NVO zabrinute zbog direktive Ministarstva o oduzimanju dece

NVO zabrinute zbog direktive Ministarstva o oduzimanju dece

NVO zabrinute zbog direktive Ministarstva o oduzimanju dece Izvor: N1

Mreža organizacija za decu Srbije (MODS) i Centar za integraciju mladih (CIM) izrazili su zabrinutost zbog direktive koju je Ministarstvo za rad izdalo centrima za socijalni rad u Srbiji - da organizuju sastanke sa policijskim upravama ili policijskim stanicama i po hitnom postupku oduzmu dete od roditelja za koje procene da "živi i radi na ulici".

"Podsećamo da je naša država aktivno učestvovala u pripremi dokumenta koji je usvojio UN Komitet za prava deteta (Opšti komentar broj 21 o deci u uličnoj situaciji) koji daje smernice državi kako da podrži decu u uličnoj situaciji, a ne da ih oduzima roditeljima i pokreće postupke pred sudom", navodi se u saopštenju MODS-a i CIM-a.

Te organizacije su istakle da je ta direktiva u suprotnosti sa proklamovanom politikom Vlade Srbije i Ministarstva za rad prema kojoj im je prioritet zaštita primarne porodice, podrška porodici, smanjenje siromaštva dece, socijalne i ekonomske nejednakosti u društvu.

"Resorno ministarstvo za socijalnu politiku je najavilo da će u nacrtu Izmena i dopuna Zakona o socijalnoj zaštiti jedan od prioriteta biti stvaranje uslova za unapređenu intenzivnu podršku porodici koja je u riziku od izmeštanja dece. Takođe, Nacrt zakona o pravima deteta i Zaštitniku prava deteta predviđa posebnu zaštitu i prava 'dece koja žive ili rade na ulici' i u suprotnosti je sa pomenutom direktivom", dodaje se u saopštenju.

U saopštenju je upućen poziv Vladi Srbije i nadležnom ministarstvu na afirmativnu akciju podrške siromašnim porodicama i naglašeno da te roganizacije veruju da je u interesu dece, pa i same države, pružanje podrške roditeljima da mogu da obezbede dostojanstven život svojoj deci, pre nego njihovo odvajanje od porodica.

"Jedan od načina pomoći mogu da budu izmene Zakona o socijalnoj zaštiti koje se odnose na novčanu socijalnu pomoć. Vlada može da ukine ograničenje od devet meseci godišnje za primanje novčane socijalne pomoći, poveća iznos novčane socijalne pomoći za porodice koje imaju decu, i ukine mogućnost da centri za socijalni rad računaju propuštenu zaradu nezaposlenim licima i tako im uskraćuje pravo na novčanu socijalnu pomoć", dodaje se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Graciela

Dobro...i šta onda? Kuda sa tim detetom? Ima li neki osmišljen i razradjen program? Ko onda preuzima brigu....ili cete i njih da prodate?

Георгије

Помоћи ће им једино одузимањем од родитеља који их експлоатишу на улици.

John

Dobro, oduzmu dete. I šta će onda s njim? Da ga stave u Zvečansku? Ili u neki drugi dom u kom još nije ništa snimljeno šta se dešava? Nemojte, k'o Boga vas molim.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Aleksandar Vučić pušten kući posle lečenja na VMA 08:22 h

08:22 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Temperatura do 20 stepeni uz olujni vetar 07:45 h

07:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mihajlović: Komentari opozicije o zdravlju Vučića - Srbija kakvu građani ne žele 07:34 h

07:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Radulović: Vučić kreira priče koje nemaju veze s realnošću da odvuče pažnju 07:27 h

07:27 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ćulibrk pozvao na solidarnost novinara, da pitaju dok se ne dobije odgovor 17.11.2019.

17.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Socijalisti glasali za Dražinu ulicu pa se predomislili, sada "u klinču" s POKS 17.11.2019.

17.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vasiljević: Vučić dva dana proveo na aparatima, sada mu je malo bolje 17.11.2019.

17.11.2019.  |  Vesti

loader