Maksić: Nema podataka koliko novca odlazi medijima putem javnih preduzeća

Maksić: Nema podataka koliko novca odlazi medijima putem javnih preduzeća

Maksić: Nema podataka koliko novca odlazi medijima putem javnih preduzeća Izvor: N1

Novinarka BIRN-a Tanja Maksić kazala je da se oko dve milijarde dinara godišnje opredeljuje kroz konkurse za finansiranje medija, da se još oko četiri milijarde dinara izdvaja za javne servise, dok nema podataka koliko novca odlazi medijima putem javnih preduzeća.

Na predstavljanju rezultata trećeg Akcionog plana Partnerstva za otvorenu upravu u Srbiji 2018-2020. godine, Maksić je kazala da je jedna od obaveza u okviru Akcionog plana Partnerstva za otvorenu upravu i izmena Pravilnika o registraciji medija. Ona je kazala da je važno da postoji "lična karta" medija i da svi podaci o mediju i finansiranju budu na jednom mestu. 

"Jutros sam saznala iz vesti da je Udruženje novinara Srbije saopštilo je da je obrisano oko 500 medija u jednom danu i da to pokazuje koliko je registar nefunkcionalan", rekla je Maksić.

Ona je navela da mera mora da ima dva koraka, da je prvi izmena Pravilnika o postupku registracije medija, a drugi jeste da se uredi prikaz podataka u Agenciji za privredne registre o mediju.

"Do sada je urađeno da je Pravilnik izmenjen", rekla je Maksić i dodala da do sada postojala "siva zona" i da će državni organi i javna preduzeća ubuduće morati da registruju svaki ugovor i sponzorstvo.

Izvršna direktorka Građanskih incijativa Bojana Sleaković kazala je da je Akcioni plan usvojen 2018. godine, da sadrži 15 obaveza i da obuhvata pet tema: otvoreni podaci, transparentnost, integritet vlasti, javne usluge i pristup informacijama. Ona je navela da su neke od obaveza da se Zakon o budžetu objavi u mašinsko čitljivom formatu, i da je na tom polju urađeno da se on objavljuje na sajtu Ministarstva finansija.

Predviđena je i izrada E-kalendara javnih koinkursa za finansiranje organizacija civilnog društva iz budžeta i da je funkcionalan od kraja februara. Selaković je istakla da među obaveze spada i objavljivanje podataka o planiranim i utrošenim sredstvima u okviru lokalnih fondova za zaštitu životne sredine se odnosi na novac prikupljen preko 'zelenih taksi' i da je uočen, kako je rekla, disparitet između prikupljenog novca i koliko je potrošeno. 

U obavezama se nalaze i objavljivanje podataka konkursa za finansiranje rada udruženja i sufinaniranje izrade medijskog sadržaja od javnog interesa, kao i izrada izveštaja i pokazatelja o organizacijama civilnog društva (OCD), gde se od 12. aprila objavljuje Periodični izveštaj o broju i stukturi OCD. 

Govoreći o obavezi integriteta vlasti, koja se odnosi na pomoć i praćenje sprovođenja lokalnih antikorupcijskih planova, do 14. juna 97 jedinica loklanih samouprava usvojilo je taj plan od 145 loklanih samouprava, a samo 21 je formirala telo za praćenje i sprovođenje istog.

Ljiljana Uzelac, iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, ocenila je da imajuću u vidu 15 obaveza da su "dve potpuno završene, a ostale su u procesu implementacije". 

"Otvoreni podaci su prvi put pokrenuti kroz ovu inicijativu", rekla je Uzelac o Partnerstvu za otvorenu upravu i dodala da je u fokusu te platforme otvorenija i inkluzivnija uprava.

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

NebojsaDrugosaopšteniOdSrbovrela

Jel ima podatak koliko odlazi političkim strankama

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

U Srbiji ujutru sunčano, popodne oblačno - ponegde sa kišom 07:12 h

07:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Milena Popović: Oliver bi me podržao, čak i ako se ne bi slagao sa odlukom 07:01 h

07:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gosti N1: Ne postoje dve paralelne stvarnosti, samo - vrlo različita tumačenja 20.02.2020.

20.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stojiljković: Sindikati da su borbeniji i da učestvuju na nekim izborima 20.02.2020.

20.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mladić nije dao migrantu s kartom da sedi pored njega u autobusu do Sombora 20.02.2020.

20.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Antimigrantska kampanja Dveri praćena lažnim vestima - ne ide u prilog opoziciji 20.02.2020.

20.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gajović: Išao sam od ministra do ministra da pitam što izbegavaju dolazak na N1 20.02.2020.

20.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tači: Jamajka priznala Kosovo 20.02.2020.

20.02.2020.  |  Vesti

loader