Macanović: Policija ili sud "debelo" omanuli, žena iz Pančeva mogla da bude živa

Macanović: Policija ili sud "debelo" omanuli, žena iz Pančeva mogla da bude živa

Žena koja je u Pančevu preminula od posledica povreda koje joj je zadao bivši suprug, mogla je da bude živa da policija ili prekršajni sudija nisu "debelo omanuli" u tom slučaju, rekla je Bobana Macanović iz Autonomnog centra govoreći u Novom danu o propustima institucija kada je u pitanju nasilje nad ženama.

Bobana Macanović kaže da je slučaj iz Pančeva očigledan slučaj propusta institucija kada je u pitanju nasilje nad ženama. Gošća Novog dana podseća da je žrtva još 2014. godine primljena u bolnicu zbog teških povreda nastalih usled nasilja u porodici. Dežurni lekar je po službenoj dužnosti pozvao policiju koja je došla u bolnicu, konstatovala poreklo povreda i podnela krivičnu prijavu protiv nasilnika. Tužilaštvo je, međutim, tu prijavu odbacilo jer se žena nije pridružila gonjenju, što po zakonu nije neophodno da uradi.

Prijaviti nasilje

Žene žrtve nasilja mogu da se jave na SOS telefon Autonomnog ženskog centra 0800 100 007. Tu će dobiti informacije i podršku u procesu prijavljivanja nasilja.

"To nije privatna stvar, to je slučaj države protiv nasilja. Moramo da razumemo da žene ne pristaju da se pridruže gonjenju iz straha, jer se to onda shvata kao situacija u kojoj je ona protiv njega. Država ima obavezu da goni nasilnika po službenoj dužnosti. Nije nužno i neophodno da žena svedoči, a ni zakon to ne traži", ističe Macanović.

Dodaje da je, međutim, to praksa mnogih tužilaštava - da zahtevaju da se žena pridruži gonjenju, dok Tužilaštvo u Pančevu, koje je i odbacilo navedenu prijavu policije, traži da žena podnese krivičnu prijavu protiv nasilnika.

"To je loša praksa i to je jedna od preporuka. Da tužilaštvo mora da nastavi gonjenje bez svedočenja žene, jer se žene plaše da svedoče", naglašava Macanović.

Kada je u pitanju konkretan slučaj iz Pančeva, ona kaže da je Tužilaštvo 2014. godine po tadašnjem Porodičnom zakonu moglo da traži mere zaštite do godinu dana, ali da to nije učinilo. Ubijena žena iz Pančeva se od 2014. do 2019. nikome nije obraćala, a ove godine pobegla je od muža u Požarevac i obratila se tamošnjem Centru za socijalni rad, koji ju je uputio na Centar za socijalni rad u Pančevu.

U Pančevu je smeštena u sigurnu kuću jer je bilo procenjeno da je njena bezbednost ugrožena, a mužu je bila izrečena hitna mera zabrane prilaska i komuniciranja.

"Imala je ročište za razvod braka. Ona nije smela da ide sama na ročište, već je sa njom išlo službeno lice. Njemu jesu izrečene hitne mere, ali one se daju u situacijama niskog rizika. Njih ne dajete ako pretpostavljate da može da je ubije. Onda se daje pritvor", objašnjava gošća Novog dana i dodaje da je nasilnik iz Pančeva hitne mere prekršio tako što je našao sigurnu kuću, što je još jedan propust, i pokušao da razvali vrata.

Zaposleni u sigurnoj kući su pozvali policiju, koja nije ništa uradila, kaže Macanović.

"Za kršenje hitne mere se dobija 60 dana zatvora po skraćenom postupku kod prekršajnog sudije. Policija je mogla da ga uzme za ruke i odvede kod sudije, a žena je mogla da bude sada živa", ističe Macanović.

Ona se, ipak, ograđuje i kaže da postoji mogućnost da je policija pozvala prekršajnog sudiju, koji je odlučio da nema dela.

"Neko je debelo omanuo", istakla je Macanović.

Predsedenica Višeg suda u Pančevu, sudija Stanka Simonović, je u intervjuu datom dnevnom listu Politika rekla da ima lažnih prijava nasilja, posebno tokom brakorazvodnih parnica.

"Kada u predmetu vidim rečenicu: 'Razvod je u toku', razmišljam da postoji mogućnost zloupotrebe hitne mere, da je cilj da žena poboljša svoj procesni položaj u brakorazvodnoj parnici'', rekla je sudija Simonović.

Macanović kaže da je veliki problem u sprečavanju nasilja nad ženama upravo to što profesionalci ne veruju ženama i da bi se mnoga ubistva sprečila kada bi institucije radile apsolutno u skaldu sa zakonom i imala poverenje u žene. Dodaje da profesionalce disciplinskom odgovornošću treba naterati da imaju poverenje u žrtve, a za sudiju Simonović kaže da je odgovorna za stvaranje kulture neverovanja žrtvama nasilja i odnosa prema žrtvama.

Govoreći o zakonima koji regulišu ovu oblast, gošća Novog dana kaže da su naši zakoni odlični, najbolji u regionu, ali da je problem u njihovoj primeni, što pokazuje i slučaj iz Pančeva. Njeno mišljenje je da oštrija kaznena politika neće uticati na smanjenje nasilja u porodici i nad ženama i još jednom ponavlja da to može da uradi samo dosledna primena nasilja.

Još jedan od problema u ovoj oblasti je i neujednačena praksa institucija, što opet pokazuje slučaj iz Pančeva. Macanović podseća da je tamošnji Centar za socijalni rad uradio svekako treba, a da je zatajilo Tužilaštvo, dok u nekom drugom slučaju zataji neka druga institucija.  

"U sistemu treba prvo da se oslobodimo predrasuda koje su produkt patrijarhata. Predsrasude i neverovanje suštinske su stvari koje dovode do lošeg postupanja. I nephodno je pridržavanje zakona", zaključuje gošća Novog dana.

POVEZANE VESTI

Komentari (35)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Maja

Najvaznije je da se zene ekonomski osnaze, i da budu nezavisne od muza, bar toliko da mogu da pobegnu sa decom kad su u opasnosti.

Da se ne lažemo

Ovo se može smanjiti jedino doživotnom robijom bez prava na pomilovanja, amnestiju, za svako ubistvo nebitno o polu i godinma ko je počinalc ubistva, ali imate Sudiju Majića... masu stručnih... koji su protiv uvodjenja ovakve vrste kazne, mada mislim da je većina gradjana ipak za uvodjenja ove kazne u KZ RS.

Kompletni...

Ustani kad pričaš o sudiji Majiću kome većina iz pravosuđa nije ni do kolena.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Građani nastavljaju s pružanjem podrške, sve više poruka #DaSeVidiN1 08:19 h

08:19 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Migranti probili ogradu na Horgošu 2, mađarska policija pucala 10:58 h

10:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Izjava Brnabić o N1 za Kovačevića kompliment, za Baljka skandalozna i sramotna 10:26 h

10:26 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Trifunović: Nema slobode tamo gde ima straha 10:05 h

10:05 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protić: Vučić do sada nije mogao da kontroliše kabl, bojim se da se ide ka tome 09:33 h

09:33 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stefanović očekuje skori razgovor Vučića i Đukanovića 09:09 h

09:09 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić održao hitan sastanak zbog pogoršane situacije u regionu 07:09 h

07:09 h  |  Vesti

loader