Kuburović podelila 470 miliona dinara sakupljenih nagodbama s tužilaštvom

Kuburović podelila 470 miliona dinara sakupljenih nagodbama s tužilaštvom

Izvor: N1

Ministarstvo pravde Srbije podelilo je 470 miliona dinara ustanovama i udruženjima koja sprovode projekte od javnog značaja, prikupljenih na osnovu sporazuma o oportunitetu koje su tužioci širom Srbije sklapali u proteklom periodu.

Ministarstvo pravde Srbije podelilo je 470 miliona dinara ustanovama i udruženjima koja sprovode projekte od javnog značaja, prikupljenih na osnovu sporazuma o oportunitetu koje su tužioci širom Srbije sklapali u proteklom periodu. Na svečanosti u zgradi Narodnog muzeja svečano su uručena rešenja o dodeli novca, uz podsećanje svima da se svaki dinar mora opravdati - ili vratiti.

Narodno pozorište je pre 13 dana proslavilo jubilej - 151 godina postojanja. Od prve predstave "Đurađ Branković" Karolja Obernjaka, Narodno pozorište je dobilo, ne samo stalni teatar, već je postalo jedna od najuglednijih ustanova kulture u regionu. Ipak, kultura zahteva ulaganje.  

"Retko je da čovek dobije nešto da mu bude bolje i to treba primiti skromno, sa radošću i blagodarno i to odmah dati nekom drugom. I mi to poklanjamo nasoj publici", rekla je v.d. direktora Narodnog pozorišta Ivana Vujić.

A upravo to se i dogodilo. Narodno pozorište dobilo je 10 miliona i 740 hiljada dinara za rasvetu, ozvučenje i drugu opremu, a novac je obezbedilo Ministasrtvo pravde iz oportuniteta, odnosno sume koju su građani Srbije uplatili u humanitarne svrhe kako bi izbegli da budu optuženi za manja krivična dela.

Pored Narodnog muzeja, novac je odvojen i za Kolarčevu zadužbinu, Manastir Gradac ili biblioteke u Kladovu ili Prokuplju.

"Potreba u oblasti kulture ima mnogo i to naročito u oblasti zaštite kulturnog nasleđa. Tako da nas čekaju brojne rekonstrukcije, pomoć za obnovu različitih muzeja, biblioteka, pozorišta. Na tome se inače radi", rekao je ministar kulture Vladan Vukosavljević.

Iako je na ovogodišnji konkurs stiglo više od 1.300 prijava, tokom svečanosti u Narodnom pozorištu dodeljeno je ukupno 470 miliona dinara za 150 projekata od javnog interesa. Najviše novca odvojeno je za 35 projekta iz oblasti zdravstva - nešto više od 181 milion dinara. Za 65 škola i vrtića izdvojeno je 142 miliona, a za 22 projekta iz oblasti socijalne zaštite skoro 70 miliona dinara. Za 11 projekata iz kulture izdovjeno je više od 50 miliona, a za sedam ustanova i udruženja za podršku osobama sa invaliditetom skoro 8 i po miliona. Za ostale projekte, uglavnom iz oblasti turizma, dodeljeno je skoro 18 miliona dinara.

Ovo je četvrti put da država donira novac iz oportuniteta za projekte od javnog interesa. Do sada je iz tih izvora izdvojeno 1,6 miljardi dinara za ukupno 445 projekata.

"U 2018. godini sva javna tužilaštva u Srbiji prikupila su preko 550 miliona dinara i ono što je bitno je da je na ovaj način rešeno preko 18.000. predmeta. Zašto je ovaj način bitan? Zato što smanjujemo broj krivičnih predmeta u sudovima, smanjujemo troškove, a sa druge strane i na ovaj način vidimo kako se vrši realizacija prikupljenih sredstava", objašnjava ministarka pravde Nela Kuburović.

A šta je ustvari oportunitet? To je vaš dogovor sa tužiocem da izbegnete da idete na sud, ali samo ukoliko ste počinili krivično delo za koje je propisana novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina. Oportunitet se najčešće izriče za ugrožavanje bezbednosti u saobraćaju, ali ako u to nisu uključeni alkohol ili prelazak kroz crveno svetlo, za nedavanje zakonskog izdržavanja bivšem partneru, lakših telesnih povreda ili posedovanja manjih količina marinuane za ličnu upotrebu.  

POVEZANE VESTI

Komentari (12)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gradjanin

Pripravnica, a ministar. Moguce jedino u stradiji...

Driver

Sve je na prodaju i sve je lova . Jedni kupuju slobodu a drugi naplacuju sto su lezali u pritvoru a nisu osudjeni.Da li je tuzilastvo napravilo dobar posao i koliki je minus?

Laki

Nagodba je uvedena za bogate kako bi izbegli pravo a pravde nikada nije ni bilo

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Gosti N1: U našem društvu korupcija se gleda kao deo rešenja, a ne problema 11:24 h

11:24 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bespravna seča šume uz administrativnu liniju Srbiju košta 2,5 milijarde dinara 11:20 h

11:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Agencija: Branko Stefanović nije zaposlen u GIM-u, nema sukoba interesa ministra 10:48 h

10:48 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Miloš Vučević podneo krivične prijave protiv braće Vučić zbog "Jovanjice" 10:44 h

10:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

CarGo: Našeg člana na aerodromu napao taksista i polomio mu retrovizor 10:23 h

10:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jeremić: Sledeća godina presudna za vlast, opozicija da istraje u bojkotu 10:03 h

10:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Radnici Pošte nisu prihvatili ponudu rukovodstva, nastavlja se obustava rada 09:56 h

09:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Klačar: Rovovi između vlasti i opozicije duboki, nema teme oko koje se slažu 09:34 h

09:34 h  |  Vesti

loader