Jeremić: I Nikson je podneo ostavku zbog prisluškivanja političkih protivnika

Jeremić: I Nikson je podneo ostavku zbog prisluškivanja političkih protivnika

Jeremić: I Nikson je podneo ostavku zbog prisluškivanja političkih protivnika Izvor: Medija centar Beograd

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je da je nekadašnjiamerički predsednik Ričard Nikson podneo ostavku posle otkrića da je prisluškivao političke protivnike, a da srpski predsednik Aleksandar Vučić ništa manje neće prisluškivati u budućnosti nego što to čini sada.

"Više je nego očigledno da ovaj režim prati i prisluškuje i zloupotrebljava resurse države u obračunu sa političkim neistomišljenicima i to je jedan od razloga zbog čega Srbija danas više nije doživljena i klasifikovana kaoslobodna zemlja od strane međunarodne zajednice uključujući i zvaničnu klasifikaciju Fridum hausa", rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da ima bojazan da se to samo od sebe neće promeniti i popraviti, kao i da Vučić neće manje pritiskati i manje prisluškivati nego što to čini danas.

Prema njegovim rečima, neophodan je "ozbiljan reset" koji bi doveo u pitanje legitimitet onoga što danas u Srbiji doživljavamo bez obzira na to koliki broj glasova stoji iza određene političke opcije.

Poštovanje institucija i zakona ima veze, ali ne proizilazi direktno iz nečije popularnosi ili broja glasova koje je na "ovakav ili onakav" način osvojio na izborima, pojasnio je Jeremić na konferenciji u Medija centru na kojoj je predstavljen Jedanaesti izveštaj o političkim pravima srpskog naroda u regionu.

"Da se neki novi Jasenovac ne ponovi na Cetinju ili u okolini Prištine"

Jeremić je, povodom godišnjice hrvatske akcije "Oluja“, rekao da je Srbiji potrebna daleko promišljenija i odgovornija državna politika kako se u budućnosti našem narodu ne bi dogodio „neki novi Jasenovac - na Cetinju ili u okolini Prištine“, jer istorija uči da se u dramatičnim međunarodnim previranjima poput svetskih ratova, na čije otpočinjanje i tok ne možemo uticati, na Balkanu obično “gasi svetlo” i izbijaju sukobi u kojima se događaju masovni zločini.

"Nemam nikakve sumnje da će (hrvatski pevač Marko Perković) Tomson jednog dana biti sahranjen u Zagrebačkoj katedrali uz najviše državne počasti, pored Ante Gotovine. Toga bi trebalo da budemo toga svesni prilikom formulisanja buduće politike, kako bi se izbegli novi sukobi i zlo“, rekao je Jeremić.

Predsednik Narodne stranke je naveo da Hrvatsku ulazak u EU "nije naročito emancipovao“ kada je reč o pravima Srba i da se to neće samo od sebe promeniti. Zaštita prava srpske manjine bi zato trebalo da bude prioritet rukovodstva Srbije u bilateralnim odnosima sa Hrvatskom, kao i naše diplomatije, jer druge opcije nemamo na raspolaganju.

Diplomatskim i političkim angažovanjem - bilateralno i u okviru međunarodnih organizacija - moramo učiniti sve da aktuelno stanje bude popravljeno ili da bar prestane da se pogoršava“, rekao je Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije.

Jeremić je istakao da su danas Srbi u Crnoj Gori u najtežem položaju i da je to ubedljivo najugroženija etnička grupa na čitavoj teritoriji Evrope, uz mogući izuzetak položaja Srba na Kosovu i Metohiji.

Jeremić je naveo da je očuvanje identiteta jednog naroda preduslov njegovog opstanka i da ga je zato potrebno negovati na mudar, osmišljen, savremen i institucionalizovan način.U suprotnom, preti nam opasnost da nestanemo u vrtlogu istorije”, dodao je Jeremić.

Antić: Prava Srba u regionu najugroženija u poslednjih 11 godina

Predsednik Naprednog kluba Čedomir Antić rekao je da je ovogodišnji Izveštaj o političkim pravima srpskog naroda u regionu pokazao da su ta prava u najgorem stanju u poslednjih 11 godina, koliko se izveštaji objavljuju.

"U Crnoj Gori je u toku progon srpskog naroda, Republika Srpska je na meti organizovanih nastojanja dela vlasti BiH i određenih krugova u EU i SAD sa ciljem da joj bude ukinuta autonomija, Srbi su na meti svakodnevnih napada na prostoru Kosova i Metohije, a u Hrvatskoj je primetno povećanje broja etničiki motivisanih napada“, rekao je Antić.

Antić je dodao da je u Severnoj Makedoniji na vlasti koalicija zasnovana na negativnom odnosu prema srpskom nasleđu u toj državi, a srpski narod ne uživa verske slobode i zabranjena je njegova kanonski priznata crkva.

POVEZANE VESTI

Komentari (22)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mrgud

Ovo je Srbistan, Banana republika, a ne Amerika. Pozdrav

Jakisa

Ko mu je kriv? Nije on Vučić.

Ceca

Nikson je bio upleten u sve i svasta

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Ivanović: Orlić izjavio da ne radi na VMŠ, a prvi na akreditaciji master studija 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vikiliks: Priznanje Maldiva obezbedile SAD, za povlačenje lobirao Srđa Popović 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šapić: Zamolio sam omladinu da pišu komentare, možemo da ih zovemo botovi... 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pametni video nadzor - svi mogu biti praćeni u svako vreme, rizici su ogromni 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tone i tone uginule ribe u Velikom bačkom kanalu, a ko je odgovoran za pomor... 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šapić "igra na rezultat" i razgovarao bi sa svima, iz SZS kažu - pomaže režimu 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Član Lokalnog fronta, posle kampanje tabloida, i saslušan zbog tvita 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mladić ubijen u naselju Beverli Hils u Nišu 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Vesti

loader