko toliko posteni ljudi.Zna se ko su sudije bile u zastarelim slucajevima.Ispitati ih detaljno i njihove kontakte sa ljudima iz tada vladajucih struktura.Razresiti ih ibaciti u aps.I da doneti zakon o poreklu imovine napokon i ispitati SVE koji su bili u vlasti i koji su bili na visljim polozajima u javnim i drzavnim preduzecima.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Tepić o aferi sa oružjem: Tužilaštvo moglo zatvorenih očiju da podigne optužnicu 10:36 h

10:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uhapšen muškarac, sumnja se da je snimao odnos sa sedmogodišnjom devojčicom 10:34 h

10:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu o doktoratu Siniše Malog 10:12 h

10:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Crvena linija o (ne)dozvoljenim pitanjima političarima i položaju novinara 09:58 h

09:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Intenzivna potraga za ubicom muškarca u Nišu, ubijeni od ranije poznat policiji 09:25 h

09:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Voštinić: Vlast plasira lažne afere kako bi se zamaskirale one glavne 09:19 h

09:19 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ružić: Nema potrebe za politizacijom teme zakonskih izmena o referendumu 09:06 h

09:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bakić: Osniva se levičarska partija, bliži sam izlasku na izbore u ovom trenutku 08:41 h

08:41 h  |  Vesti

loader