Koji je interes da se otkrije državna tajna - pitaju se mnogi, ali ne Stefanović

Koji je interes da se otkrije državna tajna - pitaju se mnogi, ali ne Stefanović

Izvor: N1

Afera "prisluškivanje" i dalje potresa srpsku javnost. Iako se ne zna da li je predsednik Aleksandar Vučić skinuo oznaku tajnosti sa dokumenata koja je čitao na televiziji Pink, ministar policije u tome ne vidi ništa sporno i ocenjuje da je to bilo u interesu javnosti. Boris Tadić smatra da je jedini interes opravdanje Vučićevog kršenja zakona.

Da li je Srbija jedina zemlja čiji predsednik obaveštava javnost o radu obaveštajnih službi i pred TV kamerama čita podatke iz dokumenata sa oznakom državne tajne? Za ministra policije to nije tema, već praćenje komunikacija Aleksandra Vučića.   

"Šta je problematično što je predsednik izneo podatke koji su u intersu javnosti, javnost treba da zna, pogotovo što su oni koji su bili nosioci javnih ovlašćenja i javnih funkcija tvrdili da nije tačno, u vreme kad su vršili vlast u ovoj zemlji. A pokazalo se da je tačno kada su njeghovi prethodnici vršili vlasti iz Demokratske stranke, i prethodni, oni iz Socijalističke strankpartije Srbije, da se to prisluškivanje događalo", rekao je Stefanović.

On ne zna da li je sa dokumenta sa oznakom najveće tajnosti skinuta zaštita ili ne, ali kaže da to predsednik može da uradi.

A zakon o tajnosti podataka u članu 26 kaže: "Narodna Skupština, predsednik Republike i Vlada mogu sa pojedinih dokumenata opozvati oznaku tajnosti, bez obzira na stepen tajnosti, ako je to u javnom interesu ili zbog izvršavanja međunarodnih obaveza".

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić pita - koji je to javni interes naterao Vučića da javno saopšti podatke koji nose najveći mogući stepen tajnosti.

"Možda, kažem možda, je skinuo oznaku državne tajne. Ali to bi bilo još gore jer je pokazao još jednom princip Luja XIV - država, to sam ja. Šta drugo diktatori i apsolutisti rade, nego poistovećuju svoj lični interes s državom da bi sebe lično opravdao zbog kršneja zakona", rekao je Tadić na konferenciji za medije.

Da je javnim objavljivanjem podataka, pre svega o aktivnostima bezbednosnih službi u odnosu na strane diplomate i obaveštajce, naneta šteta državi, sistemu bezbednosti i pravosuđu smatra i Miroslav Hadžić. On veruje da je to samo nastavak akcije plašenja građana.  

"U društvu kao srpsko u kome se država pojavljuje kao glavna pretnja za bezbednost sopstvenih građana, od Savamale, pa da ne nabrajam dalje... Država, odnosno nosioci vlasti u državi, predstavljaju direktnu pretnju po bezebdnsot ne malog broja građana... I u takvim uslovima, kada još dodate ovu vrstu strašenja, onda je logično da tu nema javnog interesa. Postoji partijski inters, lični interes, grupni inters, da se po svaku cenu zadrži kontrola, ne samo nad osnovnim polugama moći, već smo svedoci težnje da se celo društvo stavi pod kontorlu", ocenjuje Hadžić.

Nazivajući ga "karikaturnom ličnošću", Tadić je optužio Vučića da je napravio „nesagledivu štetu“ državi, doveo u pitanje diplomatski kredibilitet Srbije i službi bezbednosti, ugrozio međunarodni položaj zemlje i prekršio brojne međudržavne protokole, među njima i Bečku konvenciju.    

"On je izvršio krivično delo juče. I opet tužilac ne reaguje, a morao je da reaguje istog sekunda. Svaki predsednik države koji bi tako nešto uradio bio bi smenjen u takozvanom impičment procesu ili u legalnom procesu smene. Samo u Srbiji se to ne dešava i Srbija je zbog toga ugrožena zemlja, a time i njeni građani", kaže Boris Tadić, bivši predsednik Srbije.

Tužilaštvo nije reagovalo na činjenicu da je Aleksandar Vučić u živom televizijskom programu pokazivao dokumenta sa oznakom "državna tajna" i javno čitao njihov sadržaj.

Međutim, ovlašćenje za pokretanje "impičmenta" ima samo "dve trećine narodnih poslanika", ali samo u obliku inicijative koju prosleđuju Ustavnom sudu. Tek ako te sudije ocene da je predsednik prekršio Ustav, postupak može da počne. U Srbiji međutim, Aleksandar Vučić je taj koji pod kontrolom ima dve trećine poslanika. Takođe, prema zakonu, od 15 sudija Ustavnog suda, pet bira predsednik, pet Skupština, a pet Vrhovni sud.

POVEZANE VESTI

Komentari (58)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

gf

On iznosi laži, on iznosi neistinu, on izmišlja. Sada kad su iznete činjenice, zašto je to uradio. Zar istina nije dovoljna samo po sebi da bude iznesena u javnost, da gradjani znaju šta se i kako radi, ili se istina prihvata paušalno, po potrebi, i ne iznosi se samo zato što to nekome ne odgovara.

dfs

Zar istina nije dovoljan interes?

Una

Citaoci Danasa sta mislite koji procenat je shvatio ovaj clanak...koliko ih je procitalo...i koliko ih je gledao Pink dok je AV ovo govorio.I ja se pitam gde sam tu ja...inace mene prijatelji zovu Alisa...lep pozdrav

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Češki zvaničnik: Povlačenje priznanja Kosova diskutabilno, ako ne i nemoguće 16:18 h

16:18 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poreska policija oduzela skoro dve tone duvana u Sremskoj Mitrovici i Pančevu 15:56 h

15:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novosađanin vikendicu na Fruškoj gori poklonio deci oboleloj od raka 15:51 h

15:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stefanović: Policija zaplenila heroin vrednosti veće od pet miliona evra 15:50 h

15:50 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vrhovni sud Kosova odbio tri žalbe, još bez odluke o glasovima iz Srbije 15:29 h

15:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novi dan o problemima sa kojima se suočavaju migranti u Srbiji 15:29 h

15:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Muškarac na Zlatiboru ubio suprugu, pa pokušao samoubistvo 15:17 h

15:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dačić: Letujte u Grčkoj, tamo gde nas vole, a ne tamo gde nam bacaju kola u more 15:14 h

15:14 h  |  Vesti

loader