Zaštitnik građana: Štamparije značajan faktor rizika u organizaciji male mature

Zaštitnik građana: Štamparije značajan faktor rizika u organizaciji male mature

Zaštitnik građana: Štamparije značajan faktor rizika u organizaciji male mature Izvor: N1

Nepravilnosti u sprovođenju završnog ispita u školskoj 2018/2019, poput onih koje su se dogodile i u školskoj 2012/2013 godini, nastale su zbog toga što su zaposleni u štamparijama nezakonito pribavili testove i učinili ih javno dostupnim, navodi se u mišljenju Zaštitnika građana Zorana Pašalića.

Činjenica da su se nezakonita ponašanja oba puta dogodila u štamparijama van prosvetnog sistema pokazuje da je poveravanje tih poslova pravnim licima koja nisu deo obrazovnog sistema i ne podležu kontroli Ministarstva "slaba karika" i značajan faktor rizika u organizaciji završnog ispita, naveo je Zaštitnik.

Zaštitnik građana je Mišljenje sa preporukama uputio Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U postupku kontrole, koji je sproveo sektor nadležan za prava deteta, utvrđeno je da prosvetni sistem ne raspolaže tehničkim mogućnostima i odgovarajućim finansijskim i ljudskim resursima da štampanje i pakovanje testova obezbedi u okvirima i institucijama obrazovnog sistema, izjavio je Pašalić.

On je dodao da je Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja uspostavio Centar za ispite u okviru Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, sa nadležnostima koje odgovaraju i potrebi štampanja, pakovanja i distribucije testova.

Zaposleni u ustanovama obrazovno vaspitnog sistema su podložni daleko rigoroznijim proverama i merama nego oni kod privatnih poslodavaca, a korišćenje nadležnosti i resursa Zavoda i Centra za ispite omogućava da se kontrola nad kompletnom organizacijom završnog ispita i državne mature, kao i odgovornosti za to, zadrži u okvirima obrazovnog sistema i Ministarstva, poručio je Pašalić.

Zaštitnik građana je preporučio Ministarstvu da preduzme mere kako bi se celokupan postupak organizovanja i sprovođenja završnog i prijemnog ispita zadržao u domenu kontrole i odgovornosti Ministarstva i obrazovnih organa, ustanova i organizacija.

On je naložio da se pristupi planiranju budžetskih sredstava potrebnih za obezbeđivanje materijalnih, tehničkih i drugih uslova, kako bi se aktivnosti u organizaciji završnog ispita, koje su do sada poveravane eksternim partnerima, nadalje sprovodile u okviru Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Centra za ispite.

POVEZANE VESTI

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jaja Ung

Kriv je Gutenberg!

Guta

Eto tople vode.

Mr. Mulac

Neprijatno je čoveku na funkciji zaštitnika građana skrenuti pažnju da nije za taj posao. Čovek ne razdvaja bitne probleme od perifernih. Teme koje otvara su katastrofalno amaterske i marginalne. Namučićete i sebe i Narod.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Danas sunčano i vruće, temperatura do 34 stepena 07:43 h

07:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Savi pronađeno telo četrnaestogodišnje devojčice 18.08.2019.

18.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Opozicija bi da se meša u nezavisne institucije 18.08.2019.

18.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dečak Vuk Erceg, koji je već šest godina u komi, prebačen u Rusiju 18.08.2019.

18.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Taksi službe u Nišu izbegavaju romsko naselje, kritike zbog diskriminacije 18.08.2019.

18.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tomor Morina na listi lažnih veterana 18.08.2019.

18.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Auto-put pratile i kontroverze - probijeni rokovi, afere, pompezna otvaranja... 18.08.2019.

18.08.2019.  |  Vesti

loader