Prvanović: Da je Pera Perić a ne Mali, odluka bi bila doneta pre nekoliko godina

Prvanović: Da je Pera Perić a ne Mali, odluka bi bila doneta pre nekoliko godina

Ukoliko se donese odluka da doktorat Siniše Malog nije plagijat, sve buduće diplome sa Beogradskog univerziteta vredeće kao diplome stečene na nekom kičerajskom univerzitetu, rekao je profesor Slobodan Prvanović, koji je bio zamenik člana Odbora za etiku BU. On ističe da se ovaj slučaj može gledati samo kao politički.

Slobodan Prvanović sa Instituta za fiziku podneo je ostavku u Odboru za etiku BU, pošto je Odbor vratio odluku o doktoratu Siniše Malog na ponovno odlučivanje FON-u. On je gostujući u Danu uživo više puta ponovio ranije iznet stav da je doktorat Siniše Malog nesumnjivi plagijat. Govoreći o posledicama po Univerzitet ukoliko se taj doktorat ne proglasi plagijatom, kaže da one mogu biti dvojake.

"Ovo može da ima katastrofalne posledice po Univerzitet. Ruinirali bismo dva veka časne istorije Beogradskog univerziteta. To je posledica po prošlost. S druge strane, obezvredile bi se sve diplome koje ova i buduće generacije budu stekle na Beogradskom univerzitetu. One će vredeti kao diplome stečene na kičerajskim univerzitetima", istakao je Prvanović.

Prvanović kaže da je Etički odbor pogrešio jer je ono što je "jasno da jasnije ne može da bude" tumačio kao nejasnu situaciju i prolongirao donošenje odluke. On objašnjava da je žalba koju je na doktorat Malog pripremio Raša Karapandža, profesor Univerziteta EBS za ekonomiju i pravo u Visbadenu, toliko detaljna da nema potrebe za tumačenjima, interpretacijama i veštačenjima.

"Kada se suočite sa činjenicama i materijalnim dokazima ne ostaje ništa drugo nego da konstatujete činjenično stanje, a to je da je doktorat Malog plagijat", rekao je Prvanović.

Objašnjavajući zašto Etički odbor nije tako postupio, on kaže da je postojala "neka vrsta straha" i politika "brigo moja pređi na drugoga".

Upitan šta bi moglo da izazove taj strah kod ljudi koji bi trebalo da su od integriteta i koji su članovi akademske zajednice, Prvanović odgovara da kada bi smo ime doktoranta Siniše Malog zamenili imenom Pera Perić, odluka bi bila doneta još pre nekoliko godina.

"Postoji ustezanje ili strah zbog njegovog položaja, što nadam se da nije osnovan strah. Bilo bi previše da se neko plaši od Siniše Malog", kaže bivši član Etičkog odbora i dodaje da mu se niko od kolega nije poverio ili žalio da je trpeo pritisak zbog tog slučaja.

"Raspustiti ovaj saziv Etičkog odbora"

On predlaže da Savet Beogradskog univerziteta raspusti Etički odbor u ovom sazivu i formira novi u kojem neće biti niko od članova iz starog saziva.

"Na Beogradskom univerzitetu postoje na hiljade kolega koje bi mogle da učestuvju u tom novoformiranom odboru i njihov zadatak bi bio samo da se izjasne o žalbi koja je stigla i mislim da bi odluka bila brzo doneta", ocenjuje gost Dana uživo.

Komentarišući odnos javnosti prema ovom slučaju, Prvanović kaže da je srpsko društvo podeljeno po svemu, pa i po ovom pitanju.

"Samo je pitanje da li se delimo zato što zaista nešto mislimo ili imamo interes da zastupamo neko mišljenje", ukazuje Prvanović.

Dodaje da nije imao priliku da čuje nekog kolegu koji je tvrdio da doktorat Malog nije plagijat.

"Nije tu pitanju da li je sedam posto, manje ili više, nego da li ima ili nema. Ovde ima materijala koji je tuđi i to je automatski plagijat. Kada vidite kako su stranica za stranicom prevedene, dovoljna vam je elementarna pismenost da vidite da je u pitanju plagijat", rekao je Prvanović i dodao da ne postoji mogućnost da se ovaj slučaj ne gleda drugačije nego kao politički.  

POVEZANE VESTI

Komentari (15)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Cevara

Gospodine Mali, potrošićeš sve pare na ove botove što lupaju minuse, bolje dajte u neku humanitarnu svrhu pa će vam možda Bog oprostiti... Za narod znam da neće.

Šetač

Grešite, treba se plašiti takvih kao što je Mali, opasna po život je ta mafija. E sad ako se plašiš šta onda imaš od života.

Saša

Diplome su postale roba .. Imaš novac, tu je diploma ..

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Vladimir Bilčik novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju 20:23 h

20:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nuklearni centar u Srbiji: Naučni objekat ili uvod u atomsku budućnost Srbije 20:09 h

20:09 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sećanja na "krvavi oktobar" duboko urezana u svest Kragujevčana 19:45 h

19:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Serija požara u Grockoj, uglavnom kuća, meštani uplašeni 19:41 h

19:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić o paljenju knjige: Kad svi budu identifikovani, javnost će biti obaveštena 19:34 h

19:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novaković: Uzbunjivač otkrio koruptivne poslove gradonačelnika Novog Sada 19:21 h

19:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Račun za Trg Republike ostaje skriven dok se ne prevrne i poslednja kocka 19:13 h

19:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nađene osobe koje su palile Vesićevu knjigu, ne zna se ko su, ni ko vodi istragu 19:12 h

19:12 h  |  Vesti

loader