Slučaj Haradinaj - sa kojim dokazima pred sud u Hagu?

Slučaj Haradinaj - sa kojim dokazima pred sud u Hagu?

Izvor: N1

Poslednjih dana u javnosti se spekuliše o tome da je Srbija došla do novih dokaza o zločinima Ramuša Haradinaja tokom sukoba na kosovu 1998. i 1999. godine. Međutim, novih dokaza nema, objašnjava Milovan Drecun.

Kaže - radi se o dokumentaciji koja je prikupljena ranijih godina, ali do sada nije bila korišćena u procesima protiv ratnih vođa kosovskih Albanaca. U Fondu za humanitarno pravo očekuju podizanje prvih optužnica, ali upozoravaju da bi dokazi koje je pribavila Srbija ponovo mogli biti odbačeni - kao nezakoniti.

Haradinaj mora pasti, uvereni su zvaničnici u Srbiji. Nekadašnji komandat OVK u rejonu Metohije odgovoran je za najteže zločine, kako po komandnoj odgovornosti, tako i za učešće u konkretnim krvavim događajima tokokm 1998. i 1999. godine, navodi Milovan Drecun.

"Imate međunarodnu dokumentaciju do koje smo došli i koja je skrivena i niko nije hteo da pokrene procese, imamo izjave svedoka, onda one koji su preživeli torturu i onih koji su učestvovali u tome, imamo dokazanu komandnu odgovornost na osnovu dokumentacije koja je pronađena u štabovima OVK. Sasvim dovoljno dokaza da se procesuiraju i za pojedinačne zločine i po komandnoj odgovornosti i tu mora da se ide do vrha, ako se želi pravda“", kaže Drecun.

Drecun objašnjava da posebnu nadu polaže u detaljna svedočenja, ali i dokumentaciju koja je pronađena na teretnu tokom sukoba. U prvi plan ističe izveštaj komande oprerativne zone Dukađin, odnosno Metohija.

"Opisani su detaljno ljudi koji su ubijeni, njih tridesetak, radi se o Albancima, šta su bili, gde su živeli i čime su se bavili. Ovde je i rukom napravljen spisak tih nesrećnika i vidite pored imena i prezimena imate oznaku uniforma, ili civil, ti uniformisani su pripadnici tada naše policije, Albanci, koje su oni smatrali kolaboracionistima i zato su im presudili i ubili ih", kaže Drecun.

Drecun je uveren da su dokazi kvalitetni i ne prihvata mogućnost da budu odbačeni – osim ukoliko neko ponovo bude želeo da zaštiti nekadašnji kosovski ratni vrh.

"A ima još mnogo dokaza, mi smo za operativnu zonu Dukađin, za Ramuša, Dauta i ostale iz OVK linkovali preko 2.100 dokumenata raznih i utvrdili da je tamo bilo najviše zločina, 980 događaja", kaže Drecun.

Kvalitet dokaza i način na koji su prikupljeni može biti problem za novi haški sud. Ivana Žanić iz Fonda za humanitarno pravo podseća da je Haški proces Haradinaju završen neuspešno, jer su se svedoci povlačili iz straha, ali i zbog toga što su dokazi koje je dostavila Srbija smatrani nezakonitim, jer su pribavljeni uz torturu. Podseća i na neuspešan pokušaj Srbije da se pre dve godine domogne Haradinaja, kada je uhapšen u Francuskoj.

"Ja se nadam da su ti dokazi pribavljeni zakonito i da mogu da pomognu pred novim sudom da se utvrdi odgovornost čelnika OVK. Nadam se samo da neće biti ista situacija kao pre tri godine, 2017. kad je sud u Kolmaru odbio zahtev Srbije za izručenje, jer dokazi nisu bili pribavljeni na validan način, odnosno nisu bile pribavljene nove činjenice i novi dokazi koji bi ukazivali na to da Ramuš Haradinaj treba da bude procesuiran pred sudom u Srbiji", kaže Žanić.

Ramuš Haradinaj saslušan je u Hagu kao osumnjičeni za zločine tokom sukoba na Kosovu, ali se na sudu branio ćutanjem. On je ranije oslobođen za zločine u Logoru Jablanica iz sredine 1998. godine, pa mu se za ta dela više ne može suditi. Osim dokaza koje je pripremila Srbija, nije poznato čime sve raspolaže Specijalizovano tužilaštvo Kosova, jer se o tome neće oglašavati pre nego što podigne optužnice. A kada će to biti – ni o tome ne žele da govore.

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

J.J.

Pitam se pitam: čemu , kome, zašto Drecun sa papirima pre podignute optužnice? Tanko je to mili moji.

Gradjanin

RTS dokazi. Nece daleko, kao ni prosli put...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Kantrimen: Vlada SAD prati aktivnosti Tešića više od 20 godina 08:07 h

08:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Handke proglašen personom non grata i na Kosovu 07:23 h

07:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Fajon i Bilčik: Vlast u Srbiji nije ispunila većinu obaveza u vezi sa izborima 07:05 h

07:05 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

360 stepeni o štrajku radnika Pošte 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vesli Klark: Razumem animozitet prema NATO-u, ali interesi Srbije su na Zapadu 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stojković: Država je okrenuta naopačke, najvažnija stvar - osloboditi građane 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srbija spremna da prihvati haške osuđenike uz međunarodni nadzor 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Vesti

loader