Nenadić : Ima dovoljno vremena za promene izbornih uslova, ako postoji volja

Nenadić : Ima dovoljno vremena za promene izbornih uslova, ako postoji volja

Ako je vlast spremna da nešto menja, trebalo bi da promeni zakone, svi drugi razgovori o tome da se zahtevi o izbornim uslovima prihvataju ili ne prihvataju su neozbiljni, dok se ne bude načisto da li postoji spremnost da se zakoni menjaju odnosno dopunjuju, ocenio je Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Tema poslednjeg sastanka okruglog stola o izbornim uslovima, koje organizuju Fakultet političkih nauka i Fondacija za otvoreno društvo. bilo je, između ostalog, finansiranje kampanje i tzv. funkcionerska kampanja, na kojem je kao izlagač učestvovao i Nenadić.

Ako govorimo o izbornim uslovima, treba da govorimo o propisima i njihovoj primeni, kazao je on.

  "Ako je vlast spremna da nešto menja, trebalo bi da promeni zakone, a to se čini kroz dva puta: ili da resorna ministarstva formiraju radne grupe, uključe stručnu javnost i zainteresovane strane, iznesu te nacrte na javnu raspravu, pa oni prođu dalju procedutru i budu usvojeni se u par narednih meseci - ako postoji želja da se to uradi pre izbora. Drugi put, možda kraći, jeste da same stranke pronađu modalitet i izađu sa zajedničkim predlogom preko određenog broja narodnih poslanika. Ali svi drugi razgovori o tome da neko nešto prihvata ili ne prihvata su neozbiljni, dok ne bude načisto da li postoji spremnost da se zakoni menjaju, dopunjuju", objašnjava Nenadić.

Ako spremnost postoji, treba najaviti jednu od ove dve opcije, istakao je.

Kako je ocenio, ima vremena za popravku uslova za izbore.

"Da se pripremi nacrt izmena zakona, da prođe javna raprava od najmanje 20 dana, i da se prođe skupštinska procedura. Da se zakoni pripreme tako da bude sve okončano do nove godine. Ali ako je potrebno vršiti još neke radnje, to verovatno ne bi bilo moguće", dodao je.

Postoji opšte mesto da ne treba menjati izborna pravila u izbornoj godini, kaže on i dodaje da se to ipak odnosi na ono što je srž samih izbora, poput pitanja izbornog sistema, ali pitanja o kojima se govorilo na FPN su nešto što već postoji u pravnom sistemu Srbije, ali se u praksi pokazalo da ta pravila nisu dovoljno striktna.

Govoreći o konstruktivnsti razgovora vlasti i opozicije, Nenadić je rekao da razgovori na FPN nisu pregovori već dijalog.

"Učesnici su komentarisali ono što su NGO predlagale... za sada je nedostajalo to što nije bilo konkretizovanog plana kako to misle da predoče dalje u promene", rekao je.

Stav da ima dovoljno vremena da se stvari promene nije posledica optimizma, kaže Nenadić, već činjenica.

"To nije nikakav optimizam, ima dovoljno vremena ako postoji volja. Da bi se to realizovalo trebalo bi imati i češće sastanke, a pogotovo bi moralo da se konkretizuje na strani vlasti volja da se izmene propisi i da se krene putem kojim se dalje ide kad se menjaju propisi", kaže.

On je upozorio da bez toga dijalog može biti koristan, ali da je jako malo vremena da se nešto izmeni tokom ove godine.


POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Guta

Ni vremena, ni volje.

Robespierre

Meni se čini da mnogi ovde pokušavaju samo da mute vodu. Sedam godina vlast radi na sistematskom silovanju istine na srpskim medijima i eliminaciji bilo kakvog zdravog razmišljanja. I sad će se sve to promeniti za 6 meseci? I vrapci znaju da se zakoni ne primenjuju na SNS. Da tužioci ne rade svoj posao. Da se nekakva pravila možda i mogu doneti ali da se primenjuje samo ono što odgovara SNS-u. Cela poenta je zamutiti vodu pred izbore da bi se, uz pretnju bojkota, dobio "legitimitet" vlasti za prodaju Kosova.

Gradjanin

Nema od tog posla nista!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Izlečene 6.852 osobe, zatvara se bolnica na Novosadskom sajmu 03.06.2020.

03.06.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Lajčak razgovarao sa Hotijem: Radujem se saradnji na dijalogu pod okriljem EU 03.06.2020.

03.06.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jovanović: Gradnja MHE je Mauthauzen za naše reke, razgovor s premijerkom farsa 03.06.2020.

03.06.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kurti: Neću predati dužnost onome koga sam smenio kao zamenika premijera 03.06.2020.

03.06.2020.  |  Vesti

Izbori 2020

Izbori 2020

Učesnici izbora odgovaraju na pitanja N1 - šta bi menjali u izbornim uslovima? 03.06.2020.

03.06.2020.  |  Izbori 2020

Vesti

Vesti

U sporazumu DSK i Srpske liste nema obaveze formiranja Zajednice srpskih opština 03.06.2020.

03.06.2020.  |  Vesti

loader