Okrugli sto o izbornim uslovima, učestvovali predstavnici vlasti i opozicije

N1

Na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu održan je okrugli sto predstavnika vlasti i opozicije, uz prisustvo civilnog sektora. Izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević izjavio je da je sastanak na kom je bilo reči o izbornim uslovima protekao u konstruktivnoj atmosferi i najavio da će vrlo brzo biti organizovan novi.

Nakon okruglog stola nije bilo izjava učesnika, ali je Antonijević rekao da će javnosti biti upućeno saopštenje.

Veoma je dobro da se dijalog u Srbiji otvara na ovaj način uz učešće relevatnih aktera“, rekao je Antonijević i dodao da je skup održan na FPN-u jer se taj fakultet bavi izučavanjem izbornih sistema i civilnog društva.

Antonijević je dodao da je jedan od zahteva bio da sastanak bude zatvoren za medije jer su učesnici hteli da razgovaraju bez prisustva medija.

Pre toga, sastanak su napustili predstavnik vlasti Vladimir Orlić, kao i opozicionari Dragan Đilas, Nebojša Zelenović i Miroslav Aleksić, koji nisu odgovarali na pitanja.

Na nalepnicama koje su izlepljene u holu FPN-a kao poziv na sastanak bilo je navedeno da je u pitanju dijalog o izborima 2020, odnosno, neka vrsta okruglog stola koji se održava u organizaciji Fonda za otvoreno društvo. Sve ostalo je, kako je rekla reporterka N1, bilo pod velom tajne.

Vladimir Đukanović optuživao je na društvenim mrežama opoziciju da je prekršila uslove i obavestila N1, iako N1 informacije o sastanku nije dobio ni od opozicionih ni od vladajućih političara.

Dekan FPN-a Dragan Simić, koji je bio jedan od uvodničara na skupu, izjavio za N1 da je do sastanka došlo na inicijativu Fonda za otvoreno društvo i da je time otvoren dijalog o izbornim uslovima.

„Čim smo seli zajedno to je dobar znak. To je znak da postoji svest i velika potreba da se razgovara, a to je već nešto“, rekao je Simić.

Kako je javila reporterka N1, u zgradi fakulteta su, između ostalih, bili ministar policije Nebojša Stefanović, poslanici Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović, lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, kao i poslanica u Skupštini Srbije Marinika Tepić, Aleksandar Ivanović iz SDS, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

Takođe, sastanku su prisustvovali i predstavnici civilnog sektora – predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht i Milan Antonijević iz Fonda za otvoreno društvo koji je moderirao okrugli sto. Prisutan je bio i Bojan Klačar iz CeSID-a, kao i predstavnici Crte.

Savez za Srbiju: Nisu u pitanju nikakvi pregovori vlasti i opozicije

Savez za Srbiju je saopštio da je dobio poziv Fakulteta političkih nauka i Fonda za otvoreno društvo da učestvuju u radu serije okruglih stolova na koji su pozvane političke partije, nevladine organizacije i profesori Fakulteta političkih nauka.

Poštujući organizatore i činjenicu da nisu u pitanju nikakvi pregovori vlasti i opozicije, što je jasno kad se pogleda lista učesnika, prihvatili smo poziv i izneli naše stavove bazirane na sporazumu o izbornim uslovima koji su potpisale sve opozicione stranke u decembru 2018, Sporazumu sa narodom i preporukama i zaključcima Stručnog tima protesta „1 od 5 miliona“, navodi se u saopštenju.

Kako su dodali, zahtev organizatora je da se u javnost ne iznose diskusije učesnika okruglog stola, što će, kako kažu, poštovati.

Đukanović: Nisu bili pregovori, već prezentacija

Jedini koji dogovor krši, ne pred svima, već samo pred svojom kamerom i na svom tviter nalogu je Vladimir Đukanović. Iako je nedavno izjavio da je zamrzao partijske funkcije, na FPN-u je zastupao Srpsku naprednu stranku. „Da li je bilo žustro bilo je. Bile su i teške reči“.

Ljut što su mediji saznali za sastanak, poslanik Đukanović optuživao je opoziciju da je prekršila uslove i obavestila N1, iako N1 informacije o sastanku nije dobio ni od opozicionih ni od vladajućih političara.

„Njih ne zanima nikakav razgovor nego je bila poenta da oni nameste nas. Nisu bili nikakvi pregovori vlasti i opozicije to je važno da se naglasi. To je vrlo važno da se naglasi. Nisu bili pregovori i neće ih ni biti“, naveo je.

Optužio je opoziciju za „politizaciju“ tog skupa za koji kaže da prezentacija CeSida i CRTE.

„Na predlog Fonda za otvoreno društvo, uz pravilo koje je moderator definisao da nema medija, pristali smo da dođemo na skup na kome bi govorili o izborima. Gospoda iz Saveza za Srbiju su namerno pozvali N1 i time prekršili pravilo moderatora. Jadno i bedno!“, objavio je Đukanović na Tviteru.

Potom je usledio još jedan Đukanovićev tvit.

„Elem, skup je bio zamišljen kao prezentacija Cesida i Crte o izbornom zakonodavstvu. Nikakvi pregovori i slične besmislice. Ipak, očito je da su gospoda iz SzS imali za cilj da politizuju skup i mimo pravila moderatora skupa pozvali su medije“, objavio je Đukanović.

https://twitter.com/serbia_forever/status/1156159284650160128

Nova stranka se nada se da će nastavak biti javan

Nova stranka učestvovala je na okruglom stolu na temu izbornih uslova u Srbiji, na Fakultetu političkih nauka u Beogradu kom su prisustvovali predstavnici dela opozicije i vlasti, predstavnici civilnog sektora koji se bave praćenjem izbornih procedura i nekoliko profesora političkih nauka.

Kako je saopšteno, dogovoreno je da dijalog, kako danas, tako i ubuduće, bude vođen po principu „Chatham House“, odnosno bez izlaženja u javnost sa informacijama. 

Iz Nove se nadaju da će razgovor iz tog formata uskoro biti prenet na polje javne debate, kako bi svi građani imali mogućnost da se upoznaju sa različitim stavovima političkih formacija u Srbiji, ali i konkretnim temama u vezi sa izbornim procedurama, na koje će nadalje biti stavljen akcenat. 

U ime Nove stranke u diskusiji je učestvovao predsednik Političkog saveta Aris Movsesijan koji je izrazio zahvalnost Fakultetu političkih nauka i Fondu za otvoreno društvo na organizaciji i mogućnosti za konstruktivnu razmenu mišljenja i stavova.