Opozicija: Beograđani će strancima dati 1,5 milijardi evra da nam truju vazduh

Opozicija: Beograđani će strancima dati 1,5 milijardi evra da nam truju vazduh

Spalionica otpada na deponiji u Vinči predstavlja veliki rizik za životnu okolinu i zdravlje Beograđana, upozorio je u Novom danu TV N1 Vladimir Radojičić iz Inicijative "Ne davimo Beograd", dok je šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u gradskom parlamentu Nikola Jovanović istakao da će nova deponija u Vinči građane koštati milijardu i po evra.

Postrojenje za energetsko iskorišćenje komunalnog otpada i deponijskog gasa Vinča - tako se u zvaničnim dokumentima zove kompleks koji bi, prema najavama, trebalo da reši problem beogradskog đubreta.

Međutim, gosti Novog dana upozoravaju da je zapravo reč o običnoj spalionici čiji će se rad odraziti kako na zagađenje vazduha tako i na visinu komunalnih računa građana.

Vladimir Radojičić upozorio je da će spalionica otpada u Vinči oslobađati teške metale, te da je na nedavnoj javnoj raspravi o uticaju novog kompleksa gradske deponije na životnu sredinu, rečeno da ne samo u Srbiji, već na celom Zapadnom Balkanu, ne postoji referentna labaratorija koja se bavi testiranjem opasnih dioksina i furana.

Predstavnici investitora, dodao je Radojičić, rekli su da će slati uzorke u labaratorije u Zapadnoj Evropi.

"Govorimo o jako opasnim supstancama, ako se desi veliki eksces, vi nemate par dana (...) Dajte, ljudi, da imamo laboratoriju da se obezbedi sigurnost ljudi", kazao je predstavnik Inicijative "Ne davimo Beograd".

Dodao je i da će grad Beograd, prema ugovoru o javno-privatnom partnerstvu, investitoru na godišnjem nivou plaćati 38 miliona evra za spaljivanje otpada, što u zbiru za 30 godina - koliko će trajati koncesija - iznosi 1,1 milijardu evra.

Šef odborničke grupe Saveza za Srbijuu gradskom parlamentu i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović pojasnio je da će taj novac doći iz džepova građana Beograda.

"Beograd će fiksno godišnje davati 38 miliona evra, plus veliki broj skrivenih troškova - izgradnja inrastrukture, otkup električne i toplotne energije po dosta većoj ceni od međunarodne tržišne - koštaće Beograđane 1,5 milijardi evra, a francuski partner je rekao da će investicija vredeti 300 miliona evra", ukazao je Jovanović.

Dodao je i da je 25. jula u Skupštini grada donesena nova odluka o tretmanu otpada kojom se omogućava uvođenje tzv. takse za preradu otpada zbog čega će, prema njegovoj računici, izdaci Beograđana za Infostan biti 70 odsto veći.

Radojičić je dodao da su od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koja će finansirati projekat, dobili odgovor da će nova taksa u početku biti oko 200 dinara.

"Mi plaćamo nekog da spali naš otpad, i dodatno zagadi našu okolinu, i onda ćemo energiju plaćati po dva i po puta većoj ceni nego u Evropskoj uniji", konstatovao je on.

Jovanović je rekao da postoje dve alternative: jedna je da grad sam uzme kredit, izgradi spalionicu po najvišim standardima, i kroz proizvodnju energije otplaćuje zajam, pa čak i ostvaruje prihod u budžetu; druga i, prema njegovoj oceni, još bolja opcija je da se usvoji tzv. "zero waste" pristup, gde bi se akcenat stavio na reciklažu, čime bi se otvorila nova radna mesta i profit generisao bez rizika po životnu sredinu.

Radojičić se nadovezao da za takve primere ne traba gledati samo najrazvijenije evropske države, poput Švedseke, već da se i u relativnoj blizini - u Ljubljani - reciklira čak 80 odsto otpada, a industriji prerade otpada je zaposlen veliki broj ljudi.

Jovanović je podsetio da je u Skupštini grada već zatražio raskid ugovora o deponiji u Vinči i dodao da je gradski pravobranilac utvrdio da je prevod ugovora na srpski jezik loš i drugačiji u odnosu na englesku verziju.

"Mi ćemo to iskoristiti da pozovemo na materijalnu i krivičnu odgovornost svih lica koja su potpisala ovakav štetan ugovor", rekao je Jovanović i poručio da će insistirati da se ugovor raskine ili u najgorem slučaju modifikuje.

POVEZANE VESTI

Komentari (32)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

minimalac

gladan sam

Фактор мира и стабилности

Тужи!

A kako te vi

A eto razloga sto je Makron bio onako srecan. Posto su ga Malezija, indonezija itd ispalile Srbija nije.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Prvanović: Ako uđem u UO RTS primenjivaću "buldožer diplomatiju" 13:59 h

13:59 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić sa ambasadorom Češke: Odnosi dve zemlje čvrsti i stabilni 13:51 h

13:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đurić: Hoti u Briselu peva drugu pesmu, garantuje dodatna ovlašćenja za ZSO 13:36 h

13:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mihajlović: Analitičari smatraju da je Čeku prvi koga je Tači "pustio niz vodu" 13:33 h

13:33 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Štab: Masovna okupljanja - ugrožavanje zdravlja, nepoštovanje zakona, medicinara 13:02 h

13:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uhapšeni zbog sumnje da su iznudili 40.000 evra 12:51 h

12:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novi Pazar: Lekar osuđen na kućni zatvor zbog zloupotrebe položaja 12:46 h

12:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Završeno saslušanje Agima Čekua u Specijalnom tužilaštvu u Hagu 12:28 h

12:28 h  |  Vesti

loader