Istinomer "Fakat" o tvrdnjama premijerke o budžetu za nauku

Istinomer "Fakat" o tvrdnjama premijerke o budžetu za nauku

Izvor: Istinomer

Istinomer je analizirao tačnost izjave Aleksandra Martinovića (SNS) o tome da je najmanje građana među tražiocima informacija od javnog značaja, nakon čega je dao ocenu "kratke noge". Premijerka Ana Brnabić za izjavu da se u poslednje četiri godine budžet za nauku povećao za 36 odsto, dobila je ocenu "zloupotreba činjenica".

"Ovde kad bismo sad hteli da se bavimo pukim prebrojavanjem, najmanje je građana kao tražilaca informacije od javnog značaja", rekao je šef odborničke grupe SNS u Skupštini Srbije 10. jula 2019.

Poslanici Narodne skupštine razmatrali su, nakon pet godina pauze, protekle nedelje u plenumu izveštaje nezavisnih institucija. Rasprava se, međutim, svela na kritiku bivšeg Poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, ali i medija i nevladinih organizacija koje koriste ustavom zagarantovano pravo da zatraže i dobiju informacije od institucija i javnih preduzeća.

U kritikama i optužbama na račun bivšeg poverenika, medija i NVO posebno se istakao član glavnog odbora šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović. Osim ostalih optužbi, Martinović je izjavio da zahtevi za informacijama od javnog značaja koje su mediji i organizacije slale Povereniku tokom protekle godine "jesu tendenciozni upiti koji idu na to da sruše bezbednosni sistem Republike Srbije".

Šef poslaničke grupe naprednjaka rekao je još da je u protekloj 2018. godini bilo "najmanje građana kao tražioca informacija od javnog značaja”. "Evo, građani Srbije, ko je sve tražio informacije preko Rodoljuba Šabića", ovim rečima je Martinović otpočeo svoj govor u kojem je, između ostalog, istakao da su "novinar KRIK-a, novinar CINS-a, novinar Insajdera, novinar N1, Radio Slobodna Evropa, novinar BIRN-a, novinar Istinomera, novinar nedeljnika "Vreme", novinar BIRN-a, Transparentnost Srbija", novinari i organizacije u čije ime su najčešće tražene informacije od Poverenika, podseća Istinomer.

No, da navodi Martinovića nisu ni blizu činjeničnog stanja, govore podaci iz zvaničnog izveštaja Poverenika za 2018. godinu, prema kojim je čak 66,94 odsto žalbi (2.660) podneseno od strane građana pojedinačno. Sa druge strane, nevladine organizacije i udruženja građana podneli su ukupno 509 žalbi odnosno 12,81 odsto, a novinari i predstavnici medija 458 žalbi, odnosno 11,3 odsto, navodi Istinomer.

Dakle, tokom protekle godine Povereniku su se u daleko najvećoj meri obraćali građani pojedinačno, što je potpuno suprotno od Martinovićeve tvrdnje "da je najmanje građana kao tražioca informacija od javnog značaja", te stoga on za ovu izjavu dobija ocenu Istinomera "kratke noge".

POVEZANE VESTI

Komentari (8)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Hahaha

Žta će nam ''istinomer'', lažu kako zinu, na sva zvona, uvek i svuda, pravo narodu u lice. Bestidno! A veliki šef i premijerka prednjače!!!

Premijerka, SNS i...

nauka?..................... nikako ne idu zajedno.

"Suster

Слика говори више од хиљаду речи.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Bristol ponovo bez struje, Pašalić kaže - Ministarstvo odbrane krši preporuku 19:17 h

19:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Treći okrugli sto: Prekršena pravila, izlazak SzS, dogovor ni na vidiku... 19:12 h

19:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Preporuke civilnog sektora - vlast kaže može, ali nema konkretnih obećanja 19:03 h

19:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Haradinaj: Nema dogovora o koaliciji sa Socijaldemokratskom inicijativom 18:20 h

18:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stupar: Srbija je danas ledina gde čoban vlada, a stanovnici su otprilike stado 18:10 h

18:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Čučković: Saobraćajna policija smanjuje gužve zbog autoputa Miloš Veliki 16:19 h

16:19 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Marjanović: Inicijativa za smenu članova REM-a u Skupštini još od 2017. godine 16:11 h

16:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Antonijević: Goran Vesić prekršio "Četam haus" pravilo 15:53 h

15:53 h  |  Vesti

loader